ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/05/2020 09:46 EEST | Updated 07/05/2020 09:54 EEST

Και δεύτερος επιβάτης στα ταξί – Εντός Μαΐου οι αποφάσεις για τα αεροπορικά ταξίδια

Σημαντικές εξελίξεις δρομολογούνται άμεσα σε επίπεδο μετακινήσεων, εντός και εκτός συνόρων.

Eurokinissi

Ο Μάιος θα είναι μήνας κρίσιμων αποφάσεων, οι οποίες θα λαμβάνονται σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και ανάλογα την εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού, έπειτα από την σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, επισήμανε ότι σύντομα θα επιτρέπεται και δεύτερος επιβάτης στα ταξί, καθώς θα υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη και τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη.

Επίσης, ενώ η Ελλάδα έχει ζητήσει εντός του Μαΐου να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα συγκεκριμένο πανευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο θα ξεκαθαρίσει πότε θα ανοίξουν οι αερομεταφορές, η χώρα μας ήδη προχωρά σε διακρατικές συμφωνίες με Κύπρο και Ισραήλ, με χώρες όπου υπάρχουν λίγα κρούσματα, προκειμένου να βρεθούν πρακτικές λύσεις για ασφαλή μεταφορά ταξιδιωτών στην Ελλάδα.

Πέραν αυτού, η Ελλάδα έχει προτείνει υγειονομικό πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή ο ταξιδιώτης να έχει κάνει ένα τεστ 48 ή 72 ώρες πριν πετάξει, για να μειωθεί η πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού.

Εξάλλου, μέχρι τις 18 Μαΐου υπάρχει οδηγία (ΝΟΤΑΜ) που απαγορεύει τις εσωτερικές πτήσεις και τότε ή την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις για επανέναρξη ή μη των πτήσεων, άμεσα.

Καταλήγοντας, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει και στο θέμα των εκδοθέντων εισιτηρίων, ώστε και να μην υποστούν περισσότερες ζημιές οι αεροπορικές εταιρείες και να προστατευθούν τα δικαιώματα των καταναλωτών, ενώ επισήμανε ότι σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία και στη Γερμανία, έχουν δοθεί κρατικές ενισχύσεις πολλών δισεκατομμυρίων στις αεροπορικές εταιρείες με την άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.