Επιστήμονες ανακάλυψαν απολίθωμα μέδουσας ηλικίας 505 εκατ. ετών

Το νέο είδος που ονομάζεται Burgessomedusa phasmiformis βρέθηκε στον Καναδά και είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένο.
.
.
Desmond Collins © Royal Ontario Museum

Το παλαιότερο είδος μέδουσας που έχει καταγραφεί ποτέ ανακαλύφθηκε σε απολιθώματα ηλικίας 505 εκατομμυρίων ετών, δήλωσαν επιστήμονες.

Τα απολιθώματα βρέθηκαν στο Burgess Shale του Καναδά, μια περιοχή γνωστή για τον αριθμό των καλά διατηρημένων απολιθωμάτων που βρέθηκαν εκεί.

Το νέο είδος, το οποίο έχει ονομαστεί Burgessomedusa phasmiformis είχε ύψος έως 20 εκατοστών και είχε περίπου 90 κοντά πλοκάμια, αναφέρει ο Guardian.

«Είναι μια θαυμαστή ανακάλυψη», δήλωσε ο Δρ Jean-Bernard Caron, επιμελητής παλαιοντολογίας ασπόνδυλων στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο και συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B.

Ως αποτέλεσμα της σπανιότητας των απολιθωμάτων μεδουσών, η εξελικτική ιστορία τους έχει μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω μικροσκοπικών απολιθωμένων σταδίων προνυμφών και ευρημάτων από μοριακές μελέτες από ζωντανές μέδουσες.

Οι μέδουσες, μαζί με τους συγγενείς τους, ήταν «εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν στο αρχείο απολιθωμάτων της Κάμβριας» παρά το γεγονός ότι αποτελούν μέρος μιας από τις πρώτες ομάδες ζώων, σύμφωνα με τον Joe Moysiuk, φοιτητή παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και συν-συγγραφέα της μελέτης.

Η ανακάλυψη του Burgessomedusa phasmiformis δείχνει ότι η τροφική αλυσίδα της Κάμβριας ήταν πολύ πιο περίπλοκη από ότι φανταζόμασταν στο παρελθόν είπε. «Αυτή η ανακάλυψη δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι κολυμπούσαν εκείνη την εποχή», δήλωσε ο Moysiuk.

Δημοφιλή