Ινδός γκουρού γυρίζει τον κόσμο με μηχανή για να σώσει το χώμα

Ο γκουρού θα επισκεφθεί δεκάδες χώρες στο δρόμο του από το Λονδίνο προς την Ινδία.
Ο γκουρού που γυρίζει τον κόσμο
Ο γκουρού που γυρίζει τον κόσμο
Hindustan Times via Getty Images

Ένας από τους πιο γνωστούς πνευματικούς ηγέτες της Ινδίας ξεκινά ένα ταξίδι 100 ημερών με μοτοσικλέτα από το Λονδίνο στην Ινδία για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση όσον αφορά έναν από τους πιο υποτιμημένους πόρους της φύσης.

Ο Σαντγκούρου, ή Γιάτζι Βαζούντεφ, ξεκίνησε τη Δευτέρα για ένα ταξίδι 30.000 χιλιομέτρων μέσω Ευρώπης και Μέσης Ανατολής σε μια προσπάθεια να «σώσει το έδαφος», συναντώντας διασημότητες, περιβαλλοντολόγους και ανθρώπους επιρροής σε δεκάδες χώρες στην πορεία.

Το ταξίδι είναι μέρος της εκστρατείας του #SaveSoil, η οποία καλεί τους υπεύθυνους στην πολιτική να θέσουν ως προτεραιότητα την αναγέννηση του εδάφους. Ο ΟΗΕ σε αναφορά του έκανε γνωστό ότι το ένα τρίτο του εδάφους παγκοσμίως είναι υποβαθμισμένο και περισσότερο από το 90% θα μπορούσε να έχει υποβαθμιστεί έως το 2050. Μπορεί να χρειαστούν 1.000 χρόνια για να παραχθούν μερικά εκατοστά εδάφους, σύμφωνα με την εκστρατεία του ΟΗΕ κατά της ερημοποίησης.

«Δεν είμαι επιστήμονας, δεν είμαι περιβαλλοντολόγος. Ανήκω στη γη, όχι στο εργαστήριο, αλλά ξέρω ότι υπάρχει μια κρίση εδάφους, επομένως μιλάω με όσους περισσότερους αρχηγούς κρατών, πολιτικούς, ηγέτες, κορυφαίους επιστήμονες και ανθρώπους επιρροής μπορώ», λέει ο Σαντγκούρου.

Ο 64χρονος λάτρης μοτοσικλετών και γκουρού της γιόγκα, που έχει στο πλευρό του υποστηρικτές την Τζέιν Γκούνταλ, τον Ντιπάκ Τσόπρα και τον will.i.am, θα συνοδεύεται από διασημότητες όπως ο Κολομβιανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Μαλούμα, ο Άγγλος παίκτης ράγκμπι Τζόνι Ουιλκίνσον και ο Γερμανός ποδοσφαιριστής Μισέλ Μπάλακ σε δημόσιες εκδηλώσεις σε πόλεις όπως το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, η Γενεύη και το Τελ Αβίβ. Ενόψει του ταξιδιού, επισκέπτεται και ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά στούντιο, όπως το The Daily Show στις ΗΠΑ με τον Τρέβορ Νόα, το This Morning του ITV και το ραδιοφωνικό πρωινό του Κρις Έβανς.

«Χρησιμοποιούμε τόσο τις μοτοσικλέτες όσο και τη μουσική για να συνδεθούμε με τους ανθρώπους, έτσι ώστε 3,5 δισεκατομμύρια πολίτες να κατανοήσουν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, προκειμένου να έχει γίνει μια σημαντική αλλαγή μέσα στα επόμενα 10 έως 15 χρόνια. Έχει να κάνει με τη μετατροπή της επιστήμης σε μια κοινωνική στιγμή γιατί διαφορετικά δεν αλλάζει τίποτα», λέει.

Μέχρι στιγμής, 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Μπαρμπάντος, της Γουιάνας και της Δομινίκας, έχουν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης για να εργαστούν συλλογικά για τη διασφάλιση της υγείας του εδάφους παγκοσμίως. Ο Σαντγκούρου ελπίζει ότι περισσότερα από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ θα συνεργαστούν, επίσης, καθώς θα διασχίσει την Ευρώπη με την μηχανή.

Ωστόσο, η αλλαγή πολιτικής δεν μπορεί να είναι περιορισμένη, σύμφωνα με τον Σαντγκούρου, έτσι το κίνημα #SaveSoil – που υποστηρίζεται από παγκόσμιες υπηρεσίες όπως η Σύμβαση του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της απερήμωσης και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων – δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να αποφασίσουν μόνοι τους πώς να επαναφέρουν περισσότερο βιολογικό περιεχόμενο στο έδαφος.

«Η γεωργία είναι μια πρακτική, οικονομική δραστηριότητα και δραστηριότητα επιβίωσης, η οποία πρέπει να γίνεται με σύνεση σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες», δήλωσε ο Σαντγκούρου.

«Επομένως, δεν είμαστε ενάντια στα λιπάσματα ή τα φυτοφάρμακα –ναι, αυτά πρέπει να ελέγχονται– αλλά πρώτα χρειαζόμαστε νόμους, συστάσεις και κίνητρα που ενισχύουν το οργανικό περιεχόμενο στο έδαφος, επειδή το έδαφος είναι μια ζωντανή οντότητα.

«Μεγάλο μέρος της γη είναι τώρα οργωμένο ή κάτω από τσιμέντο. Αλλά δεν είναι ιδιοκτησία μας, είναι μια κληρονομιά που ήρθε σε εμάς και έχουμε την ευθύνη να τη μεταδώσουμε στις μελλοντικές γενιές ως ζωντανό έδαφος, όχι ως αδρανή άμμο».

Το έδαφος μπορεί να εμπλουτιστεί με την εισαγωγή καλλιεργειών και περισσότερης βλάστησης ή με την προσθήκη φυτικών απορριμμάτων και ζωικών απορριμμάτων. Η αύξηση της οργανικής ύλης βελτιώνει τη δομή του εδάφους, βοηθά στη συγκράτηση του νερού, μειώνει τη διάβρωση και ενισχύει τη βιοποικιλότητα. Ένα κουταλάκι του γλυκού υγιές χώμα περιέχει περισσότερα μικρόβια από όσους ανθρώπους υπάρχουν στον πλανήτη. Τα πιο υγιή εδάφη παρέχουν πιο θρεπτικά τρόφιμα και πιο ανθεκτικά στο κλίμα τοπία που είναι καλύτερα σε θέση να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή χωρίς να αντιμετωπίσουμε την υγεία του εδάφους», λέει ο Σαντγκούρου. «Χωρίς οι πολίτες να κάνουν μια μεγάλη δήλωση, καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει μακροπρόθεσμες επενδύσεις, επομένως από τις 21 Μαρτίου για 100 ημέρες, θέλουμε όλος ο κόσμος να μιλήσει για το έδαφος».

Πηγή: The Guardian

Δημοφιλή