CULTURE
12/10/2018 09:17 EEST | Updated 21/11/2019 12:04 EET

HuffPost Weekend: «Δούλες» του Ζενέ, Σιγανίδης στη Στέγη, Opera Chaotique και «Cock»

Flashpop via Getty Images

Η Αθήνα βρίσκει ρυθμό -μεσούντος του Οκτωβρίου- και η HuffPost Greece καταγράφει 9 προτάσεις εξόδου, συν βεβαίως, τις νέες ταινίες που έκαναν πρεμιέρα στις αίθουσες την Πέμπτη

 

Το «Άξιον εστί» στο Μέγαρο Μουσικής, Παρασκευή 12 Οκτωβρίου. Τέσσερις αναγνωρισμένοι Έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή πορεία, ο ηθοποιός Νίκος Καραθάνος, ο τραγουδιστής Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου θα αναμετρηθούν με ένα από τα έργα-ορόσημα της μεταπολεμικής μας ιστορίας, το «Άξιον εστί» (1964) του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Συμμετέχουν οι πολυβραβευμένοι μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και η καταξιωμένη Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων υπό τον Σταύρο Μπερή. Το ίδιο βράδυ θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το μοναδικό έργο του Θεοδωράκη που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ: το συμφωνικό ορατόριο «Αποκάλυψη - Ωδή στον Μπετόβεν». Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 2107282333. Ώρα έναρξης: 20.30.

 

«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Παίζουν: Δημήτρης Ήμελλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Αργύρης Ξάφης. 

Ο Γκραουζίνις σκηνοθετεί τις Δούλες του Ζενέ, επιλέγοντας για τους ρόλους τρεις άνδρες ηθοποιούς. Τρεις άνδρες παίζουν τρεις γυναίκες θανάσιμα δεμένες μεταξύ τους. Ο ναρκισσισμός, η ζήλεια και η απεγνωσμένη αναζήτηση του έρωτα τις συνδέουν ακατάλυτα.

Τρεις έμπειροι ηθοποιοί-δούλοι του κοινού παίζουν τις Δούλες σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν την επιθυμία της μεσαίας τάξης για μελό: να το βλέπει, να το βιώνει, να το απολαμβάνει… Μια μεταφορά για την τέλεια υποδούλωση. Δούλες δέσμιες της ζήλειας και των φαντασιώσεών τους, ηθοποιοί φυλακισμένοι στους ρόλους τους και δέσμιοι της προσδοκίας του κοινού, άντρες φυλακισμένοι στα γυναικεία τους ρούχα και ψιμύθια. Οι θεατές γίνονται αυτόπτες μάρτυρες του θανάτου του θεάτρου. Το νόημα χάνεται. Η εξέγερση είναι αδύνατη.

Μετάφραση: Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά-Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Μουσική επιμέλεια: Μαρτύνας Μπιαλομπζέσκις
Επιμέλεια κίνησης: Έντγκεν Λάμε
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος

Βοηθός σκηνοθέτης: Άκης Γουρζουλίδης 

Βοηθός σκηνογράφου: Αντιγόνη ΜακΛέλλαν

 

Μουσική στη Στέγη: Μιχάλης Σιγανίδης - WHO[’S] IS WHO[ON] (Χους εις χουν). 

 «ότι δεν αγαπάει το θάνατο ο κινηματογράφος»

(στίχος από το ποίημα «Το Πρωί και το Βράδυ» του Μίλτου Σαχτούρη)

Ο Μιχάλης Σιγανίδης συναντά τον εμβληματικό σαξοφωνίστα της τζαζ, Evan Parker, αλλά και τους καλλιτεχνικούς συνοδοιπόρους του. Μπέκετ, Σαχτούρης, μουσικοί σε βιτρίνες, κοινό που κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσά τους, επηρεάζοντας το ηχητικό και αισθητικό αποτέλεσμα: ο Εκθεσιακός Χώρος της Στέγης συναντά τη Red-Light District του Άμστερνταμ!

Πρόσωπα που στέκουν σε βιτρίνες: ο Εκθεσιακός Χώρος της Στέγης συναντά τη Red-Light District του Άμστερνταμ από 12 έως 14 Οκτωβρίου, στο Who[’s] is Who[on] του Μιχάλη Σιγανίδη. Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά τα πρόσωπα με το συγκρότημα που ετοιμάζεται να παίξει; Και ποιος είναι ο μυστηριώδης Χαμ; Γέφυρα ανάμεσά τους, ο ποιητικός λόγος του Samuel Beckett, αλλά και του Μίλτου Σαχτούρη, που είναι βασικός άξονας της δημιουργίας του Μιχάλη Σιγανίδη εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Σιγανίδης, ένας από τους πλέον ιδιοσυγκρασιακούς μουσικούς της ελληνικής σκηνής, με απόλυτα προσωπικό στίγμα και μακρά σταδιοδρομία υποδειγματικής συνέπειας, έρχεται στη Στέγη με ένα μουσικό και οπτικό installation, όπου συμμετέχουν φίλοι και συνεργάτες του (Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης, Δημήτρης Χαΐνης Αποστολάκης, Μάρθα Μαυροειδή, Σαβίνα Γιαννάτου, Ναταλία Μαντά, Χάρης Λαμπράκης, James Wylie, Βασίλης Μαντζούκης, Παναγιώτης Μανουηλίδης, Γιάννης Αναστασάκης, Ζωή Πατίνη Κεσελοπούλου), με τους οποίους τον συνδέουν χρόνια κοινής πορείας. Μαζί τους, σε μια εμφάνιση-έκπληξη, ο Έβαν Πάρκερ, εμβληματικός σαξοφωνίστας της σύγχρονης τζαζ. Το κοινό θα κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσα στους ερμηνευτές, επηρεάζοντας το ηχητικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Σύλληψη, Πρωτότυπη Μουσική & Σενάριο: Μιχάλης Σιγανίδης

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Γιώργος Βουδικλάρης

Επιμέλεια κειμένων: Μιχάλης Σιγανίδης, Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης

Σκηνικά: Ναταλία Μαντά

Βίντεο & Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Video Εditing & Visuals: COM.ODD.OR / Σοφία Παππά

Σχεδιασμός Ήχου & Ηχοληψία: Γιάννης Σκανδάμης, Χρήστος Νταλίπης

Πρόσωπα / Installations:

Μπέκετ: Evan Parker

Πεντζίκης: Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης

Χαμ: Δημήτρης Χαΐνης Αποστολάκης

Αοιδός 1: Μάρθα Μαυροειδή

Αοιδός 2 «μην εγγίζετε»: Σαβίνα Γιαννάτου

Χήρα Μάνταλα: Ναταλία Μαντά

Μουσικοί [τα άδοντα παιδία]:

Χάρης Λαμπράκης: πιάνο, hammond, νέι, samples, φωνή

Μιχάλης Σιγανίδης: κοντραμπάσο, ηλεκτρική κιθάρα, φωνή, samples

James Wylie: άλτο σαξόφωνο

Κώστας Αναστασιάδης: τύμπανα

Βασίλης Μαντζούκης: τύμπανα

Παναγιώτης Μανουηλίδης: ηλεκτρικό μπάσο, ηλεκτρική κιθάρα, φωνή

Γιάννης Αναστασάκης: ηλεκτρική κιθάρα, special effects, σιτάρ

Ζωή Πατίνη Κεσελοπούλου: κρουστά, φωνή

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, το κοινό θα κινείται ανάμεσα στους ερμηνευτές, ενώ θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός καθισμάτων.

Info

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

12 – 14 Οκτωβρίου 2018

Εκθεσιακός Χώρος -1

Ώρα Προσέλευσης 20:30 | Ώρα Έναρξης 21:00

Εισιτήρια

Κανονικό: 7, 18 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 14 €
Παρέα 10+ άτομα: 13 €
Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €
ΑμεA, Ανεργίας: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 10 €

 

Κώστας Τουρνάς και φίλοι, τις Παρασκευές 12 - 19 - 26 Οκτωβρίου ή, ο Τουρνάς καλεί τους φίλους του στο Κύτταρο τις Παρασκευές του Οκτωβρίου. Με special guests τους Ελπίδα (12, 19, 26 Οκτωβρίου), Λάκη Παπαδόπουλο (12 Οκτωβρίου), Ρόμπερτ Ουίλιαμς (19 Οκτωβρίου) και Βασίλη Καζούλη (26 Οκτωβρίου). Κύτταρο: Ηπείρου 48 και Αχαρνών, Αθήνα. Πόρτες: 22.00. Εισιτήριο: 10 ευρώ. Πληροφορίες - Κρατήσεις: 210 8224134.

 

Για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στις 13, 14 Οκτωβρίου 2018 και στις 3, 4 Μαΐου 2019, οι Opera Chaotique και η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin ζωντανεύουν στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ ένα ατμοσφαιρικό, απόκοσμο σύμπαν από εκστατικούς ήχους, κινηματογραφικές εικόνες και κούκλες λαμπρών πνευμάτων του παρελθόντος.

Σε αυτή τη διασκευή των Βατράχων του Αριστοφάνη, ο Διόνυσος συναντά τον Έντγκαρ Άλαν Πόε, τον Τσαρλς Μπουκόφσκι, τον Αρθούρο Ρεμπώ, ενώ το πνεύμα του Τομ Γουέιτς περιπλανιέται στα βερολινέζικα καμπαρέ ξορκίζοντας τους εφιάλτες που στοιχειώνουν τα όνειρά μας.

Mία συναρπαστική ιστορία με μουσικές αλχημείες, σκοτεινές μπαλάντες, σουρεαλιστική φαντασία, γερές δόσεις μαύρου χιούμορ, εντυπωσιακές κούκλες και μάσκες.

Για τη μουσική της παράστασης οι Opera Chaotique σημειώνουν: «Η σύνθεση της μουσικής για τους Βατράχους του Αριστοφάνη χαρακτηρίζεται από την εμμονή μας να σμίγουμε παραδοσιακούς ελληνικούς ρυθμούς με δυτικές τεχνοτροπίες. Αναπόφευκτη η επιρροή του βερολινέζικου καμπαρέ φιλτραρισμένου υπό το πνεύμα του Τομ Γουέιτς και των καταραμένων ποιητών. Στη φόρμα τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα δημιουργούν μια οικειότητα με τους χαρακτήρες, ενώ τα αυτοσχεδιαστικά μέρη τους δίνουν μια νέα διάσταση. Πρόθεσή μας επίσης είναι να αναμείξουμε τη διονυσιακή οργιακή έκσταση με τη σκοτεινή μας πλευρά, καθώς και το χιούμορ με τη μελαγχολία».

Η Ελένη Δήμου στον Ρυθμό Art Theater. Εκτός από το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, συνεχίζει τις Παρασκευές 19 και 26 Οκτωβρίου. Είσοδος στο μπαρ: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί. Ώρα έναρξης 22:30. Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9750060.

Leyya live με special guest FOAM, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στο Death DiscoΒραβευμένοι με το Amadeus Austrian Music Award, και αφού έχουν ήδη εντυπωσιάσει ακροατήρια σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ όπως το Primavera, Iceland Airwaves, Reeperbahn και Sziget αλλά και ως opening act στην συναυλία των Arcade Fire στη Βιέννη, η Sophie και ο Marco έχουν πλέον αφήσει το στίγμα τους στην ακμάζουσα μουσική σκηνή της πόλης τους Βιέννης.

Death Disco

Ο ήχος του πειραματικού, ηλεκτρονικού-pop σχήματος, δημιουργεί ένα ταυτόχρονα οικείο αλλά και πρωτόγνωρο περιβάλλον. Ο πειραματικός συνδυασμός των μελαγχολικών και ηλεκτρονικών beat των Leyya, δίνει τη δυνατότητα σε δύο διαφορετικούς κόσμους να συγκρουστούν, κάτι που φαίνεται να είναι ακριβώς αυτό που ο λαμπερός, αλλά τυποποιημένος ποπ-κόσμος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ: κάτι διαφορετικό. Την συναυλία θα ανοίξουν οι Foam, ένα νέο pop electronic duo από την Αθήνα που συνδυάζει επιρροές από την indie, electronic, downtempo και dream pop μουσική. Τον Ιούνιο κυκλοφόρησαν το πρώτο τους full length album Maybe Alright από την Undo Records.Ωγύγου 16 & Λεπενιώτου 24, Ψυρρή, τηλ. 210 30293810.

Το «Camille Claudel Mudness» του Γιάννη Λασπιά  σε σκηνοθεσία Πάνου Κούγια,  συνεχίζεται στο θέατρο «Τόπος Αλλού» για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Στο ρόλο της Camille Claudel η Μάνια Παπαδημητρίου  και μαζί της η Αγγελική Καρυστινού ως Κονστάνς Πασκάλ, ενώ η Μαρίνα Χρονοπούλου τις συνοδεύει στο πιάνο. Το έργο διαδραματίζεται στον εγκαταλελειμμένο χώρο μιας γκαλερί, που η σύνθεσή του θυμίζει παρατημένη σκηνική εγκατάσταση ψυχιατρικής πτέρυγας. Ένα πιάνο ενεργοποιεί τον χώρο και συνοδεύει ό,τι σε λίγο θα γεννηθεί. Η Camille Claudel, η πρώτη γυναίκα γλύπτρια και η Constance Pascal, η πρώτη γυναίκα ψυχίατρος, συναντιούνται σε ένα φανταστικό πρωτότυπο διάλογο σχέσης γιατρού - ασθενούς. Δυο γυναίκες που κατάφεραν μέσα από αντίξοες συνθήκες να θέσουν τη δική τους παρουσία σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Η Camille και η Constance δεν συναντήθηκαν ποτέ, αλλά έζησαν και εργάστηκαν στην ίδια πόλη διαφορετική χρονική περίοδο, μοιράστηκαν παρόμοιες εμπειρίες, αντιμετώπισαν κοινές δυσκολίες και δόθηκαν με το ίδιο πάθος στην Τέχνη και την Επιστήμη. Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00. Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Κυψέλη. Κρατήσεις: 2108656004, 2108679535 ή μέσω viva.gr. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά. Γενική είσοδος: 10 ευρώ.

«Ζωγραφική εκ του φυσικού». Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει ένα συμμετοχικό εργαστήρι ζωγραφικής στις αίθουσες των γεωμετρικών Αγγείων και στις αίθουσες των Γλυπτών. Στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης «Κούρος …εκ του φυσικού» (που φιλοξενείται στο Καφέ του Μουσείου από τις 5/9 έως τις 4/11/2018), η ζωγράφος Αλεξάνδρα Μιχάλη θα μοιραστεί με όσους αγαπούν τη ζωγραφική και το σχέδιο, τα μυστικά της σχεδίασης στο χαρτί και της ζωγραφικής «εκ του φυσικού» μέσα στο Μουσείο.  Η δράση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, με κοινό στοιχείο την αγάπη για τη ζωγραφική. Μετά από μια σύντομη περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους και στην εικαστική έκθεση στο Καφέ του Μουσείου, όπου η ζωγράφος θα μιλήσει για τους τρόπους που οι εμβληματικές συλλογές του Μουσείου μπορούν να εμπνεύσουν έναν καλλιτέχνη, η ομάδα θα σχεδιάσει με την καθοδήγησή της μπροστά στα αρχαία. Συγκεκριμένα:

1) Σάββατο 13 Οκτωβρίου, ώρα 11.30-13.30: Ζωγραφίζουμε γεωμετρικά μοτίβα στην Αίθουσα 50 της Συλλογής Αγγείων.

2) Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, ώρα 16.30-18.30: Ζωγραφίζουμε αρχαϊκούς κούρους στην Αίθουσα 13 της Συλλογής Γλυπτών.

Τα υλικά σχεδίασης θα υπάρχουν διαθέσιμα στο μουσείο, αλλά μπορείτε να φέρετε μαζί σας το δικό σας μπλοκ ζωγραφικής, μολύβια 2 και 4Β και γόμα. Η διάρκεια της συμμετοχής είναι ελεύθερη στο διάστημα του δίωρου που θα διεξάγεται η δράση. Για τη συμμετοχή στη δράση είναι απαραίτητη η δήλωση στα τηλέφωνα 213214 4800/ -4866/ -4893. Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, Αθήνα 10682. Ώρες λειτουργίας (έως 31/10): Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00.

Ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα της σύγχρονης δραματουργίας, το «Cock» του Μάικ Μπάρτλετ, παρουσιάζεται από τις 15 Οκτωβρίου στο θέατρο «Αθηνών», κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Το πρωτότυπο και προκλητικό έργο ανεβαίνει για δεύτερη φορά στην Ελλάδα με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Μακαλιά, Φωτεινή Αθερίδου, Ηλία Μουλά και Αλέξανδρο Καλπακίδη. Πρόκειται για την κωμική ιστορία ενός ιδιαίτερου τριγώνου, που σχηματίζεται αναπάντεχα όταν ένας ομοφυλόφιλος άντρας γνωρίζει και ερωτεύεται μια γυναίκα, με αποτέλεσμα να νιώθει απόλυτα διχασμένος. Το «Cock» αναφέρεται με τολμηρό τρόπο στο ζήτημα της σεξουαλικής ταυτότητας, αποτελώντας ένα αιχμηρό σχόλιο για τη στάση της σύγχρονης κοινωνίας απέναντι στον σημερινό άνθρωπο. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 2009 στο Royal Court Theatre του Λονδίνου.

Σκηνοθεσία- απόδοση: Μίνως Θεοχάρης

Μετάφραση: Κατερίνα Ευαγγελάτου

Σκηνικά- κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Σχεδιασμός φωτισμών: Μίνως Θεοχάρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη-Ερωφίλη Κλέπκου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 

Δευτέρα – Τρίτη 21:00

Θέατρο Αθηνών – Β Σκηνή: Βουκουρεστίου 10, τηλέφωνο: 210 3312343

Τιμές εισιτηρίων: €18, €14 (φοιτητικό, νεανικό έως 26 ετών, άνω των 65 ετών),

€10 (ανέργων). Διάρκεια παράστασης: 90’ χωρίς διάλειμμα. Ώρες ταμείου:Τρίτη - Κυριακή: 10:30 – 13:30, 17:00-21:30