ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/09/2018 15:10 EEST

Και η «Sugar» της ΕΛΑΣ βρίσκεται στη ΔΕΘ

O επίσημος λογαριασμός της Ελληνικής Αστυνομίας στο Twitter, μας συστήνει την «Sugar», ένα γερμανικό ποιμενικό, σκύλο περιπολίας, που «βρίσκεται σε περιφρούρηση» στο περίπτερο της ΕΛΑΣ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μάλιστα,μας συστήνεται με τον καλύτερο τρόπο, καθώς κάνει μπροστά στην κάμερα διάφορα κόλπα, δείχνοντας πως είναι πολύ καλά εκπαιδευμένη.

Περνά ανάμεσα από τα πόδια του αστυνομικού, τον κοιτά στα μάτια, στέκεται προσοχή, κάθεται κάτω. Στο τέλος, δίνει και το χέρι της, για να δώσει τέλος στο ρεσιτάλ που μόλις έδωσε. Και δεν είναι φυσικά το μόνο σκυλί της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, μαζί με τους αστυνομικούς, ταξίδεψαν για τη συμπρωτεύουσα πολλοί «φίλοι» της «Sugar».

Σύμφωνα με ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, οι ράτσες που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα είναι Γερμανικά ποιμενικά, retriever Golden ή Labrador και Μαλινουά (Βέλγικα Ποιμενικά), λόγω της αφθονίας στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά. Είναι τρεις εύκολα εκπαιδεύσιμες ράτσες και πρόκειται για πολύ κοινωνικούς, με πειθαρχία  και δεκτικούς σκύλους, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ανίχνευση ναρκωτικών ή εκρηκτικών και στην ενίσχυση των πεζών περιπολιών.

Σήμερα τα δεδομένα για την επιλογή σκύλου έχουν διαφοροποιηθεί και δεν θεωρείται ένας σκύλος κατάλληλος απλά και μόνο απο τη ράτσα του. Εξερευνώνται τα χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες και οι ικανότητες του κάθε σκύλου ξεχωριστά και στη συνέχεια εκπαιδεύεται στον τομέα που αποδίδει περισσότερο, ανεξάρτητα απο τη ράτσα του.