Έξι μοναδικές, απλές συμβουλές για να κρατήσουμε το φθινοπωρινό κρυολόγημα μακριά

Τόσο απλά που είναι κρίμα να μην τα εφαρμόσουμε.
Peter Cade via Getty Images

Τα κρυολογήματα είναι ιοί του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδονται μέσω των σταγονιδίων που παράγονται όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται.

Αν και συνήθως τα κρυολογήματα δεν είναι και τόσο σοβαρά, προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στα νοικοκυριά, στους χώρους εργασίας και στο σχολείο. Αλλά οι γιατροί θεωρούν ότι υπάρχουν τρόποι να τη γλιτώσουμε. Ιδού:

Πλένουμε τα χέρια μας

Μετά από μια πολυετή πανδημία, είναι αυτονόητο ότι το πλύσιμο των χεριών είναι ένας σημαντικός τρόπος για να μην κολλήσoυμε οποιονδήποτε ιό. Οι ιοί μεταδίδονται μέσω της αφής, είτε από άτομο σε άτομο ή άτομο, είτε μέσω μολυσμένων αντικειμένων που ανταλλάζουμε. Και δυστυχώς οι ιοί επιζούν να στο δέρμα και σε άλλες επιφάνειες για αρκετές ώρες. Αυτό καθιστά το πλύσιμο των χεριών ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη της μόλυνσης.

Το σωστό πλύσιμο των χεριών συνίσταται να γίνεται με σαπούνι και νερό και να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες που όλοι στην οικογένεια τις αγγίζουμε διαρκώς

Περιοχές όπως τα χερούλια στις πόρτες, τα κινητά τηλέφωνα και οι διακόπτες των φώτων μπορούν όλα να μολυνθούν με σταγονίδια του ιού του κρυολογήματος εάν τα αγγίξει κάποιος που είναι άρρωστος.

Η απολύμανση των «επιφανειών υψηλού κινδύνου» σε κοινόχρηστους χώρους μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.

Κοιμόμαστε όσο πρέπει

Αν πραγματικά θέλουμε να παραμείνουμε υγιείς θα πρέπει να φροντίσουμε να απολαμβάνουμε επαρκή και ποιοτικό ύπνο. Ακόμη είναι σημαντικό να τρεφόμαστε υγιεινά και να ασκούμαστε τακτικά. Μόνο έτσι το ανοσοποιητικό μας θα λειτουργεί ρολόι.

blackCAT via Getty Images

Φοράμε μάσκα

Η χρήση μάσκας υψηλής προστσίας υπόσχεται να προστατεύσει εμάς και τους γύρω μας από διάφορες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

Αποφεύγουμε τους πολυσύχναστους χώρους

Εάν έχoυμε προγραμματίσει μια μεγάλη γιορτή ή ένα ταξίδι, καλό είναι να αποφύγουμε τους πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους τις ημέρες πριν από την εκδήλωση που έχουμε προγραμματίσει ή την εκδρομή, προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο να κρυώσουμε.

Προτιμούμε να περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς, καλά αεριζόμενους χώρους, με μικρές παρέες.

Επενδύουμε σε συμπληρώματα διατροφής όπως ο ψευδάργυρος

Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι ο ψευδάργυρος μειώνει τον κίνδυνο να αρρωστήσουμε αλλά και τον αριθμό των ημερών που νιώθουμε εξασθενημένοι.
Το ίδιο ισχύει και για τη βιταμίνη C. Επομένως μπορούμε να τσεκάρουμε τα συμπληρώματα που βοηθήσουν στην πρόληψη του κρυολογήματος, χωρίς όμως να είναι εγγυημένο ότι θα λειτουργήσουν. Επίσης, προτού δοκιμάσουμε το οποιοδήποτε φαρμακευτικό προϊόν θα πρέπει να μιλήσουμε με τον γιατρό μας

Κι αν το κρυολόγημα εξελιχθεί επικίνδυνα;

Τότε θα πρέπει και πάλι να μιλήσουμε με τον γιατρό μας. Ενώ τα κρυολογήματα είναι εξαιρετικά κοινά και τυπικά «αυτοπεριοριζόμενα», σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Αν έρθουμε αντιμέτωποι με ανησυχητικά συμπτώματα, όπως ο υψηλός πυρετός και η δύσπνοια, δεν διστάζουμε να απευθυνθούμε στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψής μας. Ιδίως εάν είμαστε πιο επιρρεπείς σε επιπλοκές λόγω ηλικίας ή υποκείμενων παθήσεων υγείας.