ΔΙΕΘΝΕΣ
31/03/2016 14:16 EEST | Updated 31/03/2016 14:17 EEST

Οργή στη Γαλλία. Η υπουργός Δικαιωμάτων των Γυναικών αποκάλεσε τις μουσουλμάνες «νέγρες» που υπερασπίζονται τη δουλεία

KENZO TRIBOUILLARD via Getty Images
French junior minister for Family, Elderly and Autonomy Laurence Rossignol arrives for a meeting at the Hotel Matignon in Paris, on March 06, 2015. AFP PHOTO KENZO TRIBOUILLARD (Photo credit should read KENZO TRIBOUILLARD/AFP/Getty Images)

Τα πυρά της κοινής γνώμης συγκέντρωσε η Γαλλίδα υπουργός για τα Δικαιώματα των Γυναικών Λοράνς Ροσινιόλ και μία εκ των ιδρυτών του οίκου μόδας Yves Saint Laurent, όταν με δηλώσεις της παρομοίασε τις μουσουλμάνες που φοράνε μπούρκα με τις «νέγρες» από την περίοδο της δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ επέκρινε τις εταιρείες ένδυσης που σχεδιάζουν ρούχα για μουσουλμάνες, όπως το μπουρκίνι (μαγιό που καλύπτουν όλο το σώμα), κατηγορώντας αυτές ότι προωθούν ένα τρόπο ζωής που εναντιώνεται στην ελευθερία.

«Όταν μεγάλες εταιρείες επενδύουν σε αυτή την αγορά (…) επειδή είναι επικερδής, μια αγορά για τις χώρες της Ευρώπης, όχι μια αγορά για τις χώρες του Κόλπου (…) αποποιούνται την κοινωνική τους ευθύνη», δήλωσε η Ροσινιόλ σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό RMC.

Παράλληλα χθες σε συνέντευξη της στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM, η ίδια δήλωσε: «Σαφώς και υπάρχουν γυναίκες που το επιλέγουν (σ.σ. να φορούν την μπούρκα). Υπήρχαν όμως και Αφρικανές νέγρες και Αμερικανίδες νέγρες που υπερασπίζονταν τη δουλεία. Πιστεύω ότι αυτές οι γυναίκες, οι περισσότερες από αυτές, είναι μαχήτριες του πολιτικού Ισλάμ και τις αντιμετωπίζω ως μαχήτριες… για όσα αντιπροσωπεύουν στην κοινωνία».

Ένα κείμενο διαμαρτυρίας που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο συγκέντρωσε 18.000 υπογραφές ανθρώπων που κατηγορούν την υπουργό για ρατσισμό, με τις δηλώσεις της να αποδοκιμάζονται από τον πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Ισλαμοφοβία Αμπνταλά Ζεκρί. «Καταδικάζω απερίφραστα αυτούς τους ισχυρισμούς που στιγματίζουν τις μουσουλμάνες», δήλωσε ο Ζεκρί στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η Ροσινιόλ ζήτησε συγγνώμη αργότερα για την χρήση της λέξης «νέγρος», αλλά επέμεινε στην σύγκριση της μπούρκας με την δουλεία.

Η Ροσινιόλ είναι υπέρμαχος της γαλλικής πολιτικής παράδοσης που επιδιώκει τον διαχωρισμό της θρησκείας από την πολιτική και εκπαιδευτική ζωή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post