H ExxonMobil ανακάλυψε τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κύπρου

Μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως την τελευταία 3ετία.
Bloomberg via Getty Images

Κοίτασμα φυσικού αερίου 5 έως 8 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) ή αλλιώς 142-227 δισεκ. κυβικά μέτρα εντόπισε η ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κύπρου, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στον στόχο «Γλαύκο» και μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία τριετία.

Οι ανακοινώσεις, που γίνονται δύο μήνες πριν την έναρξη των εργασιών εντός του τεμαχίου 10, ήρθαν από τον τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης και τον Αντιπρόεδρο της ExxonΜobil Tristan Aspray. Σημειώνεται πως για τον στόχο ”Δελφύνη” ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκε στήλη ΦΑ 133 μέτρων και βάση των αναλύσεων εκτιμάται ότι πρόκειται για ταμιευτήρα αρίστης ποιότητας.

«Είμαστε ενθαρρυμένοι από το αποτέλεσμα, θα περάσουμε τους επόμενους μήνες αναλύοντας τα αποτελέσματα. Θα δούμε και μελλοντικές προοπτικές που αναπτύσσονται. Δεν έχουν αποκλειστεί προτάσεις ακόμη και για μεταφορά ΦΑ μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι επόμενοι μήνες θα αφιερωθούν στην ανάλυση δεδομένων. Πρέπει να δούμε πολλαπλούς παράγοντες οπως η ποιότητα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil κ. Aspray.

Όπως τόνισε «το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να μην βρεις κάτι. Τώρα είναι επιτυχία που βρήκαμε και σε σχέση με τα ευρήματα και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν πολλά τεμάχια που μπορεί να συναντήσει κανείς τέτοια ποσότητα. Δεν είμαστε εστιασμένοι μόνο στο τεμάχιο 10 αλλά στην ευρύτερη περιοχή. Το 2020 θα συνεχιστούν οι εργασίες».

Από την πλευρά του ο υπουργός τόνισε πως είναι μια σπουδαία εξέλιξη για όλη την Κύπρο, σημειώνοντας πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη εντός της ΑΟΖ και τους επόμενους μήνες, όπως ανέφερε, θα εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίουΑ. Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης πως στην πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφυνη» δεν εντοπίστηκε ποσότητα ΦΑ.

Nωρίτερα αντιπροσωπεία της ExxonΜobil είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο προεδρικό.

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή» Κύπρου στα γενικότερα ζητήματα που αφορούν το δυναμικό του τεμαχίου 10, οι δυο γεωτρήσεις έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα. Από πλευράς εταιρείας αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων ερευνητικών γεωτρήσεων. Σύμφωνα με πηγές κοντά στις εργασίες, η πρώτη γεώτρηση περιόρισε κάποιους αρχικούς στόχους που υπήρχαν στο 10 και την ίδια ώρα η δεύτερη επιτυχημένη, όπως λέγεται, αναβάθμισε κάποιους άλλους.

Σημειώνεται πως τα ευρήματα των δυο γεωτρήσεων θεωρούνται σημαντικά, όχι μόνο για το μέλλον της ExxonMobil εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά ευρύτερα για το ενεργειακό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Όπως εκτιμάται και σε πολιτικό επίπεδο, η παρουσία της αμερικάνικης εταιρείας στη περιοχή είναι κομβικής σημασίας και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες στην ΑΟΖ.

Η ανακάλυψη ενός κοιτάσματος που είναι σε εμπορεύσιμη κατάσταση αναμένεται να ενισχύσει περισσότερο και τις υπόλοιπες δραστηριότητες που είναι προγραμματισμένες, σε άλλα αδειοδοτημένα τεμάχια. Υπό τις περιστάσεις, θετικά αντιμετωπίζεται η ύπαρξη ενός κοιτάσματος το οποίο σε συνδυασμό με το «Αφροδίτη» καθώς και άλλα που ενδεχομένως εντοπιστούν, να δημιουργήσουν ένα ενεργειακό δυναμικό τέτοιο που να ενισχύσει το ρόλο της Δημοκρατίας στην περιοχή αλλά και να κάνει εφικτή, την κατασκευή ενός εργοστασίου LNG στην Κύπρο.

Δημοφιλή