CULTURE
13/05/2019 07:14 EEST

Game of Thrones: Ο Ιαν Γκλεν και η Τζέμα Γουίλαν μιλούν για την τελευταία σεζόν της σειράς

Ο «Τζόρα» και η «Γιάρα» αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τα γυρίσματα της όγδοης σεζόν.

HBO

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Σκαράκη

Ο Σερ Τζόρα Μόρμοντ υπήρξε για έναν μεγάλο αριθμό θεατών του «Game of Thrones» ένας από τους πιο αγαπητούς χαρακτήρες του. Πιστός στην Ντενέρις, βρισκόταν στο πλευρό της μέχρι τα τελευταία λεπτά της ζωής του, ίσως στην πιο συγκινητική στιγμή της μάχης του Γουίντερφελ. Τη Γιάρα Γκρέιτζοϊ, αδερφή του Θίον Γκρέιτζοϊ, τη γνωρίσαμε στη δεύτερη σεζόν της σειράς, την είδαμε να πολεμάει, να ταξιδεύει με τον αδερφό της στα πλοία, να πιάνεται αιχμάλωτη από τον Γιούρον Γκρέιτζοϊ και να ελευθερώνεται στο πρώτη επεισόδιο της νέας σεζόν. Από τότε δεν έχει ξαναεμφανιστεί. 

Οι Ιαν Γκλεν και η Τζέμα Γουίλαν μίλησαν στο HBO για την πορεία των χαρακτήρων τους, τα γυρίσματα και την προετοιμασία για την τελευταία σεζόν του «Game of Thrones» η οποία προβάλλεται στην Ελλάδα αποκλειστικά από τη Nova και ταυτόχρονα με την Αμερική, λίγους μήνες πριν την προβολή του πρώτου επεισοδίου της όγδοης σεζόν. 

Πώς ξεκινά για τους χαρακτήρες σας η τελευταία σεζόν του GameofThrones;

Τζέμα Γουίλαν: Βρίσκομαι αιχμάλωτη του Γιούρον Γκρέιτζοϊ σε μια βάρκα.

Τι συμβαίνει με τον Τζόρα;

Ιαν Γκλεν: Νομίζω ότι επιστρέφει ξανά στην αγαπημένη του Ντενέρις, κάτι το οποίο επεδίωκε τις τελευταίες δύο σεζόν. Προφανώς ο Μεγάλος Πόλεμος είναι έτοιμος να ξεσπάσει και έχουν γίνει προσπάθειες στο τέλος της τελευταίας σεζόν για να αντιμετωπιστεί ο Στρατός των Νεκρών και να πειστούν οι άνθρωποι για την ύπαρξή του. Ο Τζόρα λοιπόν βρίσκεται εκεί ως επικεφαλής του στρατού και δεξί χέρι της Ντενέρις, έχοντας αποδεχθεί ότι σύμβουλος της είναι τώρα ο Τίριον και ότι ο δικός του ρόλος είναι πλέον διαφορετικός. Υπήρξαν κάποιοι ελιγμοί γύρω από την Ντενέρις, σχετικά με τον ρόλο του χαρακτήρα μου και του Τίριον, πιστεύω όμως ότι τελικά είναι πολύ ικανοποιημένος από τη θέση που έχει. Νομίζω ότι μετά την αποδοχή της Ντενέρις για την επιστροφή του, ο Τζόρα έχει αποβάλει κάθε σεξουαλικό πάθος για αυτήν.

Πώς αντιμετωπίζει ο Τζόρα τον νέο της εραστή, Τζον Σνόου;

Ι.Γ: Αρκετά καλά πιστεύω, με την έννοια ότι προφανώς και δεν έχει «χάσει» εντελώς τα συναισθήματα του, έχοντας όμως απομακρυνθεί από κοντά της για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ ήθελε να είναι μαζί της, δεν νομίζω ότι θα ήθελε να το διακινδυνεύσει. Είναι ευγενική ψυχή και σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να φανεί ότι έχει πληγωθεί η ότι βρίσκεται σε σύγχυση. Σίγουρα όμως βαθιά μέσα του πρέπει να υποφέρει αφάνταστα.

Θα μπορούσατε να μας δώσετε ένα μικρό στοιχείο για το τι θα συμβεί στους χαρακτήρες σας αυτή τη σεζόν;

Ι.Γ: Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να νικήσουμε το ανίκητο. Είναι σαν να βλέπουμε έναν άνθρωπο κόντρα σε έναν υπεράνθρωπο, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των δράκων - και ένας από αυτούς βρίσκεται στην αντίπαλη πλευρά. Πρόκειται για τη μάχη όλων των μαχών και για τη δυνατότητα μας να επικρατήσουμε. Επιστρατεύονται όλα τα μέσα, ενώ υπάρχουν διαφωνίες και σύγχυση ακόμα και μέσα στις συμμαχίες. Πρόκειται για μια πολύ ανομοιογενή ομάδα ανθρώπων που έχουν βρεθεί σε αντιπαραθέσεις για οκτώ σεζόν και προσπαθούν τώρα να ενωθούν για τον ίδιο σκοπό. Τα πάντα, και με κάθε τρόπο, θα μπορούσαν να συμβούν.

HBO

Και για την Γιάρα;

Τ.Γ: Είμαι αισιόδοξη ότι θα υπάρξει ένας κύκλος, όσον αφορά τη σχέση με τον αδελφό της και στον τρόπο που προσπαθεί συνεχώς να τον σώσει. Θα τρέξει ή όχι να τη βοηθήσει τώρα που το χρειάζεται; Αυτό θα ήταν ωραίο.

Ήσασταν και οι δύο στη ανάγνωση του σεναρίου (tableread), όπου ο καθένας ανακάλυπτε τι συμβαίνει στους άλλους χαρακτήρες;

Τ.Γ: Ήμασταν όλοι καλεσμένοι, αλλά εγώ είχα μόλις είχα αποκτήσει μωρό και έτσι δεν κατάφερα να πάω.

Ι.Γ: Νομίζω αυτή ήταν μια καλή δικαιολογία.

Τ.Γ: Ναι. Ο Μπράιαν Κόγκμαν διάβασε για μένα.

Ι.Γ: Ήταν πραγματικά εκπληκτικό. Δεν το είχαμε κάνει ποτέ πριν. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που και τα έξι επεισόδια διαβάστηκαν μεμιάς. Καθίσαμε γύρω από ένα τεράστιο τραπέζι με όλους τους σκηνοθέτες, όλους τους επικεφαλής του τμήματος και διαβάσαμε τα σενάρια μέσα σε δύο μέρες. Ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική εμπειρία που μας ένωνε όλους και κατανοείς καλύτερα το σενάριο όταν ακούς να διαβάζεται κυρίως από αυτούς που ερμηνεύουν τους ρόλους. Επίσης, ακόμα και όταν ο Μπράιαν διάβαζε όλες τις οδηγίες για τα σκηνικά, καταλάβαινες το πόσο αδύνατο ήταν αυτό που προσπαθούσαμε να γυρίσουμε. Και δύο μήνες αργότερα, βλέπεις τι προετοιμαζόταν και τι έχει συμβεί και δεν μπορείς να το πιστέψεις.

Καταλαβαίνω ότι όταν ολοκληρώνατε το γύρισμα, ο καθένας ξεχώριζε κάποια σκηνή του στο διάγραμμα πλοκής. Θα μπορούσατε να πείτε ποια είναι η δική σας;

Τ.Γ: Ναι. Η δικιά μου ήταν η σκηνή της Γιάρα πάνω στο άλογο στην πρώτη σεζόν, η σκηνή του αλόγου με τον Θείον. Αυτή ήταν η εισαγωγή μου και είναι πάντα η σκηνή για την οποία ο περισσότερος κόσμος με ρωτάει.

Η δικιά σου Ιαν;

Ήταν το πέρασμα των μαχητών στο Great Pit του Meereen μπροστά από την Ντενέρις. Ήταν μια πολύ καλοφτιαγμένη σκηνή. Είναι σαν να παρακολουθείς σε γρήγορη λήψη μια ιστορία άφιξης, έκπληξης, μάχης, σχεδόν θανάτου, και σωτηρίας. Και τα σχόλια των Ντέιβιντ και Νταν από πίσω ήταν πολύ ενθαρρυντικά.

HBO

Κοιτάζοντας πίσω υπάρχει κάτι που θα λέγατε ότι δεν θα σας λείψει;

Ι.Γ: Ακούγεται άσχημα, πραγματικά όμως δεν υπάρχουν πολλά που δεν θα ήθελα να χάσω. Μερικές φορές η κλίμακα του και αυτό που απαιτούσε, σήμαινε ότι έπρεπε να είσαι εκεί κοντά για να πας να εργαστείς για ένα λεπτό ή να μην χρησιμοποιηθείς και να περιμένεις άσκοπα. Μερικές φορές θα μπορούσες να αισθανθείς απογοήτευση ως ηθοποιός που δεν μπορεί ουσιαστικά να ασκήσει ηθοποιία εκείνη την δεδομένη στιγμή, αλλά στη συνέχεια κάνεις ένα βήμα πίσω και θυμάσαι ότι είσαι μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου και αντιλαμβάνεσαι γιατί συμβαίνει αυτό.

Τ.Γ: Ένα πράγμα που χαίρομαι που δεν θα χρειαστεί να ξανακάνω, είναι το τρέξιμο στην αμμώδη παραλία με τη στολή, γιατί δεν υπάρχει κάποιος κομψός, αξιοπρεπής ή άσχημος τρόπος να το κάνεις αυτό. Υπάρχει ελάχιστη υποστήριξη μέσα σε αυτές τις μπότες. Η άμμος από την φύση της δεν σε στηρίζει και το να προσπαθείς να τρέξεις κατά μήκος της παραλίας με πειστικό τρόπο και στη συνέχεια να πηδήξεις σε μια βάρκα...ήταν πολύ δύσκολο. Είμαι πολύ χαρούμενη που δεν πρέπει να το προσπαθήσω ξανά.

Ι.Γ: Αλλά κατά κάποιο τρόπο, αυτή η δυσκολία είναι που κάνει τη σκηνή τόσο ευχάριστη.

Τ.Γ: Ναι.

Ι.Γ: Όταν ήμασταν στην Ισλανδία και έπρεπε να σηκωθούμε πολύ νωρίς για να προσπαθήσουμε να ένα μεγάλο μέρος των γυρισμάτων με το φως της ημέρας, τότε σηκώνεσαι νωρίς, «σέρνεις» τον εαυτό σου εκεί και βιώνεις περίεργες συνθήκες...είναι δύσκολο όταν το κάνεις κάθε μέρα. Όμως εκείνες τις μέρες βρισκόσουν σε ένα εκπληκτικό τοπίο που σου «έκοβε» την αναπνοή. Το κάνεις και αισθάνεσαι ταυτόχρονα υπερένταση και εξάντληση. Στη συνέχεια, επιστρέφεις από το ταξίδι στο σπίτι σου για να πιες ποτά με όλους και να διασκεδάσεις. Είναι το σκληρό κομμάτι της δουλειάς που το κάνει πιο Thrones. Βαθιά μέσα σου, δεν το μετανιώνεις ούτε ένα λεπτό.

HBO

Υπήρξε κάποια καθοριστική στιγμή που σας έκανε να συνειδητοποιήσατε ότι το «GameofThrones» είχε γίνει ένα παγκόσμιο φαινόμενο;

Ι.Γ: Ήταν κάπου στην τρίτη ή τέταρτη σεζόν. Είχα κάποιο άλλο γύρισμα στη Νότια Αφρική και περπατούσα μόνος μου στην πόλη όταν αντιλήφθηκα το βλέμμα κάποιου που με αναγνωρίσε. Αυτό που θέλω να πω είναι «Πώς έγινε και με αναγνώρισαν εκεί;».

Τ.Γ: Δεν ξέρω. Σπάνια με αναγνωρίζουν, το οποίο είναι καλό. Συνήθως με κοιτούν και μια δεύτερη φορά ή κάποιος θα νομίσει ότι πήγαμε στο ίδιο σχολείο, αλλά και πάλι δεν μπορούν να με θυμηθούν. Η καθημερινή μου ζωή είναι όπως ήταν πριν τη σειρά, αλλά αν πάω σε ένα συνέδριο ή μια πρεμιέρα είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Χωρίς τους θαυμαστές, φυσικά, η σειρά δεν σημαίνει τίποτα, έτσι δεν είναι; Είναιεξαιρετικάσημαντικοί.

  • H σειρά προβάλλεται αποκλειστικά στην Ελλάδα από τη Nova, ενώ ο νέος, 8ος και τελευταίος κύκλος της σειράς, που αποτελείται από 6 επεισόδια, προβάλλεται αποκλειστικά από τη Nova, ταυτόχρονα με την Αμερική από την Κυριακή 14 Απριλίου και κάθε Κυριακή μέχρι τις 19 Μαίου στις 4 μετά τα μεσάνυχτα και με ελληνικούς υπότιτλους και σε Prime Time, από τη Δευτέρα 15 Απριλίου και κάθε Δευτέρα μέχρι και τις 20 Μαίου, στις 22:00, από το Novacinema1HD.
  • Παράλληλα, από τον Απρίλιο και μέχρι τις 31 Μαϊου έχει κάνει πρεμιέρα στην Nova το θεματικό κανάλι NovaThronesHD χαρίζοντας δύο μήνες «επικής» διασκέδασης με όλους τους κύκλους της σειράς, αλλά και ένα εξαιρετικά πλούσιο backstage υλικό, ενώ όλοι οι κύκλοι των επεισοδίων θα είναι διαθέσιμοι και στις υπηρεσίες Nova On Demand και Nova Go μέχρι και το τέλος του έτους.

Sponsored Post