Κεντ: Ανιχνευτής μετάλλων βρήκε ένα αρχαίο ρωμαϊκό μενταγιόν σε σχήμα πέους

Φοριόταν γύρω από το λαιμό για να προστατεύσει ένα άτομο από την ατυχία.
.
.
Courtesy Portable Antiquities Scheme

Ένας ανιχνευτής μετάλλων ανακάλυψε πρόσφατα ένα ασημένιο μενταγιόν σε σχήμα πέους στο Κεντ της Αγγλίας που πιθανότατα φοριόταν γύρω από το λαιμό για να προστατεύσει ένα άτομο από την ατυχία πριν από περίπου 1.800 χρόνια.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι συγγραφείς όπως ο Μάρκος Τερέντιος Βάρρο (έζησε από το 116 π.Χ. έως το 27 π.Χ.) και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (23 έως το 79 μ.Χ.) αναφέρουν πώς ο φαλλός και οι αναπαραστάσεις του πιστεύεται ότι είχαν τη δύναμη να προστατεύουν ένα άτομο από το κακό. Πολλές απεικονίσεις του φαλλού έχουν βρεθεί σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και οι μελετητές συχνά πιστεύουν ότι δημιουργήθηκαν για να αποφύγουν την κακή τύχη.

Το μενταγιόν έχει μήκος περίπου 3,1 εκατοστά, με ένα μικροσκοπικό δαχτυλίδι στην κορυφή για να περνάει ένα κορδόνι (κολιέ). Χρονολογείται από την εποχή που οι Ρωμαίοι έλεγχαν την Αγγλία, μεταξύ 42 και 410 μ.Χ.

Ενώ τέτοια φυλαχτά σε σχήμα πέους βρίσκονταν συχνά σε όλη τη Ρωμαϊκή Βρετανία, είναι συνήθως κατασκευασμένα από κράμα χαλκού και όχι από ασήμι, όπως αυτό του Κεντ, έγραψε ο Λόρι Ρόγκερσον, του Portable Antiquities Scheme (PAS) σε μια αναφορά για το τεχνούργημα.

«Όντας μέταλλο υψηλότερης ποιότητας από το κράμα χαλκού, το ασήμι μπορεί να θεωρήθηκε ότι ενισχύει τις προστατευτικές ικανότητες του φαλλού», είπε ο Ρόγκερσον στο Live Science σε ένα email.

«Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά προστατεύονταν από αυτές τις αποτροπαϊκές συσκευές [που έχουν τη δύναμη να σταματήσουν το κακό] και τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση τους στη Βρετανία ήταν πολύ δημοφιλής στον ρωμαϊκό στρατό».

Ρωμαίοι άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ακόμη και ζώα φορούσαν μενταγιόν σαν αυτό, σε μια προσπάθεια να διώξουν το λεγόμενο κακό μάτι, είπε ο Σιρίλ Ντουμάς, μελετητής στο Musée Yves Brayer που έχει ερευνήσει και γράψει για αυτά τα τεχνουργήματα.

«Αυτό το φυλαχτό είναι ενάντια στις επιπτώσεις του «κακού ματιού», μια προσωποποίηση της κακής τύχης», είπε ο Ντούμας στο Live Science σε ένα email.

Όσο για την επιλογή του μετάλλου, ίσως το άτομο που παρήγγειλε ή αγόρασε το κόσμημα είχε αρκετά χρήματα για ένα μέταλλο υψηλότερης ποιότητας. «Η επιλογή του ασημιού ως υλικού μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Πιθανώς ο χρήστης μπορούσε να το αντέξει οικονομικά. Επίσης το μενταγιόν γίνεται επίσης αντικείμενο επίδειξης», είπε στο Live Science ο Ρομπ Κόλλινς, συντονιστής έρευνας στο Newcastle University’s School of History, Classics and Archaeology. «Ωστόσο, υποψιάζομαι ότι το ασήμι έχει επίσης μαγικές ιδιότητες ή συσχετίσεις που σχετίζονται με αυτό ως υλικό», πρόσθεσε ο Κόλλινς, ο οποίος έχει μελετήσει και γράψει για αντικείμενα όπως αυτό.

Η ανιχνευτής μετάλλων Γουέντι Τόμσον βρήκε το φυλαχτό στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και ανέφερε το εύρημα της στο Portable Antiquities Scheme, ένα πρόγραμμα που εκτελείται από το Βρετανικό Μουσείο και το Εθνικό Μουσείο της Ουαλίας που παρακολουθεί ευρήματα από ανιχνευτές μετάλλων.