Καρκίνος του μαστού: Ενα εξόγκωμα δεν είναι το μόνο σημάδι - Πέντε άλλες ενδείξεις

Η έλλειψη γνώσης (γύρω από αυτό το ζήτημα) είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.
.
praetorianphoto via Getty Images
.

...Ενώ το 93% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζει ένα εξόγκωμα ως σημάδι καρκίνου του μαστού, λιγότεροι από τους μισούς μπορούν να αναγνωρίσουν τα περισσότερα από τα άλλα σημάδια, σύμφωνα με μια έρευνα που ανατέθηκε από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο - Γενικό Αντικαρκινικό Κέντρο - Arthur G. James Cancer Hospital και Richard J. Solove Research Institute (OSUCCC – James).

Αλλα σημάδια που αναγνωρίζονται από λιγότερους από τους μισούς ερωτηθέντες στην έρευνα περιλαμβάνουν μια αναδιπλωμένη, ανεστραμμένη ή προς τα κάτω θηλή, «σούφρωμα» στο στήθος που εμφανίζεται όταν σηκώνουμε τα χέρια μας, απώλεια αίσθησης σε μέρος του μαστού, πάχυνση του δέρματος και έκκριση από τη θηλή, λέει η δρ. Ασλεϊ Πάρισερ, ιατρός ογκολόγος μαστού και διευθύντρια υπηρεσιών σε επιζήσαντες από καρκίνο του μαστού στο OSUCCC – James.

Πάντως, μόνο το 31% των περισσότερων από 1.000 ατόμων που ολοκλήρωσαν την έρευνα αναγνώρισε μια ανεστραμμένη θηλή ως σημάδι καρκίνου του μαστού, ενώ το 39% αναγνώρισε το «σούφρωμα», το 41% την απώλεια αίσθησης, το 45% την πάχυνση του δέρματος και το 51% την έκκριση.

Η έλλειψη γνώσης (γύρω από αυτό το ζήτημα) είναι ιδιαίτερα ανησυχητική δεδομένου ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού δεν είναι ανιχνεύσιμοι με ένα εξόγκωμα που εντοπίζεται μέσω της αφής, ανέφερε η δρ. Πάρισερ σε δήλωσή της.

«Θέλουμε οι άνθρωποι να αισθάνονται ενδυναμωμένοι για το σώμα τους και να γνωρίζουν τι είναι φυσιολογικό για αυτούς», συμπλήρωσε. «Πολλές αλλαγές στο στήθος είναι αποτέλεσμα της γήρανσης και του τοκετού. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους.

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να αισθάνονται ασφαλείς να αντιμετωπίζουν έγκαιρα αυτές τα ανησυχητικά σημάδια με τον γιατρό τους», είπε επίσης. «Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού σε πολύ προγενέστερα, πιο θεραπεύσιμα στάδια».

Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο πιο συχνός καρκίνος που διαγιγνώσκεται στις γυναίκες μετά από τον καρκίνο του δέρματος, με λίγο κάτω από 300.000 νέες περιπτώσεις και 43.000 θανάτους να προβλέπονται το 2023, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

«Παρόλο που κάνουμε μεγάλα βήματα όσον αφορά την ανίχνευση και τη θεραπεία, δυστυχώς ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τους ανθρώπους», ανέφερε ακόμα η Πάρισερ.

Γιατί η έγκαιρη ανίχνευση είναι σημαντική

Η έλλειψη γνώσης απασχολεί τον δρ Οτις Μπρόλεϊ, διακεκριμένο καθηγητή ογκολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Οι μόνοι καρκίνοι του στήθους που μπορούν να θεραπευθούν ... είναι εκείνοι που ανιχνεύονται εύκολα», είπε.

Οι μαστογραφίες προσυμπτωματικού ελέγχου είναι σημαντικές για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού στα πιο πρώιμα και πιο θεραπεύσιμα στάδια, ανέφερε ακόμα η Πάρισερ. Αλλά τις περισσότερες φορές, αυτές οι περιπτώσεις εντοπίζονται μέσω των συμπτωμάτων που αναφέρονται στην έρευνα, πρόσθεσε ο Μπρόλεϊ.

Γι′ αυτό οι γυναίκες και οι υγειονομικοί πάροχοί τους πρέπει να εξοικειωθούν με το τι είναι φυσιολογικό για το στήθος τους, ανέφερε η ίδια.

«Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσουμε έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού είναι οι γυναίκες να παρουσιάζονται αμέσως μόλις παρατηρήσουν μια αλλαγή, ιδανικά ακόμη και πριν δουν μια αλλαγή», είπε ακόμα.

Ενδυνάμωση στο ιατρείο

Η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τα σημεία και τα συμπτώματα που υποδεικνύουν την ανάγκη επίσκεψης σε γιατρό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την έγκαιρη ανίχνευση, λέει ο Μπρόλεϊ. Όμως η δουλειά δεν σταματά εκεί.
Πολλοί άνθρωποι - ιδιαίτερα γυναίκες, ανασφάλιστοι και άτομα με λιγότερα χρήματα - δεν αισθάνονται την δύναμη να πάνε σε γιατρό για να εκφράσουν μια ανησυχία και να υποστηρίξουν την πλήρη διερεύνηση της, εξήγησε ο Μπρόλεϊ.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να εκπαιδεύονται για το σώμα τους και να νιώθουν τη δύναμη να πάνε στον γιατρό και να πουν: ”Κάτι δεν πάει καλά. Βοηθήστε με να καταλάβω”», πρόσθεσε.

Όταν πρόκειται για τον καρκίνο του μαστού, οι άνδρες χρειάζονται επίσης αυτή την ενδυνάμωση, είπε η Πάρισερ. «... το 1% των καρκίνων του μαστού εμφανίζεται σε άνδρες», είπε ακόμα. «Αυτοί οι καρκίνοι εμφανίζονται συνήθως με συμπτωματολογία αλλαγών στη θηλή, επομένως είναι επίσης σημαντικό οι άνδρες να αισθάνονται ότι έχουν τη δύναμη να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα για τα σχετικά συμπτώματα, ειδικά εάν έχουν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: cnn.com