ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/03/2021 12:31 EET | Updated 03/03/2021 15:30 EET

Ισχυρός σεισμός 6 ρίχτερ κοντά στην Ελασσόνα

Ηταν επιφανειακός και έγινε ιδιαίτερα αισθητός από την Αθήνα μέχρι τα σύνορα. Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων.

Eurokinissi

Ισχυρός σεισμός6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.16 το μεσημέρι της Τετάρτης περίπου 16 χλμ. νότια της Ελασσόνας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 7,8 χλμ.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο εκτιμά το μέγεθος στα 6,2 Ρίχτερ.

Eurokinissi
Eurokinissi

Η δόνηση ήταν ιδιαίτερα επιφανειακή, για αυτό και έγινε αισθητή σε μεγάλη χιλιομετρική ακτίνα.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι κάτοικοι της Λάρισας βγήκαν έντρομοι σε πλατείες και δρόμους.  Στο κέντρο της πόλης έπεσαν σοβάδες από πολυκατοικίες.

Τρεις ακόμα σεισμικές δονήσεις, άνω των 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, ακολούθησαν μέσα σε διάστημα περίπου μισής ώρας. Ο πρώτος, σημειώθηκε στις 12:19 ήταν 4,7 ρίχτερ με εστιακό βάθμος 10 χλμ. 

Ο δεύτερος στις 12:26 είχε μέγεθος 4,2 ρίχτερ και ο τρίτος και πιο ισχυρός ήταν μεγέθους 4,9 ρίχτερ.

Ζημιές σε κτίρια

Ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια, στα χωριά που βρίσκονται νότια του Δήμου Τυρνάβου, ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Δήμου Τυρνάβου.

Eurokinissi

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτας, δήλωσε έχει δώσει ήδη εντολή να ξεκινήσουν έρευνες για τυχόν ζημιές σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια. Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κλείσανε όλα τα σχολεία στην περιοχή ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή, Γιώργου Δονδοτσάκη, γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.

Eurokinissi

 

Με εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού. Επιτόπου σπεύδουν, επίσης, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν ο Βόλος και η Μαγνησία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Θεσσαλία.

Στον Βόλο η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές, παρά το γεγονός ότι η ισχυρή δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια με αυξομειώσεις κατά την διάρκεια του σεισμού. 

Τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας στον Βόλο αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλα προβλήματα λόγω του σεισμού αλλά και της υπερφόρτωσης των δικτύων και η επικοινωνία είναι δύσκολη τις πρώτες αυτές στιγμές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Δυτική Θεσσαλία, στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας, όπου και στις δύο πόλεις ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για ασφάλεια. Και σε αυτές τις περιοχές τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας τόσο στην κινητή, όσο και στην σταθερή τηλεφωνία, έχουν πολλά προβλήματα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, onlarissa.gr, larissanet.gr)