ΠΟΛΙΤΙΚΗ
09/08/2018 11:13 EEST | Updated 09/08/2018 13:35 EEST

H Βουλή της κυρίας Αυλωνίτου

H συζήτηση για πολιτικές ή/και ποινικές ευθύνες μετά από 92 νεκρούς θα διεξαχθεί με όρους social media;

EUROKINISSI
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου

Δεν είναι ότι κοκκινίζουμε, όταν ακούμε υβριστικές ή αγοραίες (ενίοτε) εκφράσεις. Όλα μέσα στη ζωή είναι. Αλλά παίζει ένα ρόλο το πού και το πότε.

Και όταν λέμε «πού» δεν εννοούμε ότι το τηλεοπτικό στούντιο του ΑΝΤ1, εν προκειμένω, αποτελεί κάποιου είδους ιερό χώρο.

Μεγαλύτερη σημασία έχει, στο πλαίσιο ποιας δημόσιας συζήτησης «ξεφεύγει» κάποιος.

Εάν ένας/μία βουλευτής αντιλαμβάνεται την ουσία και το βάρος της ανταλλαγής επιχειρημάτων στον απόηχο μίας ανθρώπινης τραγωδίας.
Και δεν είναι ότι ο καθωσπρεπισμός και η σοβαροφάνεια εξυπηρετούν μία τέτοια κατάσταση.

Αλλά είναι η ανάγκη για ουσιαστικό λόγο και αντίλογο, που υπαγορεύουν άλλου είδους διατυπώσεις και συμπεριφορές.

Δηλαδή, θα πάμε σε μία συζήτηση για το πώς θα αναζητηθούν πολιτικές ή/και ποινικές ευθύνες μετά από 92 νεκρούς και η αντιπαράθεση (γόνιμη ή ατελέσφορη, είναι μία άλλη κουβέντα) θα διεξαχθεί με όρους social media;

Ακούγεται «ρατσιστικό», αλλά τίθεται εμμέσως το ζήτημα: ποιοι πρέπει να ομιλούν και μήπως είναι καλύτερο ορισμένοι να σιωπούν, εφόσον δεν αντιλαμβάνονται το βάρος των περιστάσεων.

Θέτω, παράλληλα, στον εαυτό μου το ερώτημα: ως δημοσιογράφος, μήπως είναι και δική μου ευθύνη να μην αρκούμαι στην θεσμική ιδιότητα ως κριτήριο επιλογής συνομιλητών στα ΜΜΕ, αλλά να προσθέτω αυστηρότερα ποιοτικά κριτήρια;

Κατ’ ανάλογο τρόπο, θα μπορούσαν να αναρωτηθούν και στα κόμματα: θέλουν να συμμετέχουν και να ασκούν τη νομοθετική εξουσία στη Βουλή της κυρίας Αυλωνίτου – που ασφαλώς δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση, ούτε «ενδημεί» μόνο σε ένα κόμμα – ή σε ένα Κοινοβούλιο αντάξιο της Ιστορίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και υπεύθυνο για να αλλάξει τη μοίρα αυτού του τόπου;

Η κυρία Αυλωνίτου δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η μοναδική που «ξεφεύγει», μιλώντας για «π@π@ριές» του Μητσοτάκη.

Μόλις πριν από τρεις ημέρες, ένας άλλος βουλευτής, ο Βασίλης Οικονόμου από τη ΝΔ, έλεγε στον Real.fm, ότι θέλουν «κλωτσιές» ο Τσίπρας και η Δούρου.

Έχουν προηγηθεί πάρα πολλοί με ανάλογου τύπου «επιχειρήματα».

Μπορούμε να παριστάνουμε ότι δεν τα ακούμε, με τον κίνδυνο να συνηθίσουμε ή να κοιταχτούμε κάποια στιγμή στον καθρέφτη. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζει την προσβλητική αναφορά

Αποδοκιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη σημερινή προσβλητική αναφορά της Ελένης Αυλωνίτου για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έγραψε στο twitter η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζει τη σημερινή προσβλητική δήλωση της Ε. Αυλωνίτου για τον Κ. Μητσοτάκη. Τέτοιες αναφορές δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στην πολιτική αντιπαράθεση», έγραψε η κ. Σβίγκου στην ανάρτησή της.