«Κάθε φορά μια μικρή δολοφονία». Μήπως ο ποινικός κώδικας για τα σεξουαλικά αδικήματα στη Σομαλία πρέπει επιτέλους να αλλάξει;

Από το Σεπτέμβριο του 2016 έως το Φεβρουάριο του 2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.500 περιστατικά
Matilde Gattoni/phocal Media via Getty Images

Στη Σομαλία οι σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον ανηλίκων είναι συχνό φαινόμενο εξαιτίας της ανυπαρξίας ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου. Πολλά παιδιά απροστάτευτα πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ανθρώπων που καταστρέφουν την ανεμελιά τους και μάλιστα στην πιο αθώα τους ηλικία.

Η μικρή Anab πρόσφατα υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από το δάσκαλό της εντός του σχολείου της στην Mogadishu. Πέντε μήνες αργότερα άλλαξε σχολείο προκειμένου να προσπαθήσει να ξαναρχίσει από το μηδέν. Το παιδί υποβλήθηκε σε επέμβαση προκειμένου να αναρρώσει από τα τραύματα που υπέστη από την επίθεση.

Το Κέντρο Ανάπτυξης Γυναικών της Σομαλίας, ένας οργανισμός που εδρεύει στην πρωτεύουσα και παρέχει ιατρική, ψυχολογική και νομική υποστήριξη στους επιζώντες σεξουαλικής βίας, έχει αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της Anab.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου, φέτος σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των αναφερόμενων περιστατικών σεξουαλικής βίας στα οποία εμπλέκονται μικρά παιδιά. «Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε καταγράψει περίπου 100 περιπτώσεις βιασμού, από τις οποίες οι 26 είχαν θύματα παιδιά», λέει η επικεφαλής του κέντρου, Amina Arale.

Τα περισσότερα από τα θύματα προέρχονται από καταυλισμούς ειδικά διαμορφωμένους για εκτοπισμένους ανθρώπους που βρίσκονται στα περίχωρα της Mogadishu. Στη Σομαλία η σεξουαλική βία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ωστόσο οι περισσότερες περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται εξαιτίας του στίγματος που τις συνοδεύει.

Χαρακτηριστικό είναι πως από το Σεπτέμβριο του 2016 έως το Φεβρουάριο του 2017, ο Σύλλογος Προστασίας της Σομαλίας - ένα δίκτυο περίπου 130 οργανισμών που επικεντρώνεται στην προάσπιση των δικαιωμάτων και την στήριξη για αποκατάσταση- έκανε λόγο για περισσότερα από 1.500 περιστατικά στη χώρα.

Ο πατέρας της Anab, ο Yusuf, τόνισε πως ένας γείτονας του ομολόγησε επίσης πως ο ίδιος δάσκαλος είχε επιτεθεί σεξουαλικά και στη δική του κόρη. Η ντροπή όμως δεν τους επέτρεψε να καταγγείλουν το γεγονός. «Αν το είχα αναφέρει στην αστυνομία από την αρχή, το παιδί μου δεν θα υπέφερε τώρα. Υποψιάζομαι πως την κακοποιούσε για πολύ καιρό», παραδέχεται εκ των υστέρων.

Στο δημοσίευμα του Guardian παράλληλα αναφέρεται πως οι λίγοι που τόλμησαν να μιλήσουν και να τα βάλουν με ένα ποινικό σύστημα που στην ουσία προστατεύει το δράστη, δύσκολα βρήκαν το δίκιο τους. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι αναγκάζονται να σιωπήσουν, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τα θύματα παντρεύονται τα άτομα που τους έχουν επιτεθεί, ενώ οι οικογένειες λαμβάνουν μια αποζημίωση σε μετρητά για να ξεχάσουν το γεγονός.

Ο Yusuf όμως δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή. Κι αυτό γιατί αποφάσισε να οδηγήσει το δράστη στη φυλακή, διεκδικώντας τα δικαιώματά του. Τελικά το Φεβρουάριο, ο δάσκαλος συνελήφθη, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης. Το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκισης έναν ακόμη άνδρα που φέρεται να βίασε ένα 14χρονο αγόρι νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Η μητέρα του παιδιού είπε στο βρετανικό Guardian: «Για μένα είναι σαν μια δολοφονία. Ο γιος μου σκοτώθηκε, το τραύμα θα μείνει μέσα του μέχρι το τέλος της ζωής του».

Ο νόμος που ισχύει στη Σομαλία σχετικά με τα σεξουαλικά αδικήματα είναι βασισμένος σε αυτόν που θεσπίστηκε από τη δεκαετία του 1930 όταν η χώρα ήταν ακόμα παροικία της Ιταλίας. «Ο ποινικός κώδικας στη Σομαλία είναι αδύναμος και μη ολοκληρωμένος στη νομοθετική του βάση, ενώ δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα το 2018», σημείωσε η Antonia Mulvey, εκτελεστική διευθύντρια της Legal Action Worldwide (Law), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστηρίζει τη δημιουργία ενός νέου νομοσχεδίου για τα σεξουαλικά αδικήματα.

Δημοφιλή