Κύπρος: Η Ιταλία εξέδωσε Τουρκοκύπριο δικηγόρο για παράνομη πώληση ελληνοκυπριακής περιουσίας

Ελεύθερος υπό όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής ο Ακάν Κιουρσάτ.
SimpleImages via Getty Images

Ενας Τουρκοκύπριος δικηγόρος, ο Ακάν Κιουρσάτ εκδόθηκε από την Ιταλία στην Κυπριακή Δημοκρατία με την κατηγορία της εμπλοκής στην παράνομη πώληση ελληνοκυπριακής περιουσίας στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή.

Η έκδοση ακολουθεί τη σύλληψη του Κιουρσάτ στην Ιταλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η οποία πραγματοποιήθηκε βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τις συναλλαγές του με ελληνοκυπριακά ακίνητα στα Κατεχόμενα.

Ο Κιουρσάτ αρχικά αμφισβήτησε την έκδοσή του στην Κύπρο. Ωστόσο, στις 2 Φεβρουαρίου, άλλαξε στάση και συμφώνησε μέσω των νομικών του εκπροσώπων να εκδοθεί.

Ο δικηγόρος κατηγορείται για εκβιασμό και παράνομη κατοχή και χρήση γης. Τα νομικά του προβλήματα ξεκίνησαν το 2005, όταν εκδόθηκε εναντίον του εθνικό ένταλμα σύλληψης στην Κύπρο.

Η έκδοση του δικηγόρου θεωρείται από πολλούς στα Κατεχόμενα ως πολιτικά υποκινούμενη. Ο Κιουρσάτ είναι ο σύζυγος μιας «βουλευτού» από το κόμμα της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα.

Ο Κιουρσάτ αφίχθηκε στην Κύπρο τα ξημερώματα της Παρασκευής, ως ύποπτος για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και οδηγήθηκε το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Το Δικαστήριο διέταξε να αφεθεί ελεύθερος αφού δώσει ως εγγύηση €10.000 μετρητά και €65.000 με δύο τραπεζικές επιταγές από κυπριακές τράπεζες. Επίσης θα παρουσιάζεται κάθε 1η και 3η Δευτέρα του μήνα στον αστυνομικό σταθμό Αγίου Δομετίου μεταξύ 6-9 το απόγευμα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κιουρσάτ συνελήφθη στη Ρώμη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς βάσει εντάλματος σύλληψης του 2007, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου συναίνεσε στην έκδοσή του στην Κυπριακή Δημοκρατία για υπόθεση σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στην κατεχόμενη Κλεπίνη στην επαρχία Κερύνειας.

Με βάσει εκείνο το ένταλμα σύλληψης, καταζητούνταν ακόμη ο Βρετανός Γκάρι Ρομπ, ο Τ/κ εργολάβος Τουντζέλ Ταχίρ Σοϊκάν και ο Τ/κ μηχανικός Κουτσάλ Τοκατλίογλου, οι οποίοι είχαν σχέση με την εταιρεία AGA Developments, η οποία εκμεταλλεύτηκε ε/κ γη στην Κλεπίνη, πάνω στην οποία θα χτίζονταν επαύλεις που άρχισαν να πωλούνται σε Βρετανούς.

Δημοφιλή