ΔΙΕΘΝΕΣ
18/03/2020 15:01 EET

Έγγραφο της ΕΕ: Ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό σε βάρος της Δύσης

Τι αναφέρει έγγραφο που είδε το Reuters.

dowell via Getty Images
coronavirus,3d render

Ρωσικά media πραγματοποιούν μια «σημαντική εκστρατεία παραπληροφόρησης» εναντίον της Δύσης για να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού, να δημιουργήσουν πανικό και να σπείρουν διχόνοια, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ που είδε το Reuters.

Προωθώντας fake news online στα αγγλικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα γερμανικά και τα γαλλικά, η ρωσική εκστρατεία χρησιμοποιεί αντιφατικές και κακόβουλες αναφορές, καθώς και αναφορές που προκαλούν σύγχυση για να κάνει δυσκολότερο η ΕΕ να επικοινωνήσει την αντίδρασή της στην πανδημία, σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο σχετικά με το έγγραφο αυτό από τη Ρωσία, η οποία στο παρελθόν είχε απορρίψει κατηγορίες πως κυκλοφορεί fake news για τον κορονοϊό στα social media.

«Μία σημαντική εκστρατεία παραπληροφόρησης από ρωσικά κρατικά ΜΜΕ και μέσα υπέρ του Κρεμλίνου σχετικά με τον Covid-19 είναι σε εξέλιξη» σημειώνεται στο εννιά σελίδων εσωτερικό έγγραφο, με ημερομηνία 16 Μαρτίου. «Στόχος της παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου είναι να εντείνει την κρίση δημόσιας υγείας στις δυτικές χώρες...στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του Κρεμλίνου για υπονόμευση των ευρωπαϊκών κοινωνιών» αναφέρεται στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Ειδική βάση δεδομένων της ΕΕ έχει καταγράψει περίπου 80 περιπτώσεις παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό από τις 22 Ιανουαρίου, όπως τονίζεται. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης δεν προέβη σε απευθείας σχόλια, ωστόσο εκπρόσωπος είπε ότι η ΕΕ είναι σε επαφή με τη Google, το Facebook, το Twitter και τη Microsoft για να συζητηθεί η εξάπλωση της παραπληροφόρησης.

(με πληροφορίες από Reuters)