Κ. Μητσοτάκης από Παρίσι: Για την Ελλάδα δεν υφίσταται ζήτημα αποστολής δυνάμεων στην Ουκρανία

Τί δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη διάσκεψη που διοργάνωσε στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Γαλλίας για τη στήριξη της Ουκρανίας.
ΠΑΡΙΣΙ, ΓΑΛΛΙΑ - 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς φθάνει για να συμμετάσχει σε διάσκεψη για την υποστήριξη της Ουκρανίας με Ευρωπαίους ηγέτες και κυβερνητικούς εκπροσώπους στις 26 Φεβρουαρίου 2024 στο Παρίσι, Γαλλία.
ΠΑΡΙΣΙ, ΓΑΛΛΙΑ - 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς φθάνει για να συμμετάσχει σε διάσκεψη για την υποστήριξη της Ουκρανίας με Ευρωπαίους ηγέτες και κυβερνητικούς εκπροσώπους στις 26 Φεβρουαρίου 2024 στο Παρίσι, Γαλλία.
Chesnot via Getty Images

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του, μετά τη διάσκεψη για τη στήριξη της Ουκρανίας στο Παρίσι.

Αναλυτικά, στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε:

-Δημοσιογράφος: Πέστε μας λοιπόν ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι συζητήσεις με τον Πρόεδρο Mακρόν και με τους ομολόγους μας έχουν πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον, πόσω μάλλον όταν συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πιστεύω ότι επαναβεβαιώσαμε την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στην ρωσική εισβολή. Νομίζω ότι καταλήξαμε και σε ένα πλαίσιο το οποίο θα σας έλεγα ότι δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορεί αυτή η βοήθεια, με πρακτικό τρόπο, να έχει πιο ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για την Ουκρανία.

Από εκεί και πέρα, επειδή άκουσα και διάφορα σχόλια από συναδέλφους, ομολόγους μου, για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας.

-Δημοσιογράφος: Τέθηκε θέμα ευρωπαϊκού στρατού;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως σας είπα δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση αποπροσανατολίζει και από την ουσία της προσπάθειάς μας να στηρίξουμε έμπρακτα αυτή τη στιγμή την Ουκρανία. Ευχαριστώ πολύ.

Συνολικά 17 αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και τέσσερις αντιπροσωπείες σε υπουργικό επίπεδο, συμμετείχαν στη διάσκεψη του Παρισιού. Στόχος της συνάντησης ήταν η επανεξέταση όλων των μέσων αποτελεσματικής βοήθειας στην Ουκρανία αλλά και η αποστολή μηνύματος προς τη Μόσχα ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν είναι «κουρασμένοι», όπως συχνά η ρωσική προπαγάνδα αφήνει να εννοηθεί, αλλά «αποφασισμένοι να αποτρέψουν την επικράτηση της Ρωσίας στην πολεμική σύγκρουση που ίδια ξεκίνησε».

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, πως ορισμένες χώρες της ΕΕ και του NATO εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία.

Μακρόν: «Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε ένα μήνυμα όχι μόνο στην Ουκρανία, δηλαδή αυτό της αλληλεγγύης, με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά κυρίως προς τη Ρωσία. Επανέλαβε πολλές φορές ότι η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο και πως «θα κάνουμε τα πάντα γιατί δεν απειλείται μόνο η ασφάλεια της Ουκρανίας».

Δημοφιλή