ΔΙΕΘΝΕΣ
07/03/2019 18:59 EET

Κύματα προσφύγων συνεχίζουν να εγκαταλείπουν το τελευταίο προπύργιο του ISIS στη Συρία

«Η μάχη έχει πολύ ακόμα για να τελειώσει» λέει κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός.

ASSOCIATED PRESS

Χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να βρίσκονται ακόμα στο τελευταίο προπύργιο του ISIS στην ανατολική Συρία, ανέφεραν οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), καθώς συνεχίζονταν και την Πέμπτη οι εκκενώσεις.

Οι SDF ανέφεραν πως θέλουν να διασφαλίσουν ότι όλοι οι άμαχοι θα έχουν απομακρυνθεί πριν εξαπολύσουν την τελική τους επίθεση εναντίον του πολιορκημένου θύλακα της Μπαγκούζ. Πρόκειται για την τελευταία ζώνη κατοικημένης περιοχής που βρίσκεται στα χέρια του ISIS, το οποίο κάποτε είχε υπό τον έλεγχό του μεγάλες εκτάσεις σε Ιράκ και Συρία.

«Ακούμε ακόμα για παρουσία χιλιάδων μέσα στη Μπαγκούζ» είπε ο Μουσταφά Μπαλί, εκπρόσωπος των SDF, στον τηλεοπτικό σταθμό αλ Χαντάθ.

«Αναμένουμε σκληρή μάχη αργότερα, μετά το τέλος της εκκένωσης του άμαχου πληθυσμού, δεδομένου πως αυτοί που παραμένουν στη Μπαγκούζ είναι αυτοί που είναι ένθερμοι υποστηρικτές της σαλαφιστικής τζιχαντιστικής ιδεολογίας και αυτοί για τους οποίους η παράδοση δεν αποτελεί επιλογή» είπε σχετικά.

Ακόμα και με την ήττα του στη Μπαγκούζ να θεωρείται βέβαιη, το ISIS εκτιμάται πως συνεχίζει να αποτελεί απειλή ασφαλείας, με προγεφύρωμα σε απομακρυσμένες περιοχές και τη δυνατότητα να διεξάγει ανταρτοπόλεμο. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων μέλη οικογενειών μαχητών του ISIS, έχουν εγκαταλείψει τη Μπαγκούζ τις τελευταίες εβδομάδες. Εκατοντάδες μαχητές του ISIS έχουν επίσης παραδοθεί, σύμφωνα με τις SDF.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, είπε την Πέμπτη πως η μείωση του εδαφικού αποτυπώματος του ISIS αποτελεί «μνημειώδες στρατιωτικό επίτευγμα», αλλά η μάχη «έχει πολύ ακόμα για να τελειώσει».

«Αυτό που βλέπουμε τώρα δεν είναι η παράδοση του ISIS ως οργάνωσης» είπε, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αντ’αυτού, είπε, πρόκειται για την «υπολογισμένη απόφαση της οργάνωσης να διατηρήσει την ασφάλεια των οικογενειών τους και τις δυνατότητές τους, δοκιμάζοντας την τύχη τους στα στρατόπεδα των εκτοπισμένων και κρυβόμενοι σε απομακρυσμένες περιοχές, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να εμφανιστούν ξανά».

Sponsoed Post