Έτσι προστατεύεις τον καταναλωτή: Πρόστιμο σε καφέ στη Φλωρεντία γιατί χρέωνε τον εσπρέσσο 2 €

Στην Ιταλία, το μέσο κόστος ενός εσπρέσο είναι 1 ευρώ, αν και πάνω από το 70% των μπαρ αύξησαν τις τιμές νωρίτερα μέσα στη χρονιά.
Crop man making fresh espresso coffee in front the tent in morning
Crop man making fresh espresso coffee in front the tent in morning
Kiyoshi Hijiki via Getty Images

Πρόστιμο χιλίων ευρώ επιβλήθηκε στο περιφημο καφέ-μπαρ Ditta Artigianale στο κέντρο της Φλωρεντίας όταν ένας πελάτης εξοργίστηκε για την τιμή ενός ταπεινού φλιτζανιού εσπρέσο.

Όταν ο πελάτης ζήτησε τον λογαριασμό διάβασε στην απόδειξη πως η χρέωση ήταν δύο ευρώ, κάλεσε αμέσως την αστυνομία, που επέβαλε πρόστιμο 1.000 ευρώ στην επιχείρηση.

Ο άνδρας παραπονέθηκε ότι η τιμή δεν αναγραφόταν στο μενού πίσω από τον πάγκο. Αυτό ήταν το λάθος που εβαλε σε μπελάδες το μπαρ, που φημίζεται για την παρασκευή καφέ και έχει κερδίσει πολλούς διαγωνισμούς.

Ο Φρατζέσκο Σανάπο, ιδιοκτήτης του Ditta Artigianale, μίλησε για το πρόστιμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπερασπίστηκε τον καφέ του, ο οποίος, όπως είπε, προέρχεται από μια μικρή φυτεία στο Μεξικό και «παρασκευάζεται με μεγάλη προσοχή από τους baristas μου». Υποστήριξε ότι η τιμή του καφέ αναγραφόταν σε ψηφιακό μενού.

«Μου επέβαλαν πρόστιμο επειδή κάποιος προσβλήθηκε επειδή πλήρωσε 2 ευρώ για έναν καφέ χωρίς καφεΐνη [ο οποίος περιλαμβάνει διαδικασία εκχύλισης με νερό]. Μπορείτε να το πιστέψετε;» δήλωσε ο Σανάπο σε ένα βίντεο, ενώ κρατούσε μια επιστολή της αστυνομίας. «Ακόμα και σήμερα, κάποιος μπορεί να ενοχληθεί τόσο πολύ που να κινητοποιήσει την αστυνομία, η οποία θεωρεί ότι έχουμε κάνει λάθος λόγω ενός ξεπερασμένου νόμου. Αυτός ο νόμος πρέπει να αλλάξει, γιατί διαφορετικά το 99,9% των μπαρ και των εστιατορίων θα μπορούσε εύκολα να πέσει στις δαγκάνες του».

Στην Ιταλία, το μέσο κόστος ενός εσπρέσο είναι 1 ευρώ, αν και πάνω από το 70% των μπαρ αύξησαν τις τιμές νωρίτερα μέσα στη χρονιά, λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, μετά και από μια κακή συγκομιδή. Ομάδες καταναλωτών προειδοποίησαν ότι η τιμή του εσπρέσο θα μπορούσε να αυξηθεί σε 1,50 ευρώ κατά μέσο όρο φέτος.

Ο Σανάπο δήλωσε ότι το Ditta Artigianale - που περιγράφεται στο Facebook ως το «πρώτο ιταλικό καφέ μπαρ αφιερωμένο στον ποιοτικό καφέ» - ήταν κάπως «επαναστατικό» όταν χρέωσε 1,50 ευρώ για έναν εσπρέσο όταν το μπαρ άνοιξε για πρώτη φορά το 2013. «Υπήρξαν αρνητικές και θετικές αντιδράσεις, αλλά μέχρι τώρα δεν μου είχε επιβληθεί ποτέ πρόστιμο», είπε. «Κανείς δεν θα πρέπει να σκανδαλίζεται πια που πληρώνει 2 ευρώ για έναν εσπρέσο», πρόσθεσε, επικαλούμενος την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.

Το παράρτημα της Φλωρεντίας του Confartigianato, μιας ένωσης μικρών επιχειρήσεων, υπερασπίστηκε το μπαρ. «Αυτό είναι κάτι που με πικραίνει βαθιά», δήλωσε ο πρόεδρός της, Αλεσάντρο Βιτόριο Σοράνι. «Για την παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος απαιτείται πολλή δουλειά. Η ποιότητα αποδίδει και ωφελεί όλους».

Ορισμένοι από τους πελάτες του μπαρ έσπευσαν επίσης να το υπερασπιστούν. «Αν αυτός ο πελάτης πήγαινε στο Λονδίνο θα έβαζε το FBI να ασχοληθεί», έγραψε ειρωνικά ένας από τους θαμώνες στο Facebook.

Πηγή: Theguardian