CULTURE
24/04/2019 14:15 EEST

Και μετά τον Phylax, το «Enigma»: Η νέα έκθεση του Κωστή Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη

Και τον Οκτώβριο στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα και οργάνωση του Ελληνικού Προξενείου.

Κωστής Γεωργίου

Μετά την αποκαθήλωση του αγάλματος του Phylax που έγινε τον προηγούμενο Ιανουάριο στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο  δεν επανατοποθετήθηκε ποτέ στη θέση του, ο διεθνώς καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης Κωστής Γεωργίου επέλεξε  την ιδιαίτερη πατρίδα του Θεσσαλονίκη για να ξεκινήσει τον νέο κύκλο των εκθέσεων του.

Η εκκίνηση γίνεται από το Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη στο οποίο θα εγκαινιαστεί, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, η μεγάλη του ατομική έκθεση υπό τον τίτλο «Enigma», που θα περιλαμβάνει έργα γλυπτικής και ζωγραφικής μνημειακών διαστάσεων.

Η έκθεση θα μεταφερθεί στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου 2019, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στην Κωνσταντινούπολη.

Κωστής Γεωργίου
«Αέναον»

Ειδικότερα, η έκθεση θα διεξαχθεί στους εσωτερικούς χώρους του Τελλόγλειου αλλά και στον αύλειο χώρο με γλυπτά μεγάλων κυρίως διαστάσεων. Το γλυπτό PRAXIS, ύψους 4 μέτρων, δωρεά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα προστίθεται στην συλλογή του Ιδρύματος και θα κοσμεί μονίμως τον προαύλιο χώρο του.

Μετά την τελευταία ατομική του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη αποκλειστικά με έργα γλυπτικής, ο Κωστής Γεωργίου θα παρουσιάσει στο Τελλόγλειο παλαιότερη αλλά και σύγχρονη δουλειά του.

Μεταξύ των γλυπτών που θα εκτεθούν, θα υπάρχουν και γλυπτικές εγκαταστάσεις  με τους γνωστούς κόκκινους ακροβάτες-χορευτές μνημειακών διαστάσεων, εγκατεστημένους σε δημόσιους χώρους και πλατείες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Κίνα.

Επίσης για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί η μεγάλη του γλυπτική εγκατάσταση «9 Μούσες», (σύγχρονη απεικόνιση των εννιά Μουσών της Μυθολογίας) και η εγκατάσταση «Pombi A’» που αποτελείται από πέντε διάτρητα σκυλιά.

Στον χώρο του μουσείου θα εκτεθεί και η εγκατάστασή του «Birds in Dreamland», η οποία είναι ένα πολύπτυχο έργο μήκους 10 μέτρων που αποτελείται από 6 ζωγραφικά έργα. Μια πλειάδα 100 περίπου ζωγραφικών έργων και 30 γλυπτών θα παρουσιάζει τη χαρακτηριστική και ιδιότυπη ταυτότητα που έχει κάνει τον Κωστή Γεωργίου διεθνώς καταξιωμένο και άμεσα αναγνωρίσιμο.

Σε ειδικό χώρο του Μουσείου θα προβάλλεται και το βιντεοάρτ «Αέναον» που έχει βασιστεί στη ταινία  μικρού μήκους 3d animation «Violent Equation», του σκηνοθέτη-animator Αντώνη Ντούσια, εμπνευσμένα και τα δύο αποκλειστικά  από τα έργα του Κωστή Γεωργίου. Η «Violent Equation» στην οποία βασίστηκε το βιντεοάρτ, αποτελεί μια εξαιρετική και πρωτότυπη ταινία η οποία έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου του κόσμου, με πρώτο σταθμό το περίφημο φεστιβάλ του ANNECY 2019 στην Γαλλία!

Η έκθεση στο Τελλόγλειο θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουνίου, θα μεταφερθεί στη συνέχεια στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στην Κωνσταντινούπολη, υπό την αιγίδα και οργάνωση του Ελληνικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Installation Dogs 
Κωστής Γεωργίου
«Mystique»

 

«Τι είναι η τέχνη για τον δημιουργό; Μια ακροβασία είναι σε τεντωμένο σκοινί. Μια καθημερινή εναγώνια προσπάθεια να ανακαλέσει στην επιφάνεια από το σκότος της ύπαρξής του, μύχιες σκέψεις και θολά οράματα, που θα τα ‘παγώσει’ σε σταθερές εικόνες για να δημιουργήσουν στη συνέχεια πεδία δράσης για πολλούς» (Κωστής Γεωργίου, Σκέψεις, 2010, Chronicon 2014, 47).

 

«Ποια είναι η θέση του καλλιτέχνη; Σκιαγραφεί τελικά τα ακραία όρια μιας μεγάλης απάτης, ή καταγράφει τις δονήσεις από το κακό που έρχεται;  Ή μήπως είναι εκείνος που απορροφά ως αλεξικέραυνο τα δεινά μιας κοινωνίας που υποφέρει, ίσως και για να τα ξορκίσει;» (Κωστής Γεωργίου, Οκτώβριος 2004, Chronicon 2014, 130).

Κωστής Γεωργίου
«Aerial»

Στο λεύκωμα γράφουν:

Η Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Τελλόγλειου Ιδρύματος κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά,

Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης κ. Κώστας Γουλιάμος,

Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της τέχνης Α.Π.Θ κ. Μιλτιάδης Παπανικολάου,

Η Γενική Πρόξενος  της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κα Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου,

Η Ιστορικός Τέχνης και Μουσειολόγος κα Μαρκέλλα-Ελπίδα Τσίχλα και ο Κωστής Γεωργίου.

Info

Τελλόγλειο: Αγίου Δημητρίου 159Α, 54636 Θεσσαλονίκη, τηλ. 231024711, www.teloglion.gr

Εγκαίνια έκθεσης: 10 Μαΐου 2019, 19.00

Διάρκεια έκθεσης:10 Μαΐου 2019- 10 Ιουνίου 2019

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 9.00-14.00, Τετάρτη 9.00-14.00 και 17.00-21.00, Σάββατο, Κυριακή:10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά.