ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/05/2018 07:51 EEST

Πρεμιέρα διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση

Sooc

Πρεμιέρα κάνει σήμερα ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών για την τέταρτη και όπως όλα δείχνουν τελευταία αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. Από σήμερα στην Αθήνα πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την έναρξη των επαφών σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών από την ερχόμενη Τετάρτη. 

Ο χρόνος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος και ο στόχος ιδιαίτερα δύσκολος. 
Στο σημερινό Euro-working Group θα φανεί το κατά πόσο είναι δυνατόν να υπάρξει τεχνική συμφωνίακλιμακίων (staff level agreement) μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών έως το Eurogroup της μεθεπόμενης Πέμπτης. Μέσα σε μια εβδομάδα οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε τεχνική συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών , ώστε στη συνέχεια οι επικεφαλής να συντάξουν το κείμενο και να το αποστείλουν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η πορεία των διαπραγματεύσεων και η πρόοδος στην αξιολόγηση και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων θα πρέπει να εξεταστεί στην συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαϊου. 

Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες κυβέρνηση και Θεσμοί θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τις εκκρεμότητες της τέταρτης αξιολόγησης. Τα μέτωπα είναι πολλά και ιδιαίτερα δύσκολα καθώς περιλαμβάνουν από τις εκκρεμότητες της λίστας των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, έως την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων, την λύση για τη διευθέτηση του χρέους και τη στάση του ΔΝΤ έως τη λήξη του τρίτου Μνημονίου.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Στα δύσκολα μέτωπα της διαπραγμάτευσης συμπεριλαμβάνονται η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών τιμών, γεγονός που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τον υπολογισμό και του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της αγοράς ενέργειας, καθώς εκκρεμεί η υπόθεση της ΔΕΗ με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων αλλά και τη μείωση του ποσοστού της στην αγορά. 

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του Ελληνικού. Μπορεί στην υπόθεση να υπάρχει το τελευταίο διάστημα πρόοδος, ωστόσο οι νέες προσφυγές στο ΣτΕ καθώς και η εμπλοκή με διάφορα ζητήματα για την μετεγκαστάση από το χώρο του παλαιού αεροδρομίου, έχουν κάνει τους δανειστές να τηρούν στάση αναμονής. 

Αδύνατο θεωρείται να ολοκληρωθεί και το θέμα των γενικών και ειδικών γραμματέων έως τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να διαρκέσει και μετά τον Αύγουστο.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσουν οι Θεσμοί στην πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, του εξωδικαστικού μηχανισμού και του νόμου Κατσέλη. Οι δανειστές εκτιμούν ότι μετά την επιτυχία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να περάσουν τους κεφαλαιακούς ελέγχους χωρίς προβλήματα, θα πρέπει να «τρέξουν» όλα όσα έχουν αποφασιστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια τους. 

Ήδη οι δανειστές παρακολουθούν από κοντά την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προκειμένου να δουν τα αποτελέσματα τους, καθώς ασκούν έντονες πιέσεις προς όλες τις πλευρές να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί.