ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/11/2017 15:15 EET

Greek Shipping Miracle: Ο ιδρυτής του διαδικτυακού μουσείου Γεώργιος Φουστάνος παρουσιάζει την αχαρτογράφητη ελληνική ναυτιλία

Greek Shipping Miracle: Ο ιδρυτής του διαδικτυακού μουσείου Γεώργιος Φουστάνος παρουσιάζει την αχαρτογράφητη ελληνική ναυτιλία

Η άγνωστη -σε πολλούς- ιστορία και τα επιτεύγματα της ελληνικής ναυτιλίας «ξετυλίχτηκαν» την προηγούμενη εβδομάδα στα μάτια των παρευρισκόμενων της παρουσίασης με τίτλο «Η Ναυτιλία που δεν γνωρίζουμε» που πραγματοποιήθηκε στο πλωτό Μουσείο Νεράιδα, το «στολίδι» της Μαρίνας Φλοίσβου, στο Παλαιό Φάληρο.

Το «τυχερό πλοίο» του Γιάννη Λάτση που διέσχιζε τη θάλασσα του Αργοσαρωνικού υπό την επίβλεψη του ιδιοκτήτη του, έχει μετατραπεί εδώ και αρκετά χρόνια σε μουσείο και μέσα από τα εκθέματά του, συγκεντρώνεται η πολύ ενδιαφέρουσα πορεία του στη διάρκεια των τελευταίων 150 χρόνων.

Κύριος εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής και ιδρυτής του διαδικτυακού μουσείου Greek Shipping Miracle, που μπορείτε να δείτε εδώ, κ.Γεώργιος Φουστάνος, ο οποίος αρχικά στον λόγο του έκανε μια αναδρομή στην πρόοδο της ελληνικής ναυτιλίας ανά τα χρόνια. Αναφέρθηκε στη σημαντική συνδρομή εύπορων ομογενών και κυρίως εμπόρων, οι οποίοι διέμεναν σε Ευρωπαϊκές πόλεις και πολύ πιθανόν να συνέβαλαν στην πρώτη και επίσημη επενδυτική πρωτοβουλία των Ελλήνων της Διασποράς σε ελληνικό έδαφος. Επιπλέον, αφηγήθηκε τα γεγονότα που οδήγησαν στη δημιουργία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, τους συντελεστές, τη δουλειά και την εμπορική ναυτιλία, μετά την παύση της λειτουργίας.

Η ελληνική ναυτιλία εξακολούθησε να αναπτύσσεται κατά τους εθνικούς αγώνες, έχοντας σπουδαίο ρόλο στην παγκόσμια αλλά και εγχώρια οικονομία και κατά συνέπεια στην επιβίωση ενός μεγάλου αριθμού νησιών στο Μεσοπόλεμο. Σταδιακά, οι Έλληνες εφοπλιστές άρχισαν να κατακτούν τις διεθνείς αγορές και το έργο τους χαρακτηρίστηκε από τους ξένους ως το «μεταπολεμικό ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα».

Greek Shipping Miracle

Μετά από πολυετή συλλογή υλικού, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και άρθρων σχετικά με την ιστορία της ελληνικής Ναυτιλίας για το αρχείο του, ο κ.Φουστάνος ίδρυσε το 2014, το πρώτο διαδικτυακό μουσείο για τη ναυτιλία με όνομα Greek Shipping Miracle. «Ο στόχος θα έλεγα ότι είναι κατά κύριο λόγο εκπαιδευτικός με την ευρύτερη έννοια, δηλαδή επιθυμούμε να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους όχι μόνο να μάθουν τη ναυτιλία της χώρας αλλά να έχουν και άλλη νοοτροπία», λέει ο κ.Φουστάνος στη HuffPost.

Με υπόβαθρο τις γνώσεις για τη ναυτιλία από το οικογενειακό του περιβάλλον και τη μετέπειτα ενασχόλησή του με τον εφοπλισμό, ξεκίνησε ταξινομώντας αρχεία της οικογένειάς του και συνέχισε την έρευνα, συγκεντρώνοντας συνεχώς πολύτιμα τεκμήρια.

Το μουσείο δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη σύγχρονη ιστορία της μεγαλύτερης –κατά γενική ομολογία- εμπορικής ναυτικής δύναμης στον κόσμο, μέσα από μια δομή, εφάμιλλη με αυτή ενός κλασικού μουσειακού χώρου.

Το κεντρικό τμήμα του Greek Shipping Miracle αποτελείται από δώδεκα κεφάλαια που παρουσιάζουν την εξέλιξη της ελληνικής ναυτιλίας από το 1870 έως τον 21ο αιώνα, το πέρασμα από τα ιστιοφόρα στα ατμόπλοια, με παράλληλη απεικόνιση μεγάλων και σπάνιων φωτογραφιών. Το μουσείο έχει ήδη προσελκύσει επισκέπτες από περίπου 160 χώρες, ενώ έχει ιδιαίτερη απήχηση και στις νεότερες γενιές. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τα νέα παιδιά, γνωρίζουν κάτι καινούργιο και αυτό το θέλουμε. Είναι μια γενικότερη συμβολή στην επανεκκίνηση του κράτους», εξηγεί ο κ.Φουστάνος.

Επιπλέον, σημαντική ήταν και η επικοινωνία του μουσείου και των στόχων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο Facebook. «Ενδιαφέρει πολύ η εικόνα που σχηματίζει. Δηλαδή το να δείχνεις ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στον κόσμο σε κάτι και μάλιστα σε ένα τόσο σημαντικό τομέα όπως η ναυτιλία, νομίζω ότι αξίζει».

 

Greek Shipping Miracle

 

Τα μελλοντικά σχέδια

Ο κ.Φουστάνος σε συνεργασία με τον γιό του Μιχαήλ Φουστάνο συνεχίζουν να χτίζουν αυτή την ιστορία, να μαθαίνουν οι ίδιοι και να διαδίδουν αυτή τη γνώση και στο κοινό. «Όταν ξεκίνησα το 1990 να μελετώ την ιστορία, ήξερα ελάχιστα πράγματα, συγκριτικά με αυτά που ξέρω σήμερα. Και το γοητευτικό είναι ότι ακόμα και μετά από 27 χρόνια που ασχολούμαι, κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι καινούργιο. Αυτό για μένα είναι συναρπαστικό, είναι ανεξάντλητο και όταν το βρίσκω εγώ ανεξάντλητο και φανταστικό, σκεφτείτε ένας νέος άνθρωπος πώς το βλέπει», τονίζει ο κ.Φουστάνος.

Πέρα από τη διάδοση της ιστορίας, οι ιδρυτές φιλοδοξούν και σε συνεργασία με ανθρώπους στο χώρο της ναυτιλίας από το εξωτερικό. «Είμαστε οι πρώτοι Έλληνες στη ναυτιλία παγκοσμίως. Η ναυτιλία μας πήγε σε όλη τη γη και εξακολουθεί ανταγωνιστικά. Έχουμε λοιπόν και την ευθύνη να περάσουμε το μήνυμα της αξίας και σημασίας της ναυτιλίας για την ανθρωπότητα», λέει ο κ.Φουστάνος.