FIFA: Θα επανεξετάσει τη μορφή του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026

Οι ομάδες στο επόμενο Μουντιάλ θα αυξηθούν από 32 σε 48 κα θα χωριστούν σε 16 ομίλους των τριών, με τις δύο πρώτες να προκρίνονται στην φάση των "32".
Ντόχα, Κατάρ - 16 Δεκεμβρίου 2022 Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Ντόχα, Κατάρ - 16 Δεκεμβρίου 2022 Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Stringer . via Reuters

Η FIFA σκοπεύει να επανεξετάσει τη μορφή του Μουντιάλ του 2026 στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών, του Μεξικού και του Καναδά, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρός της, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Οι ομάδες θα αυξηθούν από 32 σε 48 στην επόμενη διοργάνωση και θα χωριστούν σε 16 ομίλους των τριών, με τις δύο πρώτες να προκρίνονται στην επόμενη φάση των “32”.

Ωστόσο ο Ινφαντίνο είπε ότι η τελευταία αλλαγή θα επανεξεταστεί μετά την επιτυχία των ομίλων με τέσσερις ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ.

«Εδώ η φάση των ομίλων με τέσσερις ομάδες ήταν απίστευτη», είπε ο Ινφαντίνο.

«Μέχρι το τελευταίο λεπτό του τελευταίου αγώνα δεν ήξερες ποια ομάδα περνάει. Πρέπει να επανεξετάσουμε ή τουλάχιστον να ξανασυζητήσουμε τη μορφή του επόμενου Μουντιάλ. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη στην επόμενη συνεδρίαση.”

Η μορφή των ομίλων με τέσσερις ομάδων, με τις δύο πρώτες να περνούν στα νοκ άουτ, έχει χρησιμοποιηθεί από τότε που ο αριθμός των ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο επεκτάθηκε σε 32 το 1998.

Το σενάριο με 16 ομίλους των τριών ομάδων ελλοχεύει το κίνδυνο για... στήσιμο όπου δύο ομάδες μπορεί να βολεύονται αμφότερες μ′ ένα αποτέλεσμα το οποίο θα απέκλειε την τρίτη ομάδα του ομίλου η οποία θα έχει ρεπό. «Είναι ένα θέμα που έχει τεθεί υπόψη μας», δήλωσε τον Μάρτιο ο αντιπρόεδρος της FIFA, Βίκτορ Μονταλιάνι.

Δύο εναλλακτικές προτάσεις βρίσκονται πλέον στο τραπέζι, με το Συμβούλιο της FIFA, να αποφασίζει οριστικά το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Reuters.

Είναι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της παγκόσμιας ανάπτυξης του ποδοσφαίρου της FIFA, Αρσέν Βενγκέρ, είτε 12 όμιλοι με τέσσερις ομάδες, όπου οι τέσσερις καλύτερες τρίτες ομάδες θα προκρίνονται μαζί με τις δύο πρώτες του κάθε ομίλου, είτε να χωριστεί το Μουντιάλ σε δύο ξεχωριστά γκρουπ των 24 ομάδων, όπου το καθένα θα περιλαμβάνει έξι ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Ο νικητής κάθε γκρουπ θα παίξει στον μεγάλο τελικό.

Δεδομένου του πόσο δραματικά και συναρπαστικά ολοκληρώθηκαν ορισμένοι από τους ομίλους των τεσσάρων ομάδων στο Κατάρ, αυτή φαίνεται ως η πιο πιθανή πρόταση.

Ινφαντίνο: «Το καλύτερο Μουντιάλ όλων των εποχών»

Ο Ινφαντίνο παραχώρησε την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου στο Κατάρ μετά την παρουσία του σε συνεδρίαση του συμβουλίου της FIFA.

Με τα μοναδικά παιχνίδια που απομένουν να είναι ο μικρός και ο μεγάλος τελικός, είπε ότι 3,27 εκατομμύρια θεατές είχαν παρακολουθήσει τους αγώνες σε σύγκριση με τα 3,3 εκατομμύρια στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία.

«Ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους, το Κατάρ, όλους τους εθελοντές για να γίνει αυτό το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο ποτέ», είπε ο Ινφαντίνο.

«Έχουν γίνει αγώνες χωρίς επεισόδια, σε μια πολύ χαρούμενη ατμόσφαιρα. Το ποδόσφαιρο γίνεται πραγματικά παγκόσμιο, με μια αφρικανική ομάδα (το Μαρόκο) να φτάνει στον ημιτελικό για πρώτη φορά. Είχαμε επίσης μια γυναίκα (Στεφανί Φραπάρ) διαιτητή σε αγώνα Μουντιάλ για πρώτη φορά.

Ήταν μια απίστευτη επιτυχία, που πλησίασε τα πέντε δισεκατομμύρια από πλευράς τηλεθέασης. Οι οπαδοί ήρθαν σε επαφή με τον αραβικό κόσμο, ήταν κάτι πολύ σημαντικό για το μέλλον όλων μας».

Για το ότι η FIFA δεν επέτρεψε σε ομάδες να εκφράσουν ανοιχτά τη συμπαράστασή τους σε ανθρώπους της LGBTQ+ κοινότητας,ο Ινφαντίνο είπε: «Δεν έχει να κάνει με την απαγόρευση, αλλά με τον σεβασμό των κανόνων. Ο καθένας μπορεί να εκφράσει τις πεποιθήσεις του, αρκεί να το κάνει με σεβασμό. Αλλά όταν αγωνίζεσαι, πρέπει να σέβεσαι και να προστατεύει το ποδόσφαιρο. Πιστεύω πως για αυτό είμαστε εδώ. Για να υπερασπιστούμε τις αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά πιστεύω επίσης ότι υπάρχουν οπαδοί που έρχονται στο γήπεδο ή παρακολουθούν από την τηλεόραση, έχουν τα δικά τους προβλήματα και θέλουν απλώς να περάσουν 90 λεπτά χωρίς να χρειάζεται να σκεφτούν τίποτα άλλο. Να απολαύσουν απλά μερικές στιγμές ευχαρίστησης, χαράς ή συγκίνησης».

Πηγή: BBC, Reuters

Δημοφιλή