Το Λύκειον των Ελληνίδων Μοντρεάλ κατόρθωσε να εισάγει την ελληνική μόδα στο Μοντρεάλ σε μια εκδήλωση για την πρόληψη των γυναικείων καρκίνων
Και οι 7 ήταν υπέροχες
Χάρυ Μπάρμπα
Και οι 7 ήταν υπέροχες

Με στόχο την συγκέντρωση κονδυλίων για την ενίσχυση της έρευνας περί την πρόωρη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου και των ωοθηκών του Πανεπιστημίου McGill (The Dovee Project) πραγματοποιήθηκε μια λαμπρή επίδειξη ελληνικής μόδας στο Μοντρεάλ οργανωμένη από το Λύκειον των Ελληνίδων Μοντρεάλ.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η δρ. Lucy Gilbert η οποία με την ερευνητική ομάδα της στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Glenτου Mc Gill προσπαθεί να βρει ένα τέστ τύπου Παπανικολάου, το οποίο με αποτελεσματικότητα θα επιχειρεί διάγνωση των καρκινικών και προκαρκινικών κυττάρων του ενδομητρίου και των ωοθηκών πριν εξελιχθούν σε καρκίνο. Όπως η ίδια σημείωσε, ο καρκίνος των ωοθηκών γνωστός και ως «σιωπηρός δολοφόνος», εντοπίζεται πολύ αργά με αποτέλεσμα να γίνονται επιθετικές θεραπείες στις ασθενείς και συχνά να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Επίσημη προσκεκλημένη της εκδήλωσης ήταν η Ορσαλία Παρθένη του ιστορικού οίκου μόδας «Παρθένης», η οποία έδειξε μέρος της καλοκαιρινής της συλλογής με έμφαση στα μεταξωτά παρεό και τα βαμβακερά σύνολα σχεδιασμένα από τον David Dowton, διεθνούς φήμης καλλιτέχνη στον τομέα της μόδας. Τα ρούχα της Ορσαλίας έφεραν την αύρα των νησιών της Ελλάδας στο Μόντρεαλ που παλεύει ακόμη με τα κατάλοιπα του χειμώνα.

Η Ορσαλία Παρθένη αποθεώνεται για τις δημιουργίες της
Χάρυ Μπάρμπα
Η Ορσαλία Παρθένη αποθεώνεται για τις δημιουργίες της

Η πρωτοεμφανιζόμενη εξάλλου νεαρή ελληνίδα σχεδιάστρια Εύα Σουλάκου παρουσίασε την συλλογή των μαγιό της που είναι εμπνευσμένα απο την ελληνική φύση, τις τυρκουάζ θάλασσες και τα τοπία της Ελλάδας.

Το όλο εγχείρημα ανέλαβε το Λύκειον των Ελληνίδων Μοντρεάλ (ΛΕΜ) στην προσπάθειά του να συμμετέχει στην καναδική πραγματικότητα βοηθώντας στην έρευνα Dovee και ταυτόχρονα αναδεικνύοντας την σύγχρονη αισθητική της Ελλάδας στην ένδυση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΛΕΜ
Χάρυ Μπάρμπα
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΛΕΜ

Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν η πασαρέλα των επτά επώνυμων Ελληνίδων του Μοντρεάλ, οι οποίες χτυπήθηκαν απο τον καρκίνο αλλά κατόρθωσαν να τον νικήσουν μετά απο αγώνες με χίλιες δύο επώδεινες θεραπείες. Ντυμένες με τα ρούχα της Ορσαλίας Παρθένη ειδικά επιλεγμένα για την καθεμία ξεχωριστά παρήλασαν στην πασαρέλα αγέρωχες, όμορφες, δυναμικές στέλνοντας το μήνυμα πως ακόμη κι αν λείπει ένα μέρος του γυναικείου σώματος (η μήτρα ή το στήθος) η θηλυκότητα παραμένει στοιχείο αναπόσπαστο της ύπαρξής τους.

Και οι επτά ήταν υπέροχες για τη λεβεντιά τους να δείξουν την νικητήρια ύπαρξή τους πάνω στην πασαρέλα: η δικηγόρος του εμπορικού δικαίου Αικατερίνα Τσιμπέρης, η δασκάλα αγγλικών Χριστίνα Οζαράπογλου,το διευθυντικό στέλεχος της Πολιτικής Αεροπορίας Ελπίδα Κορυφίδου τώρα αποσπασμένη στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας στο Μόντεραλ (ICAO), η φιλάνθρωπος Γιούλα Κισκίρας, η δασκάλα των ελληνικών και ιατρική υπάλληλος Αμαλία Μαρκάκης, η συνταξιούχος δασκάλα των ελληνικών Ευαγγελία Τσαλκίδου και η νεαρή νηπιαγωγός Μελίνα Τσαγκαρόπουλος. Η Μελίνα στα 30 της αντιμετώπισε με γενναιότητα τον καρκίνο των ωοθηκών παλεύοντας με νύχια και με δόντια για τη ζωή της αλλά και για την ευζωία της.

Δάκρυα πλημμύρισαν τα μάτια του κοινού όταν οι επτά γυναίκες πιάστηκαν από τα χέρια υψώνοντάς τα σαν Καρυάτιδες στο ρυθμό του τραγουδιού που έφερε θάλασσες και αύρα ελληνική μέσα από τους γλαφυρούς στίχους του.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μοντρεάλ Μιχάλης Γαβριηλίδης τόνισε πόσο σημαντική είναι η έρευνα Dovee για την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου συγχαίροντας το Λύκειον των Ελληνίδων για την πρωτοβουλία του να συμμετέχει με οικονομική στήριξη στην εν λόγω έρευνα.

Η εκδήλωση παρουσιάσθηκε από τον καναδό δημοσιογράφο Rob Lurie του καναδικού τηλεοπτικού σταθμού CTV, ενώ κύριος χορηγός της ήταν η αεροπορική εταιρεία Air Canada προσδίδοντας πολιτικό κύρος στο όλο εγχείρημα. Πολλές διεθνείς επιχειρήσεις επίσης στάθηκαν οικονομικοί αρωγοί στην προσπάθεια.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Μοντρεάλ κατόρθωσε να εισάγει την ελληνική μόδα στο Μοντρεάλ σε μια εκδήλωση για την πρόληψη των γυναικείων καρκίνων που γράφτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη όσων Ελλήνων και Καναδών παρευρέθηκαν την ιστορική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο Παλάς του Λαβάλ.

Η δρ Lucy Gilbert με την προέδρο του ΛΕΜ Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη και τη σχεδιάστρια Ορσαλία Παρθένη.
Χάρυ Μπάρμπα
Η δρ Lucy Gilbert με την προέδρο του ΛΕΜ Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη και τη σχεδιάστρια Ορσαλία Παρθένη.

Τη μουσική επιμέλεια της πολυεπίπεδης βραδυάς που συγκέντρωσε πάνω από 10.000 δολάρια για το DoVee Project είχε ο Παντελής Γκουντής.