ΔΙΕΘΝΕΣ
18/07/2019 17:06 EEST

Φωτιά σε δοκιμή του διαστημοπλοίου Starhopper της SpaceX

Το σκάφος δεν φαίνεται να υπέστη σοβαρές ζημιές.

Delcia Lopez / Reuters

Φλόγες τύλιξαν το διαστημόπλοιο Starhopper της SpaceX- πρωτότυπο του Starship, που προορίζεται για αποστολές στον Άρη- κατά τη διάρκεια στατικής δοκιμής πυροδότησης αργά την Τρίτη, στο νότιο Τέξας, εν όψει δοκιμαστικής πτήσης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Space.com, το τεστ κράτησε περίπου 5 δευτερόλεπτα και φαίνεται πως ήταν επιτυχές, ωστόσο φλόγες τύλιξαν το σκάφος μετά την πυροδότηση του κινητήρα Raptor.

 

 

Το περιστατικό κατεγράφη σε βίντεο. Όπως έγινε γνωστό, κατέστη δυνατή η απενεργοποίηση και αποσύνδεση του σκάφους, και το πρωί της Τετάρτης αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωναν πως το σκάφος δεν φαινόταν να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές- αν και αυτό δεν είναι βέβαιο κατά πόσον ισχύει για τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά του συστήματα.

 

 

Το Starhopper αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για το Starship, ένα διαστημόπλοιο 100 επιβατών που η SpaceX του Έλον Μασκ ελπίζει να χρησιμοποιήσει για αποστολές προσωπικού και φορτίων πέρα από την τροχιά του πλανήτη μας. Αν και η εταιρεία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο δοκιμών, αναμένεται το Starhopper να φτάσει στο σημείο να έχει τρεις κινητήρες Raptor (το Starship προορίζεται να έχει έξι).