ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21/02/2018 07:26 EET | Updated 21/02/2018 08:45 EET

Πού αναμένεται να δώσει έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή για τη Novartis

Sooc

Τις ειδικές σχέσεις της διεφθαρμένης οικονομικής ελίτ του φαρμακευτικού κλάδου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος θα αναδείξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του για την Novartis σήμερα το βράδυ στη Βουλή. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού θα είναι στο κλίμα της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα και θα δίνει έμφαση στις πολιτικές πτυχές του σκανδάλου: δηλαδή στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα του παρελθόντος, τα κόμματα που συμμετείχαν και ανέχθηκαν το πάρτι στα φάρμακα και τις πολιτικές που εξέθρεψαν τα σκάνδαλα γιγαντώνοντας την φαρμακευτική δαπάνη και το οικονομικό ενδιαφέρον για ανάπτυξη της διαφθοράς.

Διαβάστε επίσης: 

Η ώρα της Προκαταρκτικής για τη Novartis: Το πλαίσιο της συζήτησης και η διαδικασία. Πώς θα γίνει η ψηφοφορία

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίζει την ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιριών από προηγούμενες κυβερνήσεις, που τώρα έρχεται να καλύψει η σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Έτσι εκτός από την ουσία του σκανδάλου Novartis και την φαρμακευτική δαπάνη ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα επιτεθεί στη ΝΔ για τους ισχυρισμούς της ότι το σκάνδαλο της Novartis είναι απλώς μία σκευωρία. Επιπροσθέτως ο Αλ. Τσίπρας θα επισημάνει την προσπάθεια της ΝΔ να τρομοκρατηθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως και τις ευθείες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Η ΝΔ ομνύει αλά καρτ στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, θα είναι το συμπέρασμα του πρωθυπουργού.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας θα υπογραμμίσει ότι είναι διαρκής στόχος η πλήρης διαλεύκανση του σκανδάλου και ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της αλλά και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για να το πετύχει.

Η συζήτηση για τη συγκρότηση προανακριτικής αρχίζει στις 9:00 και πρόκειται να κλείσει με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η μυστική ψηφοφορία για τον καθέναν από τους 10 εμπλεκόμενους στη δικογραφία θα γίνει κατά τα τα μεσάνυχτα. 

Διαβάστε επίσης: 

Σε ποια κάλπη θα αντιστοιχεί το όνομα του κάθε πολιτικού προσώπου