ΔΙΕΘΝΕΣ
09/07/2018 13:02 EEST

Ινδία: Επικυρώθηκε η θανατική ποινή για τους βιαστές φοιτήτριας στο Δελχί το 2012

Reuters

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας επικύρωσε τη Δευτέρα την θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε τρεις άνδρες, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για τον άγριο ομαδικό βιασμό - ο οποίος επέφερε και τον θάνατό της- μιας νεαρής φοιτήτριας στο Νέο Δελχί το 2012.

Το τριμελές προεδρείο του Ανώτατου Δικαστηρίου υπό τον δικαστή Ντιπάκ Μίσρα απέρριψε την αίτηση αναθεώρησης της απόφασης του 2017 δευτεροβάθμιου δικαστηρίου της χώρας, η οποία είχε επικυρώσει την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση που τους είχε επιβληθεί από δικαστήριο του Νέου Δελχί.

Οι τρεις άνδρες είχαν καταδικαστεί για τον ομαδικό βιασμό μέσα σε λεωφορείο 23χρονης Ινδής φοιτήτριας τον Δεκέμβριο του 2012 που είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και της στοίχισε τη ζωή.

Μετά την επικύρωση της θανατικής ποινής από το Ανώτατο Δικαστήριο, οι κατηγορούμενοι μπορούν να ζητήσουν την απονομή χάριτος από τον πρόεδρο της χώρας.

Ο ομαδικός βιασμός της φοιτήτριας το 2012 στην ινδική πρωτεύουσα προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα και την οργισμένη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας αναγκάζοντας την κυβέρνηση να τροποποιήσει τους υπάρχοντες νόμους κάνοντας αυστηρότερες τις προβλεπόμενες ποινές για τον βιασμό.

Η αστυνομία αρχικά κατηγόρησε αρχικά έξι υπόπτους. Ένας από αυτούς βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του μεσούσης της δίκης, ενώ ο έκτος ύποπτος κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο ανηλίκων και καταδικάστηκε σε ποινή τριετούς φυλάκισης σε σωφρονιστικό ίδρυμα ανηλίκων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)