Φεστιβάλ Καννών: Η Βαλέρια Γκολίνο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το 2013 γύρισε την πρώτη της ταινία «Miele» (Μέλι), που παρουσιάστηκε στο τμήμα του οποίου αναλαμβάνει εφέτος πρόεδρος.
(Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)
(Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)
via Associated Press

Η Ελληνοϊταλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις Βαλέρια Γκολίνο θα είναι η πρόεδρος της πενταμελούς κριτικής επιτροπής στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών, την οποία αποτελούν ο ηθοποιός ’Εντγκαρ Ραμίρες από τη Βενεζουέλα, ο Γάλλος τραγουδιστής Μπενζαμέν Μπιολέ, η Πολωνή ηθοποιός Γιοάνα Κούλιγκ («Ψυχρός Πόλεμος») και η Αμερικανίδα σκηνοθέτις Ντέμπρα Γκράνικ («Leave no trace»/ Μην Αφήσεις Ίχνη).

Η φετινή επιλογή του τμήματος περιλαμβάνει 20 ταινίες. Οκτώ είναι ταινίες - ντεμπούτο και εννέα υπογράφονται από σκηνοθέτιδες. Πέρυσι, το Βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα είχε κερδίσει η ταινία της Ρωσίδας κινηματογραφίστριας Κίρα Κοβαλένκο «Ξεσφίγγοντας τις γροθιές».

Ταινία έναρξης είναι το «Tirailleurs» του Ματιέ Βαντεπιέ με τον Ομάρ Σι, που αφηγείται την την ιστορία των Σενεγαλέζων σκοπευτών, ξεχασμένων ηρώων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους και να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της Γαλλίας.

«Σε αυτόν τον γεμάτο θόρυβο και οργή κόσμο, έχω την χαρά και την τιμή να βρίσκομαι εδώ για να βοηθήσω, ίσως, κινηματογραφιστές να αναδυθούν», δήλωσε η Βαλέρια Γκολίνο, η οποία έκανε ένα αξιοσημείωτο ντεμπούτο στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν επικεντρωθεί εκ νέου στην Ιταλία και τη Γαλλία.

Το 2013, η Γκολίνο γύρισε την πρώτη της ταινία «Miele» (Μέλι), που παρουσιάστηκε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα. Πέντε χρόνια αργότερα, επιλέχθηκε επίσης ην ταινία της «Euforia» (Ευφορία).

Παράλληλα με μια μουσική καριέρα, ο Μπενζαμέν Μπιολέ έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την ταινία «Stella» (Με λένε Στέλλα) της Σιλβί Βερχέιντε (2009). ’Εκτοτε μετείχε σε σχεδόν 30 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες «Chambre 212» (Μια νύχτα μαγική) του Κριστόφ Ονορέ που παρουσιάστηκε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα το 2019 και «France» του Μπρουνό Ντιμόν που μετείχε στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ των Καννών το 2021.

Ο ’Εντγκαρ Ραμίρες είναι ο αξέχαστος «Κάρλος» στην ομώνυμη ταινία του Ολιβιέ Ασαγιάς, που αναφέρεται στη δράση του γεννημένου στη Βενεζουέλα διαβόητου τρομοκράτη Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες. Η ταινία προβλήθηκε εκτός διαγωνισμού στις Κάννες το 2010 και χάρισε στον ηθοποιό μια υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες. Ο Ραμίρες κάνει καριέρα κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δημοφιλή