ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/07/2019 15:41 EEST | Updated 15/07/2019 15:52 EEST

Εγγυημένος κατώτατος μισθός για όλους στην ΕΕ και ενιαίο επίδομα ανεργίας; Οι προτάσεις της φον ντερ Λάιεν

Τι υπόσχεται για να πάρει την ψήφο των ευρωβουλευτών η προτεινόμενη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προεδρία της Κομισιόν.

Francois Lenoir / Reuters

Την Τρίτη γίνεται η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για την προεδρία της Κομισιόν, και σε επιστολές που απέστειλε σε ευρωβουλευτές αναπτύσσει τα θέλω της για την Ευρώπη του αύριο. 

Σε μία προσπάθεια να πείσει τους απρόθυμους σοσιαλιστές και φιλελεύθερους ευρωβουλευτές, η φον ντερ Λάιεν αναφέρει στις επιστολές της ότι θα προτείνει εγγυημένο κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ένα ενιαίο σχήμα επιδόματος ανεργίας.

Επίσης λέει ότι θα υποστηρίξει επίσης τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% το 2030 και την εισαγωγή «συνοριακού φόρου άνθρακα» και να επεκτείνει το σχήμα ανταλλαγής εκπομπών του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Υπόσχεται επίσης μεταρρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση εποπτεύει την εφαρμογή του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη και τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης της εξωτερικής πολιτικής και την αντικατάσταση της αρχής της ομοφωνίας στην λήψη αποφάσεων με την αρχή της πλειοψηφίας.

Ως προς την πολιτική του ασύλου, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία νέα προσέγγιση κατανομής των βαρών.

Αναφερόμενη στο Brexit, η υποψήφια διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι θα υποστηρίξει την διάθεση περισσότερου χρόνου στο Λονδίνο για να διαπραγματευθεί την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Εάν εκλεγώ, είμαι έτοιμη να ανοίξω τον δρόμο για μία φιλόδοξη και στρατηγική σύμπραξη με το Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν χρειασθεί περισσότερος χρόνος και αν οι αιτίες γι΄αυτό είναι εύλογες, θα υποστηρίξω περαιτέρω παράταση», αναφέρει η φον ντερ Λάιεν στις επιστολές της προς τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους.