Καθηγητής του Χάρβαρντ θεωρεί πως ίσως βρήκε κομμάτια εξωγήινης τεχνολογίας στη Γη

Από μετεωρίτη που έπεσε στα ανοιχτά της Παπούα Νέας Γουϊνέας το 2014.
.
.
Avi Loeb

Ο καθηγητής Άβι Λεμπ του Χάρβαρντ- ευρέως γνωστός για τις θεωρίες του ως προς την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών και τη δουλειά του σε σχέση με το αντικείμενο «Ουμουαμούα», η διέλευση του οποίου προκάλεσε έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον- θεωρεί πως ίσως βρήκε ίχνη/ δείγματα εξωγήινης τεχνολογίας στη Γη, από έναν μετεωρίτη – γνωστό ως ΙΜ1- ο οποίος έπεσε στα νερά στα ανοιχτά της Παπούα Νέας Γουϊνέας το 2014.

Ο Λεμπ και η ομάδα του πήγαν τα υλικά που συνέλεξαν στο Χάρβαρντ για περαιτέρω ανάλυση. Σημειώνεται πως η US Space Command είναι σε θέση να επιβεβαιώσει με βεβαιότητα της τάξης του 99,999% πως ο μετεωρίτης είχε προέλθει από άλλο ηλιακό σύστημα.

Ο Λεμπ είχε λάβει άδεια να κάνει έρευνες σε μια περιοχή ακτίνας 10 χλμ από το σημείο όπου είχε πέσει. «Εδώ είναι που σημειώθηκε η πύρινη σφαίρα, και η κυβέρνηση το εντόπισε από το υπουργείο Άμυνας. Είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή, στο μέγεθος της Βοστώνης, οπότε θέλαμε να το εντοπίσουμε με ακρίβεια» είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα του CBS.

Οι ερευνητές ήταν σε θέση να βρουν την πιθανή πορεία του μετεωρίτη, η οποία περνούσε μέσα από τη ζώνη που είχε υποδείξει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Λεμπ και οι συνεργάτες του πήγαν στην περιοχή με ένα πλοίο, το Silver Star, «χτενίζοντας» τον βυθό με μαγνήτες- και εντοπίζοντας μια σειρά από σφαιρίδια.

«Είναι σχεδόν τέλειες σφαίρες, ή μεταλλικές μπίλιες. Όταν τις κοιτάς μέσα από μικροσκόπιο, ξεχωρίζουν πολύ έντονα από το φόντο τους» εξήγησε ο Λεμπ. «Έχουν χρώμα χρυσό, μπλε, καφέ και κάποιες θυμίζουν μινιατούρα της Γης».

H ανάλυσή τους έδειξε ότι αποτελούνται από 84% σίδηρο, 8% πυρίτιο, 4% μαγνήσιο και 2% τιτάνιο, συν ιχνοστοιχεία. Έχουν μέγεθος κάτω του χιλιοστού και βρέθηκαν 50 συνολικά. «Η αντοχή υλικού είναι μεγαλύτερη από κάθε διαστημικό βράχο που έχει βρεθεί στο παρελθόν και καταγραφεί από τη NASA» είπε, προσθέτοντας πως «υπολογίσαμε την ταχύτητά του έξω από το Ηλιακό Σύστημα. Ήταν 60 χλμ/ δευτερόλεπτο, που είναι μεγαλύτερη από το 95% όλων των άστρων κοντά στον Ήλιο. Το ότι ήταν από υλικά σκληρότερα από ακόμη και μετεωρίτες από σίδηρο υποδεικνύει ότι, εν δυνάμει, θα μπορούσε να είναι διαστημόπλοιο από άλλο πολιτισμό, ή κάποιο τεχνολογικό αντικείμενο».

Η ίδιος παρομοιάζει την περίπτωση με αυτές των διαστημοπλοίων Voyager της NASA: «Θα βγουν από το Ηλιακό Σύστημα σε 10.000 χρόνια. Απλά φανταστείτε τα να συγκρούονται με έναν άλλο πλανήτη ένα δισεκατομμύριο χρόνια από τώρα. Θα εμφανίζονταν σαν μετεωρίτες...που πήγαιναν ταχύτερα από ό,τι συνήθως» σημείωσε.

Στο πλαίσιο των ερευνών, ο Λεμπ προσπαθεί να κατανοήσει αν τα σφαιρίδια είναι τεχνητά ή φυσικά. Αν είναι φυσικά, τότε θα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το τι υλικά υπάρχουν εκτός του Ηλιακού Συστήματος. Αν όμως είναι τεχνητά, ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο.

«Θα χρειαστούμε δεκάδες χιλιάδες χρόνια για να βγούμε από το Ηλιακό Σύστημα με τα υπάρχοντα σκάφη μας και να πάμε σε ένα άλλο άστρο. Αυτό το υλικό πέρασε τόσο χρόνο για να φτάσει σε εμάς, μα είναι ήδη εδώ...απλά χρειάζεται να ψάξουμε στην “αυλή” μας για να δούμε αν έχουμε “δέματα” από ένα διαστρικό Amazon που ταξιδεύει για δισεκατομμύρια χρόνια».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, η αποστολή εντοπισμού ιχνών του ΙΜ1 κόστισε 1,5 εκατ. δολάρια, με χρηματοδότηση από τον Αμερικανό επιχειρηματία Τσαρλς Χόσκινσον, ιδρυτή της εταιρείας blockchain Cardano. . Λόγω των πεποιθήσεών του ο 61χρονος Λεμπ- συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth» (σχετικού με το «Ουμουαμούα») - έχει αμφισβητηθεί από πολλούς στην επιστημονική κοινότητα, ωστόσο ο ίδιος τονίζει στον Independent πως είναι αλαζονικό από πλευράς των αμφισβητιών του να απορρίπτουν τα ευρήματά του.

Δημοφιλή