ΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/01/2019 15:47 EET

Frontex: Στα χαμηλότερα επίπεδα της 5ετίας οι παράνομες αφίξεις στην Ευρώπη

Ομως οι παράνομες αφίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο αυξήθηκαν το 2018.

Reuters

Στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας μειώθηκε ο αριθμός των παράνομων αφίξεων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης το 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, ο συνολικός αριθμός των παράνομων μεταναστών έπεσε στους 150.000 - μείωση της τάξης του 92% σε σχέση με το ένα εκατομμύριο του 2015.

Ωστόσο, οι παράνομες αφίξεις στην περιοχή μας αυξήθηκαν το 2018 και έφτασαν τις 56.000, κυρίως λόγω των Τούρκων που περνούν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Στη δε Κύπρο, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών διπλασιάστηκε.

Αλλαγή διαδρομών

Ο βασικός λόγος της γενικότερης μείωσης είναι η δραματική πτώση του αριθμού των μεταναστών που ακολουθούν την Κεντρική Μεσογειακή διαδρομή προς της Ιταλία, η οποία έχει λάβει αυστηρά μέτρα φύλάξης των συνόρων της. Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών μειώθηκε κατά 80%. Μόλις 23.000 παράνομες είσοδοι καταγράφηκαν το 2018 - ο χαμηλότερος αριθμός από το 2012.

Οι αναχωρήσεις από την Λιβύη μειώθηκαν κατά 87% από το 2017 και αυτές από την Αλγερία κατά 50%. Οι αναχωρήσεις από την Τυνησία δεν παρουσίασαν μεταβολή. Οι μετανάστες από την Τυνησία και την Ερυθραία αποτελούν το ένα τρίτο των ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτή την διαδρομή. 

Στην Ισπανία, ωστόσο, οι παράνομες αφίξεις διπλασιάστηκαν κι έφτασαν τις 57.000, αποδεικνύοντας ότι η διαδρομή μέσω Μαρόκου στην Ιβηρική χερσόνηρο είναι η πιό «δημοφιλής» στην Ευρώπη.  Το Μαρόκο είναι το βασικό σημείο αναχώρησης προς την Ευρώπη για όσους χρησιμοποιούν την Δυτική μεσογειακή διαδρομή και οι περισσότεροι μετανάστες είναι Μαροκινοί. 

Εξ Ανατολών

Αύξηση παρουσίασαν και οι παράνομες αφίξεις μέσω της Ανατολικής Μεσογειακής διαδρομής. Οι μετανάστες που την χρησιμοποίησαν ήταν 56.000 - αύξηση που υπολογίζεται περίπου στο 30%. Ο βασικός λόγος της αύξησης είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών που περνάνε τα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ εκείνοι που έφτασαν μέσω θαλάσσης δεν παρουσίασαν αύξηση. 

Στην Κύπρο, ωστόσο, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών διπλασιάστηκε το 2018. Η πλειοψηφία των μεταναστών που φτάνουν μέσω θαλάσσης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι από το Αφγανιστάν, την Συρία και το Ιράκ, ενώ εκείνοι που περνούν παράνομα τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα είναι κυρίως Τούρκοι. 

Το 2018 η Frontex συγκεντρωσε για πρώτη φορά και λεπτομερή δημογραφικά στοιχεία των παράνομων μεταναστών. Βάση αυτών, οι γυναίκες αποτέλεσαν το 18%, ενώ ένας στους πέντε δήλωσε ανήλικος. Συνολικά, 4.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι μπήκαν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2018.