Ιράκ: Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο

Εκατοντάδες άτομα φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ιράν διαδήλωσαν εναντίον ενός υποψηφίου για την πρωθυπουργία από κόμματα που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Οι υποστηρικτές του ιρακινού σιίτη κληρικού Moqtada al-Sadr αντιδρούν καθώς διαμαρτύρονται για τη διαφθορά μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου στη Βαγδάτη, Ιράκ, 27 Ιουλίου 2022.
Οι υποστηρικτές του ιρακινού σιίτη κληρικού Moqtada al-Sadr αντιδρούν καθώς διαμαρτύρονται για τη διαφθορά μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου στη Βαγδάτη, Ιράκ, 27 Ιουλίου 2022.
Ahmed Saad via Reuters

Εκατοντάδες υποστηρικτές του λαϊκιστή σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ εισέβαλαν στο κοινοβούλιο του Ιράκ την Τετάρτη (27 Ιουλίου) την ώρα που η χώρα συμπλήρωσε 290 ημέρες χωρίς κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την πρόσφατη επιλογή του Μοχάμεντ αλ-Σουντάνι ως επίσημου υποψηφίου του μπλοκ ”Πλαισίου Συντονισμού”, ενός συνασπισμού με επικεφαλής τα σιιτικά κόμματα που υποστηρίζονται από το Ιράν και τους συμμάχους τους.

Την ώρα της εισβολής δεν ήταν παρόντες βουλευτές. Μόνο οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονταν μέσα στο κτίριο και φάνηκε να επιτρέπουν στους διαδηλωτές να μπουν με σχετική ευκολία.

Thaier Al-Sudani via Reuters

Οι εσωκομματικές διαμάχες μεταξύ σιιτών και κουρδικών ομάδων ειδικότερα απέτρεψαν τον σχηματισμό κυβέρνησης, εμποδίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται καθώς η χώρα αγωνίζεται να ανακάμψει μετά από δεκαετίες συγκρούσεων. Υστερα από διάστημα μεγαλύτερο των εννέα μηνών από τις εκλογές του Οκτωβρίου, οι βουλευτές που επιφορτίστηκαν με την επιλογή προέδρου και πρωθυπουργού δεν μοιάζουν να είναι πιο κοντά σε μια συμφωνία, φέρνοντας τη χώρα σε ρεκόρ 290 ημερών χωρίς αρχηγό κράτους ή υπουργικό συμβούλιο.

Ahmed Saad via Reuters

Το τελευταίο μεγάλο πολιτικό αδιέξοδο ήταν το 2010, όταν μετά από 289 ημέρες ο πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι έλαβε μια δεύτερη θητεία.

Η απερχόμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μουσταφά αλ-Καντίμι συνεχίζει να διοικεί τη χώρα. Εάν τα κόμματα δεν μπορούν να συμφωνήσουν για μια νέα κυβέρνηση, ο Καντίμι μπορεί να παραμείνει ως υπηρεσιακός μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Η κυβερνητική παράλυση άφησε το Ιράκ χωρίς προϋπολογισμό για το 2022, καθυστερώντας τις δαπάνες για έργα υποδομής που χρειάζονται τόσο πολύ και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: Reuters, Associated Press

Δημοφιλή