ΔΙΕΘΝΕΣ
02/08/2018 20:02 EEST | Updated 02/08/2018 20:03 EEST

Ηγέτης τοπικής νεολαίας του AfD αποκαλεί «προδότη» τον άνθρωπο που προσπάθησε να δολοφονήσει το Χίτλερ

Michaela Rehle / Reuters

Ένας ηγέτης τοπικής νεολαίας του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται αντιμέτωπος με διαγραφή από το ακροδεξιό κόμμα καθώς χαρακτήρισε προδότη τον Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, τον άνθρωπο που αποπειράθηκε το 1944 να δολοφονήσει τον Αδόλφο Χίτλερ.

«Ο Στάουφενμπεργκ είναι προδότης», είπε σε ιδιωτική του ανάρτηση του στο facebook ο Λαρς Στίνκε, επικεφαλής της νεολαίας του AfD στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας.

Ο Στάινκε επιβεβαίωσε σήμερα το σχόλιο του – που δεν ήταν δημόσιο – στην εφημερίδα Die Welt. Όπως ανέφερε η απόπειρα του Στάουφενμπεργκ να δολοφονήσει τον Χίτλερ ήταν μια «επαίσχυντη προσπάθεια ενός δειλού» για να «σώσει το τομάρι του από τους επερχόμενους νικητές».

Πρόσθεσε πως έγραψε και δημοσίευσε μόνος του τη συγκεκριμένη ανάρτηση.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, που έχει δεχθεί και ο ίδιος πυρά καθώς χαρακτήρισε την ναζιστική περίοδο «απλά μια κουτσουλιά στην παραπάνω από 1.000 χρόνια πετυχημένη ιστορία της Γερμανίας», απέρριψε τα σχόλια του Στάινκε.

Ο Γκάουλαντ τόνισε ότι οι δηλώσεις του ήταν «αβάσιμες ανοησίες» και ζήτησε την αποβολή του Στάινκε από το κόμμα.

«Ο Στάουφενμπεργκ είναι ένας ήρωας της γερμανικής ιστορίας. Ο Στάινκε απέκλεισε τον εαυτό του από το AfD, θα πρέπει να αποβληθεί», τόνισε ο Γκάουλαντ, δια του εκπροσώπου του κόμματος Κρίστιαν Λουθ.

Ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, αξιωματικός της Βέρμαχτ, αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Αδόλφο Χίτλερ στις 20 Ιουλίου του 1944 με μια βόμβα που είχε κρύψει μέσα σε έναν χαρτοφύλακα.

Ο ίδιος και τρεις συνεργοί του εκτελέστηκαν το ίδιο βράδυ για την αποτυχημένη τους απόπειρα. Επιπλέον 89 άτομα εκτελέστηκαν τις εβδομάδες και μήνες που ακολούθησαν από τους Ναζί για την συνωμοσία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa)