Ιταλικές εκλογές - Exit Polls: Η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς πρώτη αλλά χωρίς πλειοψηφία. Πρώτο το Κίνημα 5 Αστέρων

Ιταλικές εκλογές - Exit Polls: Η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς πρώτη αλλά χωρίς πλειοψηφία. Πρώτο το Κίνημα 5 Αστέρων
Alexei Vitvitsky/TASS

Η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς αναδείχθηκε στην πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ιταλία, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

Σύμφωνα με τα exit polls για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης RAI η συμμαχία δεξιάς και άκρας δεξιάς συνολικά το 31% ως το 41% των ψήφων, ενώ πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων συγκεντρώνοντας από ένα 29% μέχρι ένα 32% των ψήφων. Το ίδιο φαίνεται και στα exit polls για τo ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7 που μεταδόθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας). Το κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) είναι πρώτο και λαμβάνει από το 28,8 % μέχρι το 30,8% των ψήφωνενώ η κεντροδεξιά συμμαχία (Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας) από 31,7% μέχρι 37,6%.

Στη δημοσκόπηση για το La7 η κεντροαριστερά συμμαχία (Δημοκρατικό Κόμμα, ριζοσπάστες και κεντρώοι σύμμαχοι) στο σύνολό της, λαμβάνει από 24,9% μέχρι 27,9%. Και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι, από το 5,2% μέχρι 6,2%.

Στη συμμαχίας δεξιάς-άκρας δεξιάς, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση εξόδου, την οποία μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Sky Italia, η Λέγκα του Βορρά προηγείται οριακά του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με ένα 14,5% έναντι 14%.

Οι πρώτες δηλώσεις

«Αν αυτό είναι το αποτέλεσμα, πρόκειται για ήττα για εμάς και θα μετακινηθούμε στην αντιπολίτευση», τόνισε ο Έτορε Ροζάτο, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος στην κάτω Βουλή σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των exit polls.

Την ίδια στιγμή, ο Αλφόνσο Μποναφέντε, στενός συνεργάτης του ηγέτη του του Λουίτζι ντι Μάγιο, τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο La7 ότι αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα που υπέδειξε το έξιτ πολ του σταθμού, η παράταξή του θα έχει κεντρικό ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση και «θα είμαστε πυλώνας του κοινοβουλίου». Ωστόσο, ο Μποναφέντε επισήμανε πως τα στοιχεία των δexit polls δεν είναι βέβαιο ότι θα επαληθευτούν και παρέμεινε επιφυλακτικός.

Το νέο εκλογικό σύστημα στην Ιταλία

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις φετινές εκλογές στην Ιταλία εφαρμόζεται νέο εκλογικό σύστημα. Σύμφωνα με αυτό Τα 2/3 των εδρών σε Βουλή και Γερουσία θα εκλεγούν με απλή αναλογική ενώ το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα αντίστοιχο της Μεγάλης Βρετανίας

Πώς εξασφαλίζεται η πλειοψηφία

Με εξασφαλισμένη την πλειοψηφία του 50% συν εκ των 630 βουλευτών (316) και το 50% συν ενός εκ των 315 γερουσιαστών (158).

Δημοφιλή