Ψάχνουν για ισοδύναμα 2 δισ. ευρώ

Ψάχνουν για ισοδύναμα 2 δισ. ευρώ
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras chats with Greece's Finance Minister Yanis Varoufakis during a Presidential vote in Athens, on Wednesday, Feb. 18, 2015. Greeceâs parliament has elected conservative law professor and veteran politician Prokopis Pavlopoulos as the countryâs next president, after he received support from the new left-wing government and main center-right opposition party.(AP Photo/Petros Giannakouris)
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras chats with Greece's Finance Minister Yanis Varoufakis during a Presidential vote in Athens, on Wednesday, Feb. 18, 2015. Greeceâs parliament has elected conservative law professor and veteran politician Prokopis Pavlopoulos as the countryâs next president, after he received support from the new left-wing government and main center-right opposition party.(AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS

Ισοδύναμα μέτρα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ θα πρέπει να προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να υπάρξει σύγκλιση των δύο προτάσεων και πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι και την Τετάρτη όταν θα συναντηθούν και πάλι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, να ετοιμάσει εναλλακτικές προτάσεις με τις οποίες θα καλύψει:

-τα περίπου 800 εκατ ευρώ που χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές στο μέτωπο του ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία η κυβέρνηση παραμένει πιστή στην αρχική της πρόταση για τρεις συντελεστές ώστε να περιορίσει όσο το δυνατό περισσότερο τις ανατιμήσεις στην αγορά. Το σχέδιο που είχε καταθέσει στην πρόταση των 47 σελίδων προς τους θεσμούς προέβλεπε τρεις συντελεστές, με τον υπερμειωμένο στο 6%, τον μειωμένο στο 11% και τον υψηλό στο 23%.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τα σενάρια ώστε με μικρές αλλαγές σε συντελεστές και τρόφιμα η αρχική πρόβλεψη για έσοδα ύψους 1δισ ευρώ να φτάσει τουλάχιστον στο 1,3δισ ευρώ ώστε να καλυφθεί μέρος της διαφορά με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί με αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή από το 6% στο 6,5% ή στο 7% και του μειωμένο από το 11% στο 12% ή στο 13%. Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρξουν και κάποιες ακόμα μεταφορές προϊόντων σε υψηλότερους συντελεστές, αλλά όχι τις ΔΕΚΟ από το μειωμένο συντελεστή και τα φάρμακα από τον υπερμειωμένο.

Η λύση του γρίφου για σύγκλιση των δύο πλευρών γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από τη στιγμή που στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την κατάργηση της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Εάν τελικά η κυβέρνηση επιλέξει να μην προχωρήσει στην κατάργηση τους θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα 350 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η διατήρηση του ΕΚΑΣ χωρίς καμία περικοπή, παρά τις απαιτήσεις των θεσμών, δημιουργούν ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων 700 εκατ. ευρώ, ενώ για το «πάγωμα» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές η κυβέρνηση θα χρειαστεί ισοδύναμα μέτρα 360 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρά τις σημαντικές αποκλίσεις στο δημοσιονομικό τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση παραμένουν τα διαρθρωτικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές. Στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο αλλά και στην αγορά και τα προϊόντα (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ) οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές επιδιώξεις, όπως φάνηκε και από τις δύο προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική πλευρά επιμένει ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν με βάση το κείμενο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, ενώ οι δανειστές απαιτούν αλλαγές εδώ και τώρα ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, αλλά και το άνοιγμα των αγορών.

Ως εκ τούτου αυτή τη στιγμή το μέτωπο των διαρθρωτικών μέτρων μοιάζει να αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο για να βρεθεί κοινός τόπος είτε σε πολιτικό είτε σε τεχνικό επίπεδο.

Σκληρό πόκερ

Τα τελευταία 24ωρα η μάχη μεταξύ Αθήνας και δανειστών έχει σκληρύνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις διαδοχικές διαψεύσεις από τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι το κείμενο των 5 σελίδων δεν αποτελεί πρόταση των θεσμών, ούτε και βάση συζήτησης με την Ελλάδα, χθες το μεσημέρι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε για μια λύση. Η πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί την προηγούμενη εβδομάδα είναι μια καλή βάση, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές είναι προσηλωμένες στην επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων».

Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Σχοινά, αλλάζει τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης βάζοντας πλέον επίσημα στο τραπέζι τις απαιτήσεις των δανειστών, για τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να αποτελέσουν βάση συζήτησης.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί συζητήθηκε η συνέχιση της διαδικασίας διαβούλευσης και ειδικότερα ο τρόπος σύγκλισης στο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του 2016, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Η παράταση

Όσο οι αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών μοιάζουν να αυξάνονται και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, όλο και περισσότεροι μιλούν για το ενδεχόμενο μιας νέας παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος όπως έγραψε η HuffPost Greece.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο του briefing χθες Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι «Βασικό αντικείμενο στις διαπραγματεύσεις είναι να υπάρξει μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του ζητήματος της χρηματοδότησης. Οποιαδήποτε λύση λαμβάνει υπόψη αυτά τα χαρακτηριστικά είναι λύση που βλέπουμε», και συμπλήρωσε ότι απλή παράταση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας αυτή τη στιγμή εάν μαζί με την χρηματοδότηση δεν περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους.

Ακόμα πιο προωθημένο ήταν δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται πληροφορίες πως οι δανειστές έχουν εισηγηθεί την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης της χώρας ως το τέλος του Μαρτίου του 2016 (σ.σ. όποτε λήγει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ), αλλά οι διαφωνίες για τους όρους που θα περιλαμβάνει και για το τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια υπονομεύουν το σχέδιο

Δημοφιλή