Ιταλός Υπ. Εσωτερικών: Οι πολιτικές της Ελλάδας μπορεί να συνέβαλαν στο ναυγάγιο της Καλαβρίας

«Η Ελλάδα εφαρμόζει πολιτικές ισχυρού περιορισμού των αφίξεων σε αυτή τη διαδρομή, ακόμη και με επαναπροωθήσεις», είπε στη Rai o Ματέο Πιαντεντόζι.
REMO CASILLI via Reuters

Οι σκληρές συνοριακές πολιτικές της Ελλάδας μπορεί να συνέβαλαν σε αποφάσεις που οδήγησαν στη βύθιση του σκάφους μεταναστών στα ανοιχτά της Ιταλίας ανοικτά της Καλαβρίας την Κυριακή, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι.

Ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών άφησε να εννοηθεί πως γι′ αυτό τον λόγο οι διακινητές προτίμησαν το ταξίδι προς την Ιταλία αντί για την Ελλάδα, σε συνέντευξή του στη RAI.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ιταλίας, ο Πιαντεντόζι ρωτήθηκε αργά την Τρίτη γιατί οι μετανάστες που ξεκινούσαν δια θαλάσσης από την Τουρκία κατευθύνθηκαν προς την Ιταλία αντί για τη χώρα μας, η οποία είναι πολύ πιο κοντά.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει πολιτικές ισχυρού περιορισμού των αφίξεων σε αυτή τη διαδρομή, ακόμη και με επαναπροωθήσεις που ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Πιαντεντόζι.

«Συνεπώς αυτό - και οι επιζώντες θα ερωτηθούν σχετικά - πιθανότατα να επηρέασε την απόφαση να έρθουν απευθείας στην Ιταλία», είπε ο υπουργός.

Σε 67 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών στην Καλαβρία - Οι διασώστες βρήκαν άλλα 2 νεκρά παιδιά

Στο μεταξύ σε 67 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών του ναυαγίου του ξύλινου σκάφους που μετέφερε μετανάστες και το οποίο συνετρίβη στα βράχια στις νότιες ακτές της Ιταλίας τα ξημερώματα της Κυριακής, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι ιταλικές αρχές.

Αξιωματούχοι της περιφερειακής διοίκησης διευκρίνισαν ότι οι διασώστες βρήκαν τα πτώματα άλλων δύο παιδιών, ανεβάζοντας τον απολογισμό των ανηλίκων που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο σε 16.

Το σκάφος, το οποίο οι αρχές πιστεύουν ότι μετέφερε έως και 200 μετανάστες, είχε αποπλεύσει από την Τουρκία και ναυάγησε λόγω θαλασσοταραχής πριν από την αυγή την Κυριακή κοντά στο Στεκάτο ντι Κούτρο, παραθαλάσσιο θέρετρο στις ανατολικές ακτές της Καλαβρίας.

Οι διασώστες ανέφεραν ότι οι περισσότεροι από τους επιβάτες του σκάφους ήταν από το Αφγανιστάν, ενώ άλλοι από το Πακιστάν, το Ιράν, τη Σομαλία και τη Συρία. Συγγενείς των θυμάτων έφτασαν στην Ιταλία από τη βόρεια Ευρώπη για να θρηνήσουν τους νεκρούς και να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τους επιζώντες.

Μετανάστες θρηνούν δίπλα στα φέρετρα των συγγενών τους που πέθαναν σε ναυάγιο, στον Κρότονα της Ιταλίας, 1 Μαρτίου 2023.
Μετανάστες θρηνούν δίπλα στα φέρετρα των συγγενών τους που πέθαναν σε ναυάγιο, στον Κρότονα της Ιταλίας, 1 Μαρτίου 2023.
REMO CASILLI via REUTERS

Στην Ιταλία έχει ξεσπάσει δημόσια διαμάχη για το αν η ακτοφυλακή και η αστυνομία θα μπορούσαν να είχαν κάνει περισσότερα για να αποτρέψουν το ναυάγιο.

Οι αρχές είπαν ότι εστάλησαν περιπολικά σκάφη για να αναχαιτίσουν τους μετανάστες, αλλά οι κακές καιρικές συνθήκες τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στο λιμάνι. Στη συνέχεια, η αστυνομία κινητοποίησε μονάδες έρευνας κατά μήκος της ακτογραμμής και βρήκε πτώματα ξεβρασμένα στην ακτή.

«Στη Μεσόγειο εξακολουθούν να χάνονται ανθρώπινες ζωές, καθώς οι λαθρέμποροι εξακολουθούν να επωφελούνται βάζοντας ανθρώπους σε μη αξιόπλοα πλοία», ανέφερε σε δήλωση την Τετάρτη το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προσθέτοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη «να αποτραπούν όλες οι παράτυπες διελεύσεις στο σημείο αναχώρησης».

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι κάλεσε την Τετάρτη τους συναδέλφους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση και να αποτρέψουν περαιτέρω τραγωδίες στη θάλασσα.

Η Μελόνι, ο οποίος ηγείται ενός δεξιού συνασπισμού, είπε ότι οι εγκληματικές συμμορίες και οι διακινητές ανθρώπων δεν θα πρέπει να μπορούν να ελέγχουν τη ροή των μεταναστών και προειδοποίησε για άνευ προηγουμένου πίεση από τον αριθμό των ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Σε επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ, η Μελόνι κάλεσε για επείγοντα μέτρα «για την αντιμετώπιση και την αποτροπή παράνομων αναχωρήσεων», προβάλλοντας την προοπτική «ειδικών πληρωμών στις χώρες προέλευσης και διέλευσης, ώστε να συνεργαστούν ενεργά».

Η τραγωδία στις ακτές της Νότιας Ιταλίας έχει εντείνει τη συζήτηση για τη μετανάστευση στην Ευρώπη και την Ιταλία, όπου οι σκληροί νέοι νόμοι της πρόσφατα εκλεγμένης δεξιάς κυβέρνησης για φιλανθρωπικές οργανώσεις διάσωσης μεταναστών έχουν επικριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους οργανισμούς.

Η Έλι Σλέιν, η νέα ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της ιταλικής αντιπολίτευσης επέκρινε τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι αφού έκανε σχόλια που φαινόταν να κατηγορεί μετανάστες και διακινητές για τα επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια με τις οικογένειές τους.

«Τι πραγματική εναλλακτική έχουν οι άνθρωποι που φεύγουν αναζητώντας προστασία, πέρα από το να βασανιστούν μέχρι θανάτου ή να πεθάνουν στη θάλασσα;» είπε ο Σλέιν στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Δημοφιλή