ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/07/2019 14:45 EEST

Καταγγελία για ελέγχους σε επιβάτες από Γερμανούς αστυνομικούς σε ελληνικό αεροδρόμιο

Καταγγελίες από μάρτυρα στη «Νέα Κρήτη» και δημοσίευμα της «Bild».

Valery Sharifulin via Getty Images

Γερμανοί αστυνομικοί φέρονται να πραγματοποιούν ελέγχους σε επιβάτες σε ελληνικά αεροδρόμια, σύμφωνα με καταγγελία στη «Νέα Κρήτη», που παραπέμπει μάλιστα και σε σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής «Bild».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Νέας Κρήτης», «μεταξύ των ελληνικών αεροδρομίων που γίνονται έλεγχοι καθ’ υπόδειξη Γερμανών αστυνομικών φαίνεται να είναι και αυτό του Ηρακλείου, όπως αναφέρει η «Bild».

Όπως συμπληρώνεται, αναγνώστης της εφημερίδας, ανέφερε πως πρόσφατα έτυχε να ταξιδέψει και έπεσε πάνω σε τέτοιο έλεγχο.

«Τη διαδικασία ελέγχου από Γερμανούς αστυνομικούς ή με τις υποδείξεις των ίδιων σε ελληνικό αεροδρόμιο κατέγραψε με το κινητό τηλέφωνό του και απέστειλε στα γραφεία της “Νέας Κρήτης” μικρά βίντεο ως αποδεικτικά στοιχεία» σημειώνεται στο δημοσίευμα, όπου προστίθεται πως ο ίδιος αναγνώστης εντόπισε και αποσπάσματα από την επίσημη κρατική ιστοσελίδα της γερμανικής αστυνομίας για τη δράση της στο εξωτερικό, αλλά και ένα δημοσίευμα της «Bild» από τον Απρίλιο 2019 σχετικά τη δράση Γερμανών αστυνομικών στα ελληνικά αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, έτυχε αυτόπτης μάρτυρας ελέγχου με υπόδειξη Γερμανού αστυνομικού σε ελληνικό έδαφος στην πτήση από Αθήνα για Στουτγάρδη στις 14 Ιουνίου. Ο ίδιος περιγράφει: «Τον έλεγχο των ταυτοτήτων τον πραγματοποίησε, εκτός από το προσωπικό του αεροδρομίου, και ένας ψηλός ξανθός κύριος με διακριτικά που έγραφαν μόνο “Athensairport”, o οποίος έδινε χωρίς αναστολές εντολές στο προσωπικό και σε έναν ένστολο αστυνομικό της ΕΛ.ΑΣ., που ήταν παρών, για το ποιον επιβάτη θα ελέγξουν εξονυχιστικά.Δηλαδή ο συγκεκριμένος κύριος έδειχνε μπροστά σε όλους με το δάχτυλο τούς επιβάτες που ήθελε να τους εξετάσουν ιδιαίτερα (με κριτήριο το χρώμα δέρματος). Εννοείται ότι τα άτομα αυτά ήταν όπως πάντα με αραβική καταγωγή ή από την Αφρική [...] Φανερή απόδειξη για το ότι ήταν ο συγκεκριμένος κύριος Γερμανός αστυνομικός δεν υπάρχει, αλλά το γεγονός α) της φυσιογνωμίας του κυρίου, β) το ότι όταν φτάσαμε στη Στουτγάρδη δεν τύχαμε του συνηθισμένου συνοδευτικού εξευτελιστικού ελέγχου στο αεροδρόμιο από τη γερμανική αστυνομία και γ) ότι πραγματοποιείται ο ίδιος έλεγχος από Γερμανό αστυνομικό, κάτι το οποίο το παραδέχεται ανοικτά το ίδιο προσωπικό του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, παραπέμπει στο ότι και ο συγκεκριμένος κύριος είναι Γερμανός αστυνομικός» δήλωσε ο καταγγέλλων, σύμφωνα με το δημοσίευμα .

Όσον αφορά στο επίμαχο δημοσίευμα της «Bild» (Απρίλιος 2019), αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «στα ελληνικά αεροδρόμια, η ομοσπονδιακή αστυνομία σταματά 6.500 πρόσφυγες. Στα αεροδρόμια των ελληνικών πόλεων, οι Γερμανοί αξιωματούχοι εμποδίζουν όλο και περισσότερο την παράνομη είσοδο [...] η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία εμπόδισε όλο και περισσότερους πρόσφυγες σε πτήσεις από την Ελλάδα προς τη Γερμανία ή άλλες χώρες της Ε.Ε. τα τελευταία δύο χρόνια» και ότι αυτό συμβαίνει μετά από διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα, για «συμβουλευτικές υπηρεσίες».