Έξι τρόποι για να αισθανθούμε καλύτερα με την εργασία μας

Υπάρχουν τρόποι.
.
stock.adobe.com
.

Ξυπνάς τα πρωινά και αισθάνεσαι ήδη κουρασμένη που θα πρέπει να πας στο γραφείο ή που θα πρέπει να ανοίξεις τον εταιρικό υπολογιστή; Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ευτυχία και στη γενικότερη ευημερία σου.

Ακόμα και οι άνθρωποι που λατρεύουν την εργασία τους, μπορεί κάποιες φορές να αισθανθούν βαρεμάρα, πλήξη και εκνευρισμό με κάποιες πτυχές της εργασίας τους. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που οι άνθρωποι παθαίνουν εξάντληση, τα λεγόμενα «burnout», από δυσμενή επαγγελματικά περιβάλλοντα.

Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις αν είσαι δυσαρεστημένη με την εργασία σου;

Η προφανής λύση είναι να αρχίσεις να ψάχνεις για ένα καινούργιο εργασιακό περιβάλλον αλλά κάποιες φορές αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα με την εργασία σου.

Επικεντρώσου στα θετικά στοιχεία

Ακόμα και αν υπάρχουν πτυχές τις εργασίας σου που σε βαραίνουν συναισθηματικά, μπορείς να επικεντρωθείς στα πράγματα που σου αρέσουν και αυτό αμέσως θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

 • Ποιες καθημερινές εργασίες σου αρέσουν περισσότερο;

 • Υπάρχουν επιπλέον πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις σ’ αυτό τον τομέα που σου αρέσει;

 • Τι μαθαίνεις από την εργασία σου;

Το πιο πιθανόν είναι να σκεφτείς ορισμένα πράγματα που σε ικανοποιούν στην τωρινή σου θέση. Χρησιμοποίησε τα ως έναυσμα για να βρεις τρόπους επαγγελματικής εξέλιξης.

Αν υπάρχουν κάποιες εργασίες που απολαμβάνεις περισσότερο, ρώτησε αν μπορείς να τις κάνεις πιο συχνά ή να αναλάβεις περισσότερες εργασίες στον συγκεκριμένο τομέα.

Αναλαμβάνοντας καινούργια καθήκοντα είναι ένας ακόμα τρόπος που θα μπορούσε να κάνει την εργασία σου πιο ενδιαφέρουσα και θα σου έδινε την ευκαιρία να μάθεις καινούργια πράγματα.

Ακόμα και αν η τωρινή σου εργασία δεν είναι κάτι που θέλεις να εξακολουθείς να κάνεις στο μέλλον, σίγουρα θα υπάρχουν κάποια πράγματα που θα μπορείς να μάθεις ώστε να εξελιχθείς και να ωθήσεις την καριέρα σου σε νέες κατευθύνσεις.

Ξεκίνα την ημέρα σου με τη σωστή διάθεση

.
netrun78 - stock.adobe.com
.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι που ξεκινούν την ημέρα τους με καλή διάθεση είναι πιο αποδοτικοί και πιο αισιόδοξοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οπότε αν ξεκινάς την μέρα σου με κακή διάθεση το πιο πιθανόν είναι ότι έτσι θα συνεχίσει όλη η μέρα.

Παρόλο που ορισμένα στοιχεία της εργασίας σου δεν είναι στο χέρι σου να τα αλλάξεις, μπορείς ωστόσο να βρεις κάτι θετικό, κάτι για το οποίο θα ανυπομονείς κάθε πρωί.

 • Άκουσε το αγαπημένο σου podcast στη διαδρομή για το γραφείο.

 • Βεβαιώσου ότι περνάς κάποια λεπτά έξω, στον καθαρό αέρα.

 • Απόλαυσε ένα αγαπημένο σου ρόφημα, όπως καφέ, τσάι ή σοκολάτα.

Έχοντας μια καθημερινή πρωινή ρουτίνα θα σου δώσει ένα αίσθημα ηρεμίας και χαλάρωσης, στο μυαλό και στο σώμα, πριν ξεκινήσεις για την εργασία σου.

Απέφυγε τον αρνητισμό

.
fizkes - stock.adobe.com
.

Ακόμα και αν σου αρέσει η εργασία σου, αν το γενικότερο περιβάλλον είναι τοξικό, αυτό θα σου δημιουργήσει άγχος, ανασφάλεια και δυσαρέσκεια.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξεις όλη την εργασιακή κουλτούρα, μπορείς όμως να κάνεις μερικά πράγματα για να γίνει πιο θετικό το εργασιακό περιβάλλον.

 • Απέφυγε τα σχόλια και το κουτσομπολιό.

 • Προσπάθησε να βοηθάς τους συναδέλφους σου όπου μπορείς και να μην τους βλέπεις μόνο ανταγωνιστικά.

 • Δοκίμασε να ανακατευθύνεις τις αρνητικές συζητήσεις σε κάτι πιο εποικοδομητικό.

 • Προσπάθησε να βρεις λύσεις στα προβλήματα αντί να γκρινιάζεις.

Αν θεωρείς ότι υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα στην εργασία σου που σε στεναχωρούν και δημιουργούν τοξικό κλίμα, προσπάθησε να τους αποφύγεις και να μείνεις μακριά τους.

Κάνε αλλαγές όπου μπορείς

Είναι δύσκολο να αισθάνεσαι καλά με την εργασία σου αν οι καθημερινές σου δραστηριότητες δεν αντιπροσωπεύουν τις ικανότητες και την προσωπικότητά σου.

Αν για παράδειγμα σου αρέσει να δουλεύεις ατομικά και τα καταφέρνεις, μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό αν χρειάζεται να εργάζεσαι συνέχεια σε ομάδες.

Σύμφωνα με έρευνες, όταν η προσωπικότητα ενός ατόμου δεν ταιριάζει με την εργασία του, είναι πολύ πιθανόν να προκληθεί «burnout», δηλαδή η εργασιακή εξάντληση.

Αν είναι δύσκολο να αλλάξεις τη φύση της εργασίας σου, μπορείς να βρεις τρόπους να αντιστοιχίσεις καλύτερα τις προτιμήσεις σου με την εργασία σου.

Αν για παράδειγμα συνήθως εργάζεσαι ατομικά και σου αρέσουν οι κοινωνικές συναναστροφές, μπορείς να ζητήσεις να συμπεριληφθείς σε ομαδικά projects ή να μεταφέρεις το γραφείο σου σ’ έναν χώρο που υπάρχουν περισσότερα άτομα, ώστε να έχεις τη δυνατότητα να μιλάς πιο συχνά με συναδέλφους.

Τέτοια μικρά βήματα και αλλαγές μπορεί όχι μόνο να αποτρέψουν την εξάντληση αλλά και να αυξήσουν την γενικότερη ευημερία σου, τα κίνητρα και τη διάθεση για την εργασία σου.

Δώσε τη δική σου πινελιά στον εργασιακό σου χώρο

.
alfa27 - stock.adobe.com
.

Εξατομικεύοντας τον χώρο εργασίας σου, όπου είναι δυνατόν, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία σου. Ακόμα και μικρές αλλαγές μπορεί να σε βοηθήσουν να αισθανθείς καλύτερα, στο χώρο που περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου.

Σύμφωνα με έρευνες, οι ανοιχτοί χώροι εργασίας δημιουργούν λιγότερα κίνητρα στους εργαζόμενους, περισσότερο άγχος καθώς και μειωμένη παραγωγικότητα και συγκέντρωση.

Η έλλειψη ιδιωτικότητας, οι συνεχόμενοι περισπασμοί και ο αυξημένος θόρυβος, έχουν σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να προσπαθούν να διαχειριστούν αυτές τις πιέσεις αντί να είναι επικεντρωμένοι στην εργασία τους.

Κάνοντας μικρές βελτιώσεις στον εργασιακό σου χώρο μπορεί να σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα. Ανεξάρτητα από το που εργάζεσαι, είναι να σημαντικό να έχεις:

 • Ασφαλή και εργονομικό χώρο εργασίας.

 • Καλό φωτισμό.

 • Καλή θερμοκρασία δωματίου.

Εάν εργάζεσαι από το σπίτι, ο μόνος περιορισμός των επιλογών σου, είναι ο προϋπολογισμός που έχεις θέσει.

Μια ωραία ιδέα να τοποθετήσεις στο γραφείο σου αντικείμενα που σε εμπνέουν και σου δίνουν κίνητρο για να εργαστείς.

Εάν εργάζεσαι κάπου που οι επιλογές διαμόρφωσης του χώρου είναι πιο περιορισμένες, όπως στο λιανεμπόριο ή σε αποθηκευτικούς χώρους, μπορείς να έχεις κάποια προσωπικά σου αντικείμενα στο ατομικό σου ντουλαπάκι, ή στον κοινό χώρο ανάπαυσης, ώστε να σε ηρεμούν και να μειώνουν το άγχος σου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το βασικό είναι να διατηρείς τον εργασιακό σου χώρο άνετο, λειτουργικό, επαγγελματικό και καθαρό.

Βρες νόημα στην εργασία σου

Ένας τρόπος για να αισθανθείς καλύτερα με την εργασία σου είναι να βρεις τρόπους με τους οποίους οι προσπάθειές σου να κάνουν τη διαφορά. Σύμφωνα με έρευνες όσοι νιώθουν ότι η εργασία που κάνουν έχει κάποιο νόημα, είναι πιο αποδοτικοί και πιο αφοσιωμένοι.

Πώς μπορεί λοιπόν να γίνει αυτό;

 • Χτίζοντας υγιείς και ειλικρινείς σχέσεις με συναδέλφους και πελάτες.

 • Επικεντρώνοντας την προσοχή σου στους λόγους για τους οποίους εργάζεσαι, όπως για να συνεισφέρεις στην οικογένειά σου ή για να αποταμιεύεις χρήματα.

 • Βρίσκοντας τα πιθανά οφέλη της εργασίας σου προς το κοινωνικό σύνολο.

Βρίσκοντας νόημα στην εργασία σου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξεις τον κόσμο, αλλά να βρεις έναν τρόπο να συνεισφέρεις στην οικογένειά σου, στην κοινότητά σου ή ακόμα και στην κοινωνία. Αυτό θα σου χαρίσει μια αίσθηση ικανοποίησης και σκοπού.

Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν περιόδους δυσαρέσκειας με την εργασία τους.

Αλλά ακόμα και αν ο απώτερος σκοπός σου είναι η αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος ή καριέρας, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να εφαρμόσεις για να κάνεις την τωρινή σου εργασία πιο ευχάριστη.

Αν για παράδειγμα δεν μπορείς να παραιτηθείς ή να αλλάξεις δουλειά άμεσα, αν δεν μπορείς να ελέγξεις τα σχόλια και τη συμπεριφορά των συναδέλφων σου, ή ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, μπορείς να αλλάξεις την αντίδρασή σου σ’ αυτές τις καταστάσεις.

Βρίσκοντας λόγους να αισθάνεσαι καλά για την εργασία σου, θα σε βοηθήσει να είσαι πιο ευτυχισμένη, υγιής και ικανοποιημένη στην ζωή σου.

Πηγές: Journal of Enviromental Psychology, Frontiers in Psychology, PLOS ONE

Πρώτη δημοσίευση στο www.womenslife.gr