ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/04/2019 07:46 EEST

Εξετάζεται η μείωση συντελεστών ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

Ετοιμάζουν τη λίστα με τις νέες παροχές.

Eurokinissi

Τη λίστα με τις νέες παροχές ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα να ανακοινώσει το νέο κύκλο ελαφρύνσεων. Οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη, με αποκορύφωμα την έκτακτη (και μυστική) σύσκεψη του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη. 

Οι ανακοινώσεις της Eurostat για το υπερπλεόνασμα του 2018 σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις ότι και το 2019 κινείται με ίδιους ρυθμούς, ανοίγουν ορθάνοιχτο το παράθυρο στην κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει σε σειρά παροχών. 

«Το περιθώριο για τις παρεμβάσεις θα εξεταστεί αναλυτικά μετα και τα νέα στοιχεία της Eurostat» αναφέρουν στην HuffPost πηγές του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτουν « αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι και μένει να καταλήξουμε στο ακριβές δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει. 

Σε αυτό το πλαίσιο στην κυβέρνηση εξετάζουν τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Τα σενάρια αφορούν τη μείωση του κανονικού συντελεστή από το 24% στο 13% ή τη μετάταξη ενός μεγάλου αριθμού προϊόντων από τον υψηλό συντελεστή σε χαμηλότερο συντελεστή. Επίσης, εξετάζεται η μείωση του χαμηλού συντελεστή στο φόρο εισοδήματος, όπως  και η επαναφορά της έκπτωσης στο φόρο εισοδήματος κατά 1,5% εφόσον πληρωθεί εφάπαξ το ποσό μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. 

Μειώσεις εξετάζεται να γίνουν και στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να μειωθεί η συνολική επιβάρυνση επί των ακινήτων, ενώ στη λίστα υπάρχει και η πρόταση για τη μείωση του ειδικού φόρου ο οποίος επιβάλλεται στα καύσιμα. 

Ανοιχτό παραμένει πάντα το σενάριο για την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η εξέταση των περιθώριο για την επιστροφή των δώρων στους συνταξιούχους, έστω και με την μορφή επιδόματος σε πρώτη φάση. 

Στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι δύο ρυθμίσεις με έως και 120 δόσεις για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι επαφές με τους Θεσμούς συνεχίζονται με στόχο να λυθούν θέματα «τεχνικού χαρακτήρα» όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης των ρυθμίσεων καθώς αυτές δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Δημοσιονομικό περιθώριο

Οι επιτάχυνση των διαδικασιών έγινε με αφορμή τις ανακοινώσεις της Eurostat για την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Με αυτή την αφορμή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς τη μέθοδο  προσδιορισμού των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο ανοίγει η συζήτηση σχετικά με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, γεγονός που θα προκαλέσει αναθεώρηση επι τα βελτίω του στόχου για το 2019, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το δημοσιονομικό περιθώριο το οποίο θα επιτρέπει επιπλέον παροχές.