ΔΙΕΘΝΕΣ
07/06/2018 15:06 EEST | Updated 07/06/2018 15:08 EEST

H Γαλλία διπλασιάζει τις ώρες των μαθημάτων σε πρόσφυγες και μετανάστες με στόχο την κοινωνική τους ενσωμάτωση

Benoit Tessier / Reuters

Την ώρα που ο ακροδεξιός ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι προαναγγέλλει την αυστηρή πολιτική που σκοπεύει να υιοθετήσει αναφορικά με το προσφυγικό, κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα στους ανθρώπους που φτάνουν στην Ιταλία ζητώντας άσυλο, υπάρχουν παραδείγματα χωρών που στοχεύουν στην ομαλή ενσωμάτωση των ανθρώπων που εκπατρίζονται, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία ζωής.

Πρόσφατα η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε την απόφασή της για διπλασιασμό του αριθμού των γαλλικών μαθημάτων που προσφέρει σε πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φτάσει στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Édouard Philippe δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως οι μετανάστες που ζουν μόνιμα στη χώρα θα επωφεληθούν από 400 ώρες επιπλέον δωρεάν μαθημάτων-διπλάσιες από αυτές που προσφέρονταν αρχικά.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει παράλληλα τα μαθήματα αστικής κατάρτισης που παρέχονται στους μετανάστες από 12 έως 24 ώρες. Σε αυτά τα μαθήματα, οι μετανάστες θα διδάσκονται τις γαλλικές αξίες, ενώ θα τους παρέχονται συμβουλές για την εύρεση εργασίας από χώρα σε χώρα.

Την ίδια ώρα οι νέοι μετανάστες θα λαμβάνουν ένα νέο «πολιτιστικό δελτίο» αξίας 500 ευρώ, το οποίο θα τους επιτρέπει να επισκέπτονται μουσεία και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός δεν αποκάλυψε το συνολικό κόστος του προγράμματος, είπε ωστόσο πως μέχρι τώρα οι προσπάθειες της Γαλλίας για την ένταξη των μεταναστών «στερούνταν φιλοδοξίας».

Να σημειωθεί βέβαια πως ενώ η στρατηγική ενσωμάτωσης της γαλλικής κυβέρνησης για νόμιμη διαμονή είναι ένα θετικό βήμα, η απάντηση στους μετανάστες χωρίς χαρτιά είναι πολύ πιο αυστηρή.

Τον Απρίλιο, η γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, με βάση το οποίο θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης ενός έτους σε όσους εισέρχονται παράνομα στη Γαλλία.

Παρόλο που η γαλλική κυβέρνηση περιέγραψε το νομοσχέδιο ως μια ισορροπημένη απάντηση στην ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, προκάλεσε οργή ανάμεσα στην αριστερή και την άκρα δεξιά.

(Με πληροφορίες από Quartz)

Sponsored Box