Ιράν: Νέα βάναυση επίθεση από την αστυνομία «ηθικής» σε 16χρονη χωρίς χιτζάμπ, έπεσε σε κώμα

Οι γονείς δέχτηκα πιέσεις για να παραδεχτούν ότι πρόκειται για ατύχημα - Ολα αυτά ένα χρόνο μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί κάτω από παρόμοιες συνθήκες.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Jeff Greenberg via Getty Images

Ακτιβιστές κατηγορούν την αστυνομία ηθικής του Ιράν ότι ξυλοκόπησε ένα κορίτσι επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ και δημοσίευσαν μια φωτογραφία που φέρεται να την δείχνει σε κώμα.

Η Αρμίτα Γκέραβαντ, 16 ετών, κατέρρευσε μετά την επιβίβασή της σε τρένο του μετρό της Τεχεράνης την Κυριακή 1 Οκτωβρίου. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι λιποθύμησε και έδωσαν στη δημοσιότητα υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στο οποίο φαίνεται να την τραβούν αναίσθητη από το τρένο.

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ισχυρίστηκε ότι υπέστη «σοβαρή σωματική επίθεση» από αστυνομικούς της ηθικής τάξης. Επιπλέον είπε ότι η Αρμίτα νοσηλευόταν μετά τα σοβαρά τραύματα που υπέστη στο νοσοκομείο υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και ότι τα τηλέφωνα όλων των μελών της οικογένειάς της είχαν κατασχεθεί.

Η Hengaw, η οποία επικεντρώνεται στην κουρδική εθνοτική μειονότητα του Ιράν, δήλωσε ότι η Αρμίτα έζησε στην Τεχεράνη, αλλά καταγόταν από την κυρίως κουρδική δυτική επαρχία Κερμανσάχ.

Το Radio Zamaneh με έδρα το Άμστερνταμ επικαλέστηκε εν τω μεταξύ μια ανώνυμη πηγή που δήλωσε ότι την έφηβη «έσπρωξαν οι εκτελεστές του χιτζάμπ» και ότι «χτύπησε το κεφάλι της σε έναν σιδερένιο στύλο».

Η Hengaw δημοσίευσε στο X, πρώην Twitter, μια φωτογραφία λέγοντας ότι πρόκειται για την Αρμίτα στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις της.

Δηλώσεις υπό πίεση και επεξεργασία σε βίντεο κάμερας ασφαλείας

Η ομάδα δικαιωμάτων δήλωσε επίσης ότι έλαβε πληροφορίες που δείχνουν ότι οι γονείς της Αρμίτα έδωσαν συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, «παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματικών ασφαλείας δεχόμενοι σημαντική πίεση». Σύμφωνα με την Irna οι γονείς φέρεται να είδαν το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας και να παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για «ατύχημα».
«Νομίζω ότι η πίεση της κόρης μου έπεσε, δεν είμαι πολύ σίγουρη, νομίζω ότι είπαν ότι έπεσε η πίεσή της», δήλωσε η μητέρα της σε ένα πολύ επεξεργασμένο βίντεο που δημοσίευσε η Irna.

Το υλικό φέρεται να δείχνει την Αρμίτα, με ακάλυπτα τα μαλλιά της, να μπαίνει σε ένα τρένο μαζί με δύο άλλα κορίτσια. Λίγο αργότερα, ένα από τα κορίτσια βγαίνει από το τρένο και σκύβει. Στη συνέχεια, η ίδια και αρκετοί άλλοι επιβάτες βλέπουν να μεταφέρουν την αναίσθητη Αρμίτα πριν την αφήσουν στην πλατφόρμα. Το βίντεο που δημοσιεύτηκε δε δείχνει τι έγινε στο εσωτερικό του τρένου.

Η ιστορία θυμίζει την περίπτωση της Μάχσα Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισας που πέθανε ούσα υπό κράτηση τον Σεπτέμβριο του 2022, αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής τάξης στην Τεχεράνη, επειδή φέρεται να φορούσε το χιτζάμπ της «ακατάλληλα». Μάρτυρες δήλωσαν ότι ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς, αλλά οι αρχές απέδωσαν τον θάνατό της σε προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις.

(Πηγή: BBC)

Δημοφιλή