Εξι απολαύσεις που πρέπει να κόψουμε μαχαίρι αν θέλουμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο καρκίνου

Ο λόγος για γευστικές απολαύσεις. Όσο κι αν μας τρέχουν τα σάλια, θα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωσή τους στο ελάχιστο.
Hygienic food handling procedures
lisegagne via Getty Images
Hygienic food handling procedures

Όταν αναζητούμε τρόπους να περιορίσουμε τον κίνδυνο καρκίνου, το μυαλό μας πιθανότατα πηγαίνει στο να κόψουμε το κάπνισμα ή/και στην τακτική άσκηση. Κι όμως, ο κίνδυνος καρκίνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ποιότητα του φαγητού που καταναλώνουμε.

Δυστυχώς, οι καρκινογόνες ουσίες υπάρχουν παντού και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να τις αποφύγουμε.

«Τουλάχιστον όμως, οφείλουμε να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε καρκινογόνες τροφές, ακόμη κι αν δεν είμαστε σε θέση να τις αποφύγουμε εντελώς», μας συμβουλεύει ο Δρ Ότις Μπρόλεϊ, διευθυντής στο Κέντρο Καρκίνου Sidney Kimmel Comprehensive Cancer, στο Johns Hopkins Medicine.

Αυτό όμως, προϋποθέτει να κατανοήσουμε ποιες είναι οι τροφές που συμβάλλουν στον κίνδυνο καρκίνου, ώστε στη συνέχεια να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους.

Τροφές που ενισχύουν τον κίνδυνο καρκίνου

Το λουκάνικο, το μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα

Η δρ Νταϊάν Λαγκούνς, ογκολόγος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center, προειδοποιεί ότι τα επεξεργασμένα κρέατα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καθώς και με καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Κι αυτό, εξαιτίας των συντηρητικών που περιέχουν και απειλούν να σχηματίσουν χημικές ενώσεις που προκαλούν καρκίνο.

Αντί λοιπόν να επιλέγουμε ένα χοτ-ντογκ ή ένα σάντουιτς με σαλάμι, η Λαγκούνς συνιστά άπαχα κρέατα, όπως το κοτόπουλο, σε συνδυασμό με πρωτεΐνες όπως το ψάρι, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί.

Tα φαγητά στη σχάρα

Σύμφωνα με τον Μπρόλεϊ, ακόμη και τροφές όπως το ψητό ψάρι, που φημίζεται για την υψηλή περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες και τις χαμηλές θερμίδες του, όταν μαγειρεύονται στη σχάρα ενισχύουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Η επιφάνεια της σχάρας διαθέτει ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες, καθώς και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Και οι δύο είναι γνωστοί για την καρκινογόνο δράση τους, με αυτό να ισχύει τόσο για το κόκκινο κρέας όσο και για το κοτόπουλο σχάρας.

Το κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων ειδών καρκίνου, ενώ απειλεί και την καρδιαγγειακή μας υγεία. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες αποδεικνύουν ότι το κόκκινο κρέας συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και σνακ γεμάτα ζάχαρη

Αν και η ζάχαρη δεν συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο, έμμεσα, ενισχύουν τις πιθανότητες εμφάνισης καταστάσεων όπως η παχυσαρκία ο διαβήτης τύπου 2, που αποτελούν δύο από τους κυρίαρχους παράγοντες κινδύνου για πολλούς τύπους καρκίνου.

Το λευκό ψωμί

«Αυτό που αποφεύγω όσο το δυνατόν περισσότερο, αν και όχι στο 100%, είναι το λευκό ψωμί», επισημαίνει ο Μπρόλεϊ, ο οποίος εξηγεί πως η συγκεκριμένη τροφή δεν μας προσφέρει το παραμικρό θρεπτικό όφελος.

Παράλληλα, όπως συμβαίνει και με τα έτοιμα σνακ, τα δημητριακά και τα κέικ υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, έτσι και το λευκό ψωμί, συνδέεται με παράγοντες καρκίνου όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά επίσης δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό μας, πέρα από ένα σωρό «κενές» θερμίδες. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί στον τομέα της υγείας τα καταναλώνουν σπάνια.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ