ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/05/2020 15:20 EEST | Updated 12/05/2020 15:21 EEST

Και ποιος δεν πήρε μέσο μαζικής μεταφοράς

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων οδήγησε τους πολίτες της Αθήνας ξανά στους δρόμους.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οσοι κινούνται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, έπειτα από την άρση των περιοριστικών μέτρων την προηγούμενη Δευτέρα, διαπιστώνουν ότι μέρα με την ημέρα (σχεδόν) κανένας δεν μένει στο σπίτι.

Η περασμένη εβδομάδα παρουσίασε μια πολύ μεγάλη αύξηση της κίνησης, τόσο στα ΙΧ όσο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ χθες, οι ακυρώσεις εισιτηρίων έφτασαν τις 597.773 σε όλα τα ΜΜΜ, ήτοι 131% αύξηση σε σχέση με τη Δευτέρα 27 Απριλίου και +34 από τη Δευτέρα 4 Μαΐου σε λεωφορεία και τρόλεϊ και +30% σε μετρό, τραμ, ηλεκτρικό.

Σε απόλυτους αριθμούς:

Huffpost GR

Επίσης, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πύκνωσε περαιτέρω τα δρομολόγια σε όλα τα Μέσα, ενώ όπως έγινε και την πρώτη εβδομάδα άρσης των περιορισμών, μπαίνουν εμβόλιμα δρομολόγια τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του μετρό όπου παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα. Υπενθυμίζεται ότι στους δρόμους της πρωτεύουσας κυκλοφορούν περίπου 1.000 λεωφορεία, το σύνολο, δηλαδή, του στόλου.

Οι 300 βοηθοί επιβατών παραμένουν και θα παραμείνουν όλο το Μάιο στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης μετρό με λεωφορεία, υπενθυμίζοντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων. Την ίδια στιγμή, τοποθετούνται νέες σημάνσεις στις αποβάθρες του μετρό και σε όλους τους συρμούς, καθώς και σε όλα τα λεωφορεία στο δάπεδο για την υπενθύμιση τήρησης αποστάσεων και στα καθίσματα ως υπόδειξη στους επιβάτες για τις θέσεις στις οποίες επιτρέπεται να καθίσουν. Γίνεται καθημερινά έλεγχος για την αντικατάσταση όσων σημάνσεων έχουν υποστεί φθορές.

Το ενημερωτικό βίντεο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ασφαλή μετακίνηση προβάλλεται ήδη στις οθόνες στις αποβάθρες του μετρό και του ηλεκτρικού και μέχρι την Παρασκευή θα προβάλλεται και στις οθόνες εντός των συρμών του μετρό και του τραμ.

Προστατευτικά διαχωριστικά μεταξύ του οδηγού και του χώρου των επιβατών έχουν τοποθετηθεί στο 50% των λεωφορείων και τρόλεϊ. Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου αναμένεται σύμφωνα με το σχεδιασμό να έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα οχήματα στην Αθήνα, ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν λάβει και όλα τα αναγκαία προσωπικά μέσα προστασίας.

Καθοριστικό, όμως, είναι το γεγονός ότι οι επιβάτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, χρησιμοποιούν μάσκα και ακολουθούν τις οδηγίες των σημάνσεων στα καθίσματα, παροτρύνοντας μάλιστα τους συνεπιβάτες τους να πράξουν το ίδιο.