ΔΙΕΘΝΕΣ
19/03/2019 10:02 EET

Φόβοι για πάνω από 1.000 νεκρούς από τον κυκλώνα στη Μοζαμβίκη

Τι δήλωσε ο πρόεδρος.

ASSOCIATED PRESS

Οι νεκροί από την ισχυρή θύελλα και τις πλημμύρες στη Μοζαμβίκη θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 1.000, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας τη Δευτέρα, ανεβάζοντας τον πιθανό απολογισμό πολύ πάνω από τα επίσημα στοιχεία.

Μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιωθεί 84 θάνατοι από τον κυκλώνα Ιντάι, που επίσης έσπειρε θάνατο και καταστροφή στη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουϊ, με μεγάλες εκτάσεις να πλήττονται από πλημμύρες, δρόμους να καταστρέφονται και επικοινωνίες να αποκόπτονται.

Μιλώντας στο Radio Mocambique, ο πρόεδρος Φιλίπ Νιούσι είπε πως πέταξε πάνω από την περιοχή που επηρεάζεται, όπου δύο ποταμοί είχαν υπερχειλίσει. Χωριά εξαφανίστηκαν, είπε, και πτώματα έπλεαν στα νερά.

«Όλα υποδεικνύουν ότι θα μπορούσαμε να καταγράψουμε πάνω από 1.000 θανάτους» είπε.

Ο κυκλώνας σκότωσε επίσης 98 άτομα και είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 200 αγνοούμενους στη Ζιμπάμπουε, ανέφερε η κυβέρνηση τη Δευτέρα, ενώ ο απολογισμός στο Μαλάουϊ από τις βροχές και τις πλημμύρες έφτασε τους 56 την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν δημοσιοποιήθηκαν νέοι αριθμοί μετά την άφιξη του κυκλώνα στη χώρα.

Η Καρολάιν Χάγκα, ανώτερη αξιωματούχος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, είπε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη στις γύρω περιοχές, που παρέμεναν αποκομμένες οδικώς και τα σπίτια δεν ήταν το ίδιο ανθεκτικά.

Ο Νιούσι πέταξε πάνω από περιοχές που ήταν προσβάσιμες, και κάποιες από αυτές είχαν πληγεί από πλημμύρες πριν τον κυκλώνα Ιντάι.