ΔΙΕΘΝΕΣ
26/10/2018 11:49 EEST | Updated 26/10/2018 13:26 EEST

Ιαπωνία: Όταν τα ρόπαλα του μπέιζμπολ «πεθαίνουν» γίνονται chopsticks

ASSOCIATED PRESS

Ίσως να μην το ξέρατε, αλλά το μπέιζμπολ είναι πολύ δημοφιλές και στην Ιαπωνία, η οποία είναι μια χώρα γνωστή, μεταξύ άλλων, και για τη μεθοδική της προσέγγιση σε πολλά θέματα. Ένα από αυτά είναι και η ανακύκλωση - η οποία «πιάνει» και τομείς που δεν θα περίμενε κανείς, όπως τα...ρόπαλα του μπέιζμπολ, τα οποία μετατρέπονται σε «κατομπάσι»: Πρόκειται για μια ιαπωνική λέξη- σύνθεση της λέξης για τα chopsticks (τα ξυλάκια για το φαγητό) και ένα σύνθημα του μπέιζμπολ, που σημαίνει «κάνε καλό χτύπημα».

Η ανακύκλωση των ροπάλων εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας συντήρησης/ προστασίας του περιβάλλοντος, που είναι σχεδιασμένη για βάθος δεκαετιών, για την προστασία συγκεκριμένα ενός είδους δέντρου γνωστού ως «αοντάμο», που συναντάται στην Ιαπωνία και σε μια περιοχή της ανατολικής Ρωσίας. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, το ξύλο του χρησιμοποιούνταν κάποτε για την κατασκευή των περισσότερων ροπάλων του επαγγελματικού μπέιζμπολ. Ωστόσο, πλέον δεν θεωρείται βιώσιμο αυτό, καθώς η αντικατάσταση των δέντρων δεν γινόταν το ίδιο γρήγορα με την κοπή τους. Τώρα τα περισσότερα ρόπαλα φτιάχνονται από σφεντάμι ή άλλα είδη- ενώ ελπίζεται πως, αν οι αναδασώσεις πάνε καλά, μέσα σε μερικές δεκαετίες το «αοντάμο» θα επιστρέψει στο μπέιζμπολ.

Λόγω της έλλειψης «αοντάμο», το ξύλο του θεωρείται όλο και πιο σπάνιο, και η εταιρεία chopsticks Hyozaemon έκανε κάτι για αυτό: Η ιδέα ήταν του 73χρονου Χιόγκου Ουρατάνι, που έπαιζε μπέιζμπολ στο σχολείο, και μίλησε για αυτήν στον Τακέο Μινατόγια, φίλο του και πρώην παίκτη και μάνατζερ ομάδας μπέιζμπολ. Παλαιότερα, τα σπασμένα ρόπαλα είτε δίνονταν δώρα είτε καίγονταν σε βαρέλια για να ζεσταίνονται οι παίκτες στις προπονήσεις. Όπως είπε στους NY Times, η ιδέα αυτή επέτρεψε στο μπέιζμπολ να αποκτήσει συνείδηση ανακύκλωσης, πείθοντας τις 12 ομάδας στις μεγάλες λίγκες της Ιαπωνίας να συμμετέχουν. Τα έσοδα από την όλη υπόθεση χρησιμοποιούνται για τη φύτευση δέντρων στο Χοκάιντο. Η Hyozaemon λέει πως συγκεντρώνει 10.000 σπασμένα ρόπαλα κάθε σεζόν.

Πηγή: The New York Times