Google και Twitter απολύουν εκατοντάδες εργαζομένους - Καταργούνται υπηρεσίες

Η X απέλυσε πάνω από 1.200 υπαλλήλους, αρμόδιους για τον έλεγχο του περιεχομένου.
SOPA Images via Getty Images

Σε μαζικές απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων της προχωρά η Google ξεκινώντας από όσους στελέχωναν το λογισμικό Google Assistant και καταργώντας θέσεις στην υπηρεσία Συσκευών και Υπηρεσιών της εταιρείας.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, οι απολύσεις γίνονται σε υπηρεσίες της εταιρίας που είχαν τεθεί σε εφαρμογή μόλις πριν από έξι μήνες με την Google να κάνει για πρώτη φορά λόγω για ριζική «αναδιοργάνωση».

Ανάμεσα σε αυτούς που φεύγουν είναι οι συνιδρυτές της Fitbit που ανήκει στην Google, Τζέιμς Παρκ και Έρικ Φρίντμαν, καθώς και άλλα ηγετικά στελέχη της Fitbit.

«Στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2023, ορισμένες ομάδες μας έκαναν αλλαγές για να γίνουν πιο αποτελεσματικές και να λειτουργήσουν καλύτερα, και για να ευθυγραμμίσουν τους πόρους τους με τις μεγαλύτερες προτεραιότητες προϊόντων τους. Ορισμένες ομάδες συνεχίζουν να κάνουν αυτού του είδους τις οργανωτικές αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν κάποιες εξαλείψεις θέσεων παγκοσμίως», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters.

Αν και δεν διευκρίνισε τον αριθμό των θέσεων που καταργούνται ή αδειάζουν υπολογίζεται ότι πρόκειται για εκατοντάδες ενώ η εταιρεία δίνει τη δυνατότηα σε όποιους θέλουν να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες της.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 πάντως, η Alphabet είχε 182.381 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο με το σωματείο εργαζομένων της να καταδικάζει τις απολύσεις σε ανάρτηση στο Χ.

«Τα μέλη μας και οι συνάδελφοί μας εργάζονται σκληρά κάθε μέρα για να φτιάξουν σπουδαία προϊόντα για τους χρήστες μας, και η εταιρεία δεν μπορεί να συνεχίσει να τους απολύει ενώ βγάζει δισεκατομμύρια κάθε τρίμηνο», ανέφερε το συνδικάτο. «Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι οι δουλειές μας να είναι ασφαλείς».

Η Χ Απέλυσε πάνω από 1.200 υπαλλήλους αρμόδιους για τον έλεγχο του περιεχομένου

Η εταιρεία X του Ίλον Μασκ απέλυσε πάνω από 1.200 εργαζομένους σε διεθνή κλίμακα αρμόδιους για την καταπολέμηση περιεχομένου που χαρακτηρίζεται προσβλητικό και την τήρηση της πολιτικής της, σύμφωνα με αριθμούς που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τον εποπτικό φορέα του διαδικτύου στην Αυστραλία.

Ο φορέας eSafety κάνει λόγο για «βαθιές περικοπές» και παρατηρεί πως το ότι αποκαταστάθηκαν χιλιάδες λογαριασμοί που είχαν ανασταλεί δημιούργησε «τη χειρότερη» δυνατή κατάσταση ως προς τη διασπορά βλαβερού περιεχομένου.

Τους τελευταίους μήνες, ο εποπτικός φορέας επικεντρώθηκε στην X, τονίζοντας πως η εξαγορά της εταιρείας από τον κ. Μασκ συνέπεσε με την κορύφωση «της τοξικότητας και του μίσους» στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης αυτό, γνωστό μέχρι πρότινος με το όνομα Twitter.

Βασιζόμενη στην αυστραλιανή νομοθεσία για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, η επιτροπή eSafety εξασφάλισε λεπτομερή κατάλογο των μηχανικών λογισμικού, των ελεγκτών περιεχομένου και των άλλων μελών του προσωπικού ασφαλείας της X.

Η επίτροπος, η Τζούλι Ίνμαν Γκραντ —η ίδια άλλοτε εργαζόμενη στο Twitter— τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται αυτοί οι αριθμοί.

Δείχνουν ότι 1.213 μέλη του προσωπικού του που ασχολούνταν με τον έλεγχο περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων υπεργολάβων, αποχώρησαν από την X μετά την εξαγορά του από τον Ίλον Μασκ, εκ των οποίων το 80% ήταν μηχανικοί λογισμικού.

Η απόλυση του 80% των ειδικευμένων μηχανικών είναι λίγο «σαν η Volvo, διάσημη για τους κανόνες ασφαλείας της, να έδιωχνε όλους τους σχεδιαστές και τους μηχανικούς της».

Σύμφωνα με την κυρία Ίνμαν Γκραντ, πρόκειται για «τη χειρότερη δυνατή κατάσταση. Μειώνεις πολύ τις άμυνες σου και ξαναφέρνεις υπότροπους στην πλατφόρμα».

Η Αυστραλία αποτελεί αιχμή του δόρατος στην παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, υποχρεώνοντας τις εταιρείες του κλάδου να εξηγήσουν πώς αντιμετωπίζουν θέματα όπως ο λόγος μίσους, ή οι σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων.

Τον Οκτώβριο, η eSafety επέβαλε στο X πρόστιμο 610.500 αυστραλιανών δολαρίων (410.000 δολαρίων ΗΠΑ), τονίζοντας πως η πλατφόρμα δεν κατέστησε σαφές πως καταπολεμά περιεχόμενο όπως οι σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων.

Η X όμως αψήφησε την προθεσμία για την καταβολή του προστίμου, προτού προσφύγει στη δικαιοσύνη αποπειρώμενη να εξασφαλίσει την ακύρωσή του.

Η εταιρεία δεν απάντησε αμέσως όταν της ζήτησε σχόλιο του Γαλλικό Πρακτορείο. Έστειλε αυτοματοποιημένη απάντηση που αναφέρει πως όλοι οι εκπρόσωποί της «είναι απασχολημένοι» και παρακαλεί να γίνει νέα προσπάθεια «αργότερα».

Πηγές: Reuters, New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δημοφιλή