Κάμερες κατέγραψαν το «άγριο» ζευγάρωμα καρχαριών ταύρων

Υπάρχουν πολλά άγνωστα στην αναπαραγωγική διαδικασία των καρχαριών.
by wildestanimal via Getty Images

Κάμερες του ενιδρύου Secret Reef στο Τεννεσί των ΗΠΑ κατέγραψαν καρχαρίες ταύρους να ζευγαρώνουν.

Υπάρχουν πολλά άγνωστα στην αναπαραγωγική διαδικασία των καρχαριών. Ωστόσο είναι γνωστό ότι λόγω των ουλών στα πτερύγια τους, τα αρσενικά δαγκώνουν το θηλυκό για να την κρατήσει στη θέση της κατά τη γονιμοποίηση.

«Φαίνεται αρκετά βίαιο, αλλά έτσι αναπαράγονται αυτοί οι καρχαρίες. Έχουν σχεδιαστεί για αυτό. Όντως παθαίνουν κάποιους τραυματισμούς κατά το ζευγάρωμα, είναι συνήθως επιφανειακοί και επουλώνονται».

Ο καρχαρίας ταύρους είναι ωοζωοτοκία, που σημαίνει ότι ο καρχαρίας μεγαλώνει σε ένα αυγό, το οποίο στη συνέχεια εκκολάπτεται μέσα στη μητέρα. Λίγο αργότερα, το κουτάβι καρχαρία γεννιέται. Ενώ στη μήτρα, τα μεγάλα έμβρυα του λευκού καρχαρία γιορτάζουν τα μη λιπασμένα αυγά, μια πρακτική γνωστή ως ωοφαγία (σ.σ κυριολεκτικά «αυγό τρώει», είναι η πρακτική του έμβρυα τρέφονται με αυγά που παράγονται από την ωοθήκη, ενώ βρίσκονται ακόμη μέσα στη μήτρα της μητέρας). Δεν φαίνεται ότι τρώνε τα γονιμοποιημένα αυγά, όπως είναι γνωστό ότι μερικά άλλα είδη καρχαρία, αλλά μπορεί να καταπιούν τα δόντια τους όταν τα χάνουν για το ασβέστιο.

Ο καρχαρίας ταύρος (επιστημονική ονομασία Carcharias taurus - Καρχαρίας ο ταύρος), γνωστός και ως γκρι καρχαρίας τροφός, είναι ένας μεγάλος καρχαρίας που κατοικεί σε παράκτια ύδατα σε όλο τον κόσμο. Παρά την άγρια και δυναμική του εμφάνιση είναι ένα ήρεμο και αργό είδος. Θεωρείται ότι δεν είναι επιθετικό, εκτός και αν προκληθεί.

Θεωρείται ως το πιο διαδεδομένο είδος καρχαρία σε αιχμαλωσία σε ενυδρεία, κυρίως λόγου του μεγάλου μεγέθους του, την μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα σε συνθήκες αιχμαλωσίας και τα καμπύλα, με άγρια εμφάνιση δόντια του.

Το εντυπωσιακό στόμα του καρχαρία ταύρου

Το σώμα του είναι χοντρό, με δύο μεγάλα ραχιαία πτερύγια και η ουρά είναι επιμήκης και έχει μακρύ άνω λοβό. Φτάνει σε μήκος τα 3,5 μέτρα. Αυτός ο καρχαρίας ζυγίζει 90 έως 160 κιλά, με ζώα μέγιστου βάρους 300 κιλών να έχουν αναφερθεί.

Στο παρελθόν ο καρχαρίας ταύρος έχει ταξινομηθεί τόσο στο γένος Καρχαρίας, όσο και στο γένος Οδοντάσπις, μαζί με τον αγριοκαρχαρία. Τρέφεται κυρίως με ψάρια, νεαρούς καρχαρίες και σαλάχια, καλαμάρια και καρκινοειδή. Ο καρχαρίας ταύρος είναι ωοζωοτόκος. Τα μικρά του καρχαρία ταύρου ενδομήτρια κανιβαλίζουν και καταναλώνουν άλλα έμβρυα σε ανάπτυξη.