ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/12/2018 07:42 EET

Eurogroup: «Πράσινο φως» για συντάξεις-φοροελαφρύνσεις με «κίτρινη κάρτα» στις μεταρρυθμίσεις

Thierry Monasse via Getty Images

Το «πράσινο φως» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να λάβει σήμερα, Δευτέρα για τη μη περικοπή των συντάξεων και το πακέτο «θετικών μέτρων» που ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Το σημερινό Eurogroup τελικά δεν θα είναι για την Ελλάδα το κρισιμότερο μεταμνημονιακό, καθώς η εισήγηση είναι θετική και η απόφαση έχει ήδη ληφθεί. 

Είναι βέβαιο ότι η σύνοδος θα επικεντρωθεί στο θέμα της Ιταλία και στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα ασχοληθούν καθόλου με την Ελλάδα. Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας μετά τη ολοκλήρωση του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να γίνει η παρουσίαση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής της πρώτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα. Σε αυτή δεν υπάρχουν ενστάσεις για την πορεία των δημοσιονομικών και για αυτό το λόγο εγκρίθηκαν χωρίς αντιδράσεις από τους Ευρωπαίου το αίτημα για τη μη περικοπή των συντάξεων, το πακέτο «θετικών μέτρων», αλλά και η διανομή από το υπερπλεόνασμα για τρίτη χρονιά  κοινωνικού μερίσματος.

Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει έντονη ανησυχία για την υλοποίηση μια σειρά δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση και έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος της φετινής χρονιάς. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν έδειξε «κίτρινη κάρτα» για τις καθυστερήσεις των 16 δράσεων οι οποίες κανονικά θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί ή να  ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. 

Η Κομισιόν εντόπισε καθυστέρηση στους εξής τομείς:

- Χαλάρωση των capital controls

- Ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-justice)

- Στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες

- Πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

- Αναδιάρθρωση της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ)

- Χρονοδιαγράμματα ιδιωτικοποιήσεων ως τα τέλη του έτους, με έμφαση στο Ελληνικό.

- Στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

- Στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και στον νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών

- Στη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

- Στη μεταφορά του Ολυμπιακού Σταδίου στο Υπερταμείο

- Στον διορισμό των Γενικών Γραμματέων και των γενικών διευθυντών των υπουργείων

- Στην ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας και των κεντρικού συστήματος προμηθειών για την υγεία και

- Στις υπουργικές αποφάσεις για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας περιβαλλοντικών υποδομών.

Η υλοποίηση των δεσμεύσεων, είτε αυτές αφορούν το 2018, είτε η ολοκλήρωηση τους περνά και στις αρχές του 2019, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έγκριση της εκταμίευσης των περίπου 700 εκατ. ευρώ τα οποία αναλογούν στα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχoυν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών (ANFA’s και SMP’s