ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/01/2018 07:20 EET

H τελευταία πράξη της αξιολόγησης: Αναμένοντας το «πράσινο φως» στις Βρυξέλλες

Eurokinissi

Η τελευταία πράξη της τρίτης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού Μνημονίου γράφεται απόψε στις Βρυξέλλες, καθώς όπως αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν το «πράσινο φως».

Το μήνυμα εστάλη από την Παρασκευή όταν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών, κατά τη διάρκεια του Euro Workging Group ενέκριναν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου,  βάζοντας μόνο έναν αστερίσκο για τις «ουρές» ορισμένων προαπαιτούμενων.

Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα λάβει απόψε τα εύσημα για την ολοκλήρωση μιας ακόμα δύσκολης αξιολόγησης και μαζί θα πάρει μια υποσχετική ότι η δόση θα εκταμιευθεί, αφού πρώτα στις αρχές του Φεβρουαρίου γίνει ένας τελευταίος έλεγχος για την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων δράσεων. Η έγκριση για την εκταμίευση δεν θα χρειαστεί νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ή του Euro Working Group, αλλά θα γίνει αυτόματα. 

Σύμφωνα με την απόφασή του το Εuroworking Group από τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ τα 5,7 δισ. ευρώ θα δοθούν με την ολοκλήρωση των τεχνικών εκκρεμοτήτων των τελευταίων προαπαιτούμενων και χωρίς νέα συνεδρίαση του, έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Από αυτά τα 3,3 δισ. ευρώ καλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου έως το τέλος Ιουνίου, ενώ το 1,9 δισ. ευρώ προορίζεται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος (cash buffer). 

Τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ αποτελούν την πρώτη δόση των 1,5δισ ευρώ τα οποία θα πάνε για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα δοθεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. 

Ως εκ τούτου το ενδιαφέρον του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περνά στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η αξιολόγηση η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές της άνοιξης θα περιλαμβάνει τον έλεγχο για την ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων οι οποίες έχουν μείνει «ανοιχτές» και από τα τρία προγράμματα στήριξης και η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Σε αυτό το πλαίσιο τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να «σαρώσουν» όλες τις μνημονιακές συμφωνίες κυβέρνησης και δανειστών προκειμένου να καταρτίσουν κατάλογο εκκρεμοτήτων και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση τους. Οι ολοκλήρωση και των τελευταίων δράσεων θα οδηγήσει στην επισκόπηση συνολικά του προγράμματος από τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά το τρίτο μνημόνιο.

Το στοίχημα των αγορών

Πολύ πριν την έναρξη της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, θα έχει προηγηθεί ακόμα μια έξοδος στις αγορές. Ο σχεδιασμός αναφέρει η απόπειρα να γίνει μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές. Το πλάνο είναι η έκδοση να αφορά επταετές ομόλογο ύψους 3δισ ευρώ και στόχος είναι το επιτόκιο να κυμανθεί περί το 3,2% έως 3,4%.