ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/12/2017 17:37 EET

Το ΥΠΟΙΚ «φρενάρει» τις μη μισθολογικές παροχές στο Δημόσιο

Τι περιλαμβάνει εγκύκλιος του Γιώργου Χουλιαράκη

Eurokinissi

«Φρένο» σε μη μισθολογικές παροχές στο δημόσιο επιχειρεί να βάλει το ΥΠΟΙΚ, με εγκύκλιο που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Βάσει της συγκεκριμένης εγκυκλίου, ανακαλούνται οι μη μισθολογικές παροχές που έχουν χορηγηθεί με απόφαση  Διοικητικού Συμβουλίου ή άλλου οργάνου διοίκησης φορέα Γενικής Κυβέρνησης και προβλέπεται η κατάργηση παροχών από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που αφορούν σε ασφαλιστήρια συμβόλαια ή προγράμματα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης εργαζομένων, εξαιρουμένης της ασφάλισης προσωπικού του ΕΚΑΒ και των μονάδων μεταμοσχεύσεων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας με τα μέσα μεταφοράς επειγόντων περιστατικών. Ακόμη, καταργούνται τα μειωμένα εισιτήρια και δωρεάν κάρτες διαδρομών για μετακινήσεις με συγκοινωνίες. Τίθεται επίσης ανώτατο πλαφόν στις παροχές κινητής τηλεφωνίας για κάθε υπάλληλο (διαφοροποιείται ανάλογα με τη θέση και τα καθήκοντα- «εξυπακούεται ότι η κάλυψη του ποσού που θα υπερβαίνει το προαναφερόμενο όριο θα επιβαρύνει τον υπάλληλο που είναι δικαιούχος της εν λόγω παροχής»). Όσον αφορά στις παροχές όπως οι στολές και τα μέσα ατομικής προστασίας και το γάλα, θα χορηγούνται αποκλειστικά σε είδος και όχι σε μετρητά.

Από εδώ και πέρα οι διοικήσεις των φορέων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ θα πρέπει να καταρτίζουν μελέτες με τα δεδομένα από τα οποία θα τεκμηριώνεται η δυνατότητα καταβολής των παροχών στους υπαλλήλους, με την τελική απόφαση να επαφίεται στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως σημειώνεται σχετικά στην εγκύκλιο, «προβλέπεται ότι κάθε συλλογική σύμβαση ή υπουργική απόφαση ή απόφαση Δ.Σ. που προβλέπει τη χορήγηση μη μισθολογικών παροχών από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης συνυπογράφεται από τον Υπουργό Οικονομικών όταν η δαπάνη είναι μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ ετησίως. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης».